Kakaslevesek
GÖCSEJI LEGÉNYFOGÓ KAKASLEVES
Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kakas, 150 g sárgarépa, 100 g gyökér, 1 cikk zeller, 1 cikk karalábé, egész bors, szerecsendió-virág, 25 g szárított vargánya, 2 gerezd fokhagyma, só, 2 db tojás, petrezselyemzöld, 50 g lúdgégetészta
Elkészítése: A kakast, megtisztítjuk, leforrázzuk, majd hideg vízbe feltesszük főni. Amikor a leves felforrt, lehabozzuk, majd bezöldségeljük és fűszerezzük. Amikor a kakas megpuhult, a levesből kivesszük, a levest leszűrjük. A húst a csontokról lefejtjük, metéltre megvágjuk, a zöldségeket is hasonlóan metéltre vágjuk. Tálaláskor a főtt lúdgégetésztát, az apró kockákra vágott kemény tojást, a zöldségeket és a szárnyashúst együtt tálaljuk a levesbe és meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel.
GÖCSEJI LEGÉNYFOGÓ LEVES
Hozzávalók: 1 kilónyi kakashús, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg gyökér, fél-fél kisebb karalábé és zeller, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg vargánya, 1 csomó petrezselyem, só, szerecsendió-virág, 3 főtt tojás
Elkészítése: A kakast leforrázzuk, és hideg vízben feltesszük főni. Ha egyet forrt lehabozzuk és a zöldségeket, a gombát és a fűszereket hozzáadva puhára főzzük. A levest ekkor leszűrjük, a kakast kicsontozzuk, és a zöldségekkel együtt metéltre vágjuk. A tojásokat nyolcadoljuk.
Lúdgégetésztát kifőzünk és a hússal, a zöldségekkel és a tojásokkal együtt egy levesestálba tesszük. Ráöntjük a levest, és vágott petrezselyemzölddel meghintjük.
HAGYMÁS KAKASLEVES (COCKY LEEKY)
Elkészítése: Először is alaposan pucolják meg kívül-belül a szárnyast, majd folyóvízben mossák tisztára. Éles késsel, határozott vágásokkal, hogy ne maradjanak csontszilánkok, darabolják fel. Helyezzék ezeket nagyméretű fazékba. Öntsék fel 3-4 liter vízzel és tegyék fel a tűzre forrni. Közben fűszerezzék sóval, borssal, édesköménnyel és kakukkfűvel. Ha felforrt, akkor fedő alatt három órán keresztül gyöngyözve főzzék. Az utolsó órára adjanak hozzá egy bögre hosszú szemű rizst és egy csomó felkarikázott póréhagymát. Azonnal tálalva érezhetik kivételesen finom ízét, s tapasztalhatják laktató mibenlétét.
HÚSLEVES ERZSIKE MÓDRA
Hozzávalók 10 személyre: 1 kg marhafelsál, 50 dkg velős marha- és borjúcsont, egy kappan vagy csirke, 20 dkg gomba, vöröshagyma, fokhagyma, só, egész bors, vegyes zöldség
Elkészítése: Egy fazékban a csontokat feltesszük hideg vízben főni. Hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott marhahúst, a 8 darabra Vágott kappant, azután a szárnyat, májat, zúzát, nyakat. Mindezt hirtelen felforraljuk, s ha felforrt, leöntjük a vizet róla, hideg vízben megmossuk, és hideg vízzel újra forrásnak indítjuk. Megsózzuk, bezöldségeljük, adunk bele 1 vöröshagymát, 3 gerezd fokhagymát, néhány szem fekete borsot, egy késhegynyi pirospaprikát, az ujjnyi vastag darabokra vágott gombát (champignon), és szép lassú tűzön készre főzzük. Tálaláskor a hagymát és a fokhagymát kiszedjük a levesből, és külön sós vízben kifőzött, igen finom metéltre vágott tésztát teszünk bele. Így mindenestül, zöldségestül adjuk fel az asztalra.
HÚSLEVES KAKASBÓL
Hozzávalók: 1 kakasaprólék, 1 leveszöldség, só, bors
Elkészítése: A kakas hátát, nyakát nagyobb darabokra vágjuk, hozzáadjuk a szárnyvégeket, a belsőséget, a maradék csontokat, majd a szokásos módon bezöldségezzük, sóval, borssal, sáfránnyal ízesítjük. Vízzel felengedjük, és lassú tűzön főzzük. A fácánhoz hasonló, erős húslevest kapunk. A hátán levő hús, mártással második fogásként is fogyasztható.
KAKASLEVES 01.
Hozzávalók: 1 kisebb kakas, vagy tyúk, só, 1 szál közepes nagyságú póréhagyma, törött bors, 15 dkg aszalt szilva.
Elkészítése: A kakast, vagy a tyúkot feldaraboljuk, és annyi sós-borsos vízben, ami a húst éppen ellepi, a felaprított póréhagymával félpuhára főzzük. Azután hozzátesszük az aszalt szilvát, és készre főzzük. Végül a húst kicsontozzuk, apróra vágjuk és visszarakjuk a levesbe.
KAKASLEVES 02.
Hozzávalók 6-8 személyre: 1 bármilyen öreg kakas, 2 dl száraz vörösbor, a tyúkhúslevesnél leírt összes zöldség és fűszer
Elkészítése: Pontosan ugyanúgy készítem, mint a tyúklevest. A kakashúst, miután nagyon inas, rostos, kizárólag darált húsként lehet elfogyasztani, tehát a levest hideg vízben kezdem el főzni. A már leszűrt, tiszta húslébe apránként beleöntöm a vörösbort, és még 20 percig forralom. Ügyelek arra, hogy nagyon lassan forrjon, vagyis inkább csak gyöngyözzön. A bortól különleges, jellegzetes íze lesz a levesnek.
KAKASLEVES MARHAHÚSSAL, SZÁSZFÖLDRŐL
Hozzávalók: 1 öreg kakas, 50 dkg marhafartő, 20-20 dkg sárgarépa és gyökér, 2 fej vöröshagyma, 2 db burgonya, 3 dl tejföl, 3 tojássárgája, 10 dkg rizs, 1 csomó petrezselyem, egy szál zellerzöld, só, bors
Elkészítése: A tisztított kakast és a marhahúst a hasábokra vágott zöldséggel, az egyik hagymával és a krumplival együtt 4 liter vízbe föltesszük főni. Borssal és sóval fűszerezzük, s a húsok puhulásáig főzzük. Ekkor leszűrjük a levest, a lébe tesszük a rizst és a másik - apróra vágott - vöröshagymát, a finomra vágott petrezselymet és zellert. A tejfölt elkeverjük a tojássárgákkal s mikor a rizs már megpuhult, folytonos keverés közepette a levesbe főzzük. A kakast kicsontozzuk, földaraboljuk a marhával együtt, és a levesbe adjuk.
KAKASLEVES TOJÁSSAL
Hozzávalók: 1 vén kakas, 2 fej vöröshagyma, 3 szem szegfűbors, 1 evőkanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, személyenként 1 tojássárga
Elkészítése: A megtisztított kakast kicsontozom, a húst ledarálom. (A csontokból később némi zöldséggel remek csontlevest főzhetünk.) Fazékba teszem a darált húst, hozzáadom a megtisztított, szeletekre vágott vöröshagymát, a sót, a borsot, és ráöntök 2,5 liter vizet. Felforralom, majd fedő alatt, kis lángon, 4 órán keresztül főzöm. (Nem kell mellette állni!) Időnként megkeverem. Ha a főzési idő letelt, finom szűrőn átszűröm, és még fél órán keresztül forralom. Rendkívül finom ízű, tápláló leves, amit személyenként még egy nyers tojással dúsítok: a kitálalt tűzforró levesbe beleütöm a nyers tojássárgáját. (Akkor érdemes ezt a levest készíteni, ha a kakas már annyira öreg, hogy másképpen felhasználhatatlan.)
Elkészítési ideje: kb. 3.5-4 óra
LAKODALMAS KAKASLEVES
Hozzávalók 10 személyre: 1 db kakas 2,80 kg, marhafartő 1 kg, marhacsont 1 kg, sárgarépa 20 dkg, fehérrépa 20 dkg, zeller 10 dkg, karalábé 5 dkg, kelkáposzta 10 dkg, vöröshagyma 10 dkg, fokhagyma 2 gerezd, karfiol 10 dkg, metélőhagyma 3 dkg, egész bors, só
Elkészítése: A kakast, a marhafartőt és a marhacsontot 7 l hideg vízbe tesszük fel főni. Amikor a leves felforrt, a tetejére feljövő habot szűrőkanállal eltávolítjuk, és ízesítjük sóval és egész borssal. Ezután hozzátesszük a zöldségeket és nem erős tűzön, gyöngyöző forrással főzzük. A húsokat a puhulás sorrendjében kiszedjük, majd a levest a tűzről levéve, negyed órát pihentetjük, majd szűrőruhán át leszűrjük. A zöldségeket és a húsokat metéltre vágjuk, majd a kifőzött csigatésztával együtt a levesestálba rakjuk, és rászedjük a tűzforró levest. Apróra vágott metélőhagymával megszórjuk. Hagyományos lakodalmakon a levest a hús nélkül adják fel. A marhahúst felszeletelve, a kakast nagyobb darabokba vágva, tálra téve kínálják. Külön ecetes tormát, mustárt és házi savanyúságot adnak hozzá.
LEGÉNYFOGÓ KAKASLEVES
Elkészítése: Tulajdonképpen abból áll, hogy a kakashús egy részét kicsontozzák, ledarálják és a csontos húsból is meg a darált húsból is sok zöldséggel egy jó erős, tartalmas húslevest készítenek belőle. A szokásos zöldségeken (sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller, hagyma, fokhagyma, kelkáposzta, gomba, krumpli stb.) kívül egész fekete borsot, és babérlevelet is tesznek bele. Ezután a levest gondosan leszűrik, majd tejföllel behabarják. Sok zöldséggel, tésztával és hússzeletekkel tálalják.
SKÓT KAKASLEVES
Hozzávalók: 1 kisebb kakas, vagy tyúk, só, 1 szál közepes nagyságú póréhagyma, törött bors, 15 dkg aszalt szilva
Elkészítése: A kakast feldaraboljuk, és annyi sós-borsos vízben, ami a húst éppen ellepi, a felaprított póréhagymával félpuhára főzzük. Azután hozzátesszük az aszalt szilvát, és készre főzzük. Végül a húst kicsontozzuk, apróra vágjuk és visszarakjuk a levesbe.
SZÁSZ LAKODALMI KAKASLEVES
Hozzávalók: 1 öreg kakas, 50 dkg marhafartő, 3 dl tejföl, 15 dkg vöröshagyma és burgonya, 20 dkg sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 csomó petrezselyem- és zellerzöld, 10 dkg rizs, 3 tojássárgája, só, egész bors
Elkészítése: A kakast és a marhahúst a hasábba vágott zöldséggel és 1 fej hagymával,2 db burgonyával együtt 4 l vízben, borssal fűszerezve és megsózva addig főzzük, amíg mindkét húsféle megpuhul.
Ekkor leszűrjük, és a húslébe tesszük a rizst és egy fej apróra vágott vöröshagymát, az összevágott petrezselyem- és zellerzöldet. Egy keverőtálban a tojássárgákat elkeverjük a tejföllel, s amikor a rizs már puhára főtt, folytonos keverés mellett belefőzzük a rizsbe. A húst lefejtjük a kakasról és a darabokra vágott marhahússal együtt visszatesszük a levesbe.
TEJFÖLÖS KAKASGULYÁS
Hozzávalók: 1 kis kakas, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 50 dkg burgonya, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, 1 cseresznyepaprika, 2 evőkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só
Elkészítése: A kakast megtisztítom, és olyan kis darabokra vágom, mintha paprikás csirkét készítenék. A megtisztított és finomra vágott vöröshagymát a felhevített olajon sárgára fonnyasztom, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát. Ezután egy evőkanál vizet beleöntök, és rádobom a kakasdarabokat. Mindkét felén átpirítom, majd hozzáteszem a tisztított, zúzott fokhagymát. Megsózom, és annyi vízzel öntöm fel, amennyi jól ellepi. Fedő alatt félpuhára párolom. (Ha kuktában készítem, negyedannyi idő alatt megfő.) Közben a zöldséget és a burgonyát megtisztítom, kis kockákra vágom. A paradicsom héját lehúzom és felszeletelem. A félpuha húshoz öntöm a zöldséget, a burgonyát, és egy darabban teszem bele a cseresznyepaprikát. Készre főzöm, majd belekeverem a finomra vágott petrezselyemzöldet és a tejfölt, de már nem forralom. Rövid, sűrű lének kell alatta lenni.
Elkészítési ideje: 90 perc