Csirkegulyások
CSIRKEGULYÁS 01.
Hozzávalók: 1 közepes méretű csirke, 1 nagy fej vöröshagyma, 60 dkg burgonya, 3 ek olaj, 2 gerezd fokhagyma, 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér), 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 csapott ek piros fűszerpaprika, késhegynyi törött köménymag, ízlés szerint só
Elkészítése: A megtisztított csirkét kis darabjaira vágom, a burgonyát meghámozom, és kockákra aprítom, a zöldségeket tisztítás után felkarikázom, vagy ugyancsak kis kockákra vágom. A megmosott zöldpaprikát kicsumázom és felszeletelem, a paradicsomot felnégyelem. A felforrósított olajon megfonnyasztom a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök két evőkanál vizet. Ezután a tűzre visszatéve belerakom a csirkedarabokat, és mindkét oldalukon lepirítom. Ráöntök 1.5 l vizet, megsózom, beleszórom a köménymagot, és fedő alatt félpuhára főzöm. Ekkor hozzáteszem a feldarabolt zöldségeket, a zöldpaprikát és a burgonyát, majd készre főzöm. Legvégül adom bele a paradicsomot és a zúzott fokhagymát, ezután éppen csak egyet forralva rajta, 10 percnyi pihentetés után tálalom.
CSIRKEGULYÁS 02.
Hozzávalók: 1 db csirke (kb. 1 kg-os), 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj vagy 4 dkg zsír, 1 púpozott evőkanál pirospaprika, 1 késhegynyi fokhagymakrém, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 60 dkg tisztított burgonya, 2 evőkanál száraz csipetke, 1 evőkanál ételízesítő, só
Elkészítése: A zsiradékban megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát. Megszórjuk paprikával és beletesszük a nyolc darabra (2 comb, 2 fél mell, 2 szárny, far- és hátrész) vágott csirkét. Nagy láng felett, állandóan keverve zsírjára pirítjuk. Megszórjuk ételízesítővel, beletesszük a fokhagymakrémet, a zöldpaprikát, a paradicsomot és kb. 1,5 l vízzel felöntjük Közepes erősségű tűzön, lassan főzzük. Amikor a csirke puhulni kezd, beletesszük a kockára vágott burgonyát és a száraz csipetkét. Megkóstoljuk, s ha szükséges, utánzózunk. Közepes lángon készre főzzük.
CSIRKEGULYÁS 03.
Hozzávalók: 60 dkg csirkehús, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg gyökér, 5 dkg paradicsom, 20 dkg burgonya, 2 ek étolaj, só, pirospaprika, köménymag, pici fokhagyma
Elkészítése: A finomra vágott vöröshagymát és a kockára vágott zöldpaprikát az olajon aranysárgára pirítjuk. Meghintjük sóval, paprikával, köménymaggal, zúzott fokhagymával, és két evőkanál vízzel felengedjük. Hozzátesszük a feldarabolt csirkét, megsózzuk, és félig puhára pároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát, gyökeret, burgonyát meg a cikkekre vágott paradicsomot, majd felengedjük a szükséges vízzel.
CSIRKEGULYÁS 04. (KUKTÁBAN)
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 1 kg újburgonya, 1 fej hagyma, só, pirospaprika, zsír vagy olaj, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom
Elkészítése: A hagymát a zsiradékon megpirítjuk, megszórjuk bőven pirospaprikával, majd beletesszük a feldarabolt csirkét, és a hasábokra vágott burgonyát. Megsózzuk, és annyi vizet öntünk alá, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a zöld- paprikát és a paradicsomot. Becsukjuk a kuktát, és készre főzzük. Főzési ideje a forrástól számítva 15-20 perc. Kitűnő egytálétel.
CSIRKEGULYÁS 05.
Hozzávalók 10 főre: 3 konyhakész csirke (3,5 kg), 3 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál köménymag, 30 dkg vegyes zöldség, 10 evőkanál olaj vagy 10 dkg zsír, 1 púpozott evőkanál pirospaprika, 2 csapott evőkanál só, 5 dkg paradicsompüré, 2-2 paradicsom, és zöldpaprika, 1,5 kg burgonya
Elkészítése: A csirkét 8 részre daraboljuk. Ha van zúzája és mája, azt is hozzáadjuk. A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A fokhagymát a köménymaggal együtt szintén apróra vágjuk. A vegyes zöldséget tisztítás után 1 centis kockákra aprítjuk. Bográcsban, megforrósított, olajon (zsírban) a csirkét a hagymával meg a fokhagymás köménymaggal jól megpirítjuk. Utána hozzákeverjük a vegyes zöldséget, a paradicsompürét a fölaprított paprikát és paradicsomot, meg a cikkekre vágott burgonyát. Kb. 4 liter vizet öntünk rá, megsózzuk, és közepesen erős tűz fölött úgy 35 perc alatt puhára főzzük. Csipetkét is szokás belefőzni.
CSIRKEGULYÁS BOGRÁCSBAN
Hozzávalók 8 személyre: 15 dkg füstölt szalonna, 1 1/4 kg csirke, 1 nagy szál lángolt kolbász, 4 pár virsli (40 dkg), 50 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 1 kg burgonya. 2 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor sárgarépa, 1 csokor petrezselyemgyökér, 2 evőkanál piros fűszerpaprika, 2 evőkanál ételízesítő, 1 púpozott mokkáskanál, törött fekete bors, ízlés szerint só, 2 dl száraz vörösbor. 4 dl tejföl, 5 gerezd fokhagyma
Elkészítése: Egy jó nagy bográcsot előkészítünk. Az apróra vágott füstölt szalonnát a bogrács aljába rakjuk. A megtisztított csirkét kis darabokra vágjuk, mint amikor paprikás csirkét készítünk. A húsdarabokat megsózzuk. A kolbászt megmossuk, bőrét lehúzzuk, majd annyi darabra vágjuk, ahány vendégre számítunk. A virsliket 3 centis darabokra aprítjuk. A megmosott és kicsumázott zöldpaprikát, valamint a megmosott paradicsomot karikákra vágjuk, a burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk. A megtisztított vöröshagymát nagyon vékonyra karikázzuk, a zöldséget tisztítás után kis hasábokra aprítjuk. A bográcsot parázs fölé tesszük, és a szalonna zsírját kiolvasztjuk. Kevergetés közben beleszórjuk a pirospaprikát, és azonnal meglocsoljuk 3 evőkanál vízzel. Összekeverjük. A következő sorrendben tesszük a bográcsba a hozzávalókat: hagymakarikák, csirkehús darabok, füstölt kolbász, majd zöldpaprika, sárgarépa, petrezselyemgyökér. Parázson néhány percig pirítjuk, majd annyi vízzel öntjük fel, amennyi 2 ujjnyival ellepi a zöldséges húst. Ételízesítővel, törött borssal, valamint zúzott fokhagymával fűszerezzük, és 45-50 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a burgonyát, és együtt készre főzzük.
Meggyőződünk arról, hogy a burgonya is egészen megpuhult, csak akkor öntjük bele a bort és tesszük hozzá a paradicsomot meg a virsliket. Ízlés szerint megsózzuk. Jól összeforraljuk, végül a tejfölt belekeverjük, és már csak forráspontig melegítjük. Fantasztikusan finom! (Fazékban is elkészíthető, tűzhelyen.)
Sörrel vagy száraz vörösborral kínáljuk.
CSIRKEGULYÁS FAZÉKBAN
Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes méretű csirke, 75 dkg burgonya, 20 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, őrölt köménymag, só, bors
Elkészítése: A csirkét lemossuk. A combokat, a szárnyakat és a melleket kettőbe vágjuk, majd leszárítjuk. (Ha van egy kis időnk, a nagyobb darabokat nyersen kicsontozhatjuk, így sokkal kényelmesebben fogyasztható.)
A megtisztított hagymát finomra vágjuk, a megmosott zöldpaprikát felszeleteljük, a paradicsomot is feldaraboljuk. A burgonyát hámozás után egyforma hasábokra vágjuk. A csirkedarabokat szorosan egymás mellé tesszük az edénybe, és addig pirítjuk, amíg azok fel nem válnak az edény aljáról. Ekkor megfordítjuk, és a másik oldalukat is megpirítjuk. A húsdarabokat kiszedjük az edényből, és félretesszük. A hagymát, a zöldpaprikaszeleteket és a paradicsomot beletesszük, egy-két percig kevergetve pirítjuk, majd a pirospaprikával és a zúzott fokhagymával összekeverjük. Megsózzuk, rászórjuk a köménymagot. Ráhelyezzük a csirkedarabokat, rátesszük a burgonyát és a gombát, meghintjük törött borssal, és azonnal befedjük. A hőforrást a minimumra visszakapcsoljuk, és kb. 40 percig pároljuk anélkül, hogy a fedőt levennénk róla. Végül megkóstoljuk, és ha szükséges, utánsózzuk.
Köret- és italajánlat: A csirkegulyáshoz félszáraz fehérbor vagy sör és ropogós kenyér illik.
CSIRKEGULYÁS SAJTTAL (OLASZ RECEPT)
Hozzávalók: 1 csirke (kb. 1 kg-os), 1 liter paradicsom ivólé, közepes nagyságú zellergumó, 10 dkg spagetti, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 1 dl tejszín, 1-1 mokkáskanál törött fehér bors, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só
Elkészítése: A csirkét megtisztítom, és 12 darabra vágom. A húsdarabokat a felforrósított olajon, erős tűzön, mindkét oldalán átpirítom, majd felöntöm a paradicsomlével és még fél liter vízzel. Megsózom, hozzáteszem a fűszereket és fedő alatt félpuhára főzöm. A spagettit apróra tördelem, és a félig főtt csirkéhez teszem. Kis lángon, gyakori kevergetés mellett készre főzöm. Ha a leve idő előtt elfő, egy-két pohárnyi forró vízzel apránként pótolom.
Végül beleöntöm a tejszínt, jól elkeverem, és egyet forralok rajta. Közben a megtisztított zellert finom lyukú reszelőn lereszelem, és a reszelt sajttal együtt a levesestányérokba osztom, majd a tűzforró levest rámerem.
SZEGEDI CSIRKEGULYÁS 01.
Hozzávalók 6 személyre: 2 kg csirke, 25 dkg vegyes zöldség, 1 nagy fej vöröshagyma, 70 dkg burgonya, 20 dkg paprika és 10 dkg friss paradicsom (vagy 15 dkg lecsó), 2 gerezd fokhagyma, só, kevés köménymag, zsír
Elkészítése: A megtisztított csirkét 8 darabba vágjuk. A finomra vágott hagymát felhevített zsírban megpirítjuk, meghintjük pirospaprikával, felöntjük kevés vízzel, hozzátesszük a köménymaggal finomra zúzott fokhagymát, a feldarabolt csirkét, megsózzuk, összekeverjük, fedő alatt pároljuk. Közben a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert kis kockákra vágjuk, kevés zsírban megpirítjuk, felöntjük vízzel és megpároljuk. Ha a csirke puhulni kezd, hozzáadjuk a gerezdekre vágott zöldpaprikát és paradicsomot (vagy lecsót), az egyforma kis kockákra vágott burgonyát, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a zöldséget a levével együtt, majd addig főzzük, míg a burgonya és a csirke megpuhul.
Tálaláskor csipetkét szórunk a tetejére.
SZEGEDI CSIRKEGULYÁS 02.
Hozzávalók 8 személyre: 2 kg csirke, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 1 csipetnyi őrölt kömény, 1 evőkanál fűszerpaprika, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg zellergumó, 1 kg burgonya
Előkészítés: A csirkét megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.
Elkészítése: Felforrósítjuk az olajat, üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Lehúzzuk a tűzről, rászórjuk a köményt és a fűszerpaprikát, elkeverjük, 2-3 dl vizet öntünk rá, és a fokhagymát is beletesszük. Ismét tűzre tesszük. Belehelyezzük a csirkét, ízlés szerint sózzuk, és fedő alatt 10-15 percig pároljuk. Közben megtisztítjuk, megmossuk a sárgarépát, a gyökért és a zellert, apróra vágjuk, végül rátesszük a csirkére. Felengedjük 2-2,5 l vízzel, és kb. 20 percig kíméletesen, félpuhára főzzük. Meghámozzuk, megmossuk a burgonyát, és kis kockákra vágjuk. Beletesszük a levesbe, ha kell, utána ízesítjük, (tehetünk bele erős paprikát), és további 20 percig főzzük. Galuskával tálaljuk.
SZÉKELY CSIRKEGULYÁS
Hozzávalók: 2 kisebb csirke apróléka máj nélkül, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 50 dkg savanyú káposzta, 2 dl tejföl, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 teáskanál szárított csombor, 1 teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors
Elkészítése: A vöröshagymát apróra vagdalom, és az olajon üvegesre sütöm, majd a tűzről félrehúzva belekeverem a pirospaprikát. Rádobom a megtisztított és kis darabokra vágott csirkeaprólékot. Hirtelen, erős lángon lepirítom, majd hozzáadom a megmosott, kicsumázott és felkarikázott zöldpaprikát és az átmosott, apróra metélt savanyú káposztát. Megsózom, megborsozom, beleszórom a csombort, és fedő alatt - először a saját levében - párolom néhány percig, majd apránként kevés forró vizet aláöntve félpuhára párolom. Beleteszem a hámozott, szeletelt paradicsomot és 1 dl tejfölt. Ezután készre párolom. Időnként megkeverem. Tálaláskor lelocsolom a tetejét a maradék tejföllel, úgy teszem az asztalra.
ZELLERES CSIRKEGULYÁS CSURGATOTT TÉSZTÁVAL
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók: 1 nagyobb konyhakész csirke, 3 nagy sárgarépa, 2 nagy petrezselyemgyökér, 1 karalábé, 1 nagy zeller, 4 nagy krumpli, 1 vöröshagyma, olaj, pirospaprika, só, szemes bors, 1 csokor zellerzöld, a csurgatott tésztához: 1 tojás, 3 evőkanál liszt, só, víz
Elkészítése: A csirkét kisebb darabokra vagdaljuk, és megmossuk. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, majd a sárgarépát, gyökeret, karalábét, zellert nagyobb kockákra vágjuk. A hagymát lereszeljük, és egy fazékban kevés olajon megpirítjuk. Megszórjuk kevés pirospaprikával, elkeverjük, és rátesszük a húst. Felöntjük vízzel, és sóval, szemes borssal ízesítve felforraljuk. Aztán beletesszük a zöldségkockákat, és a zellerzöld felét csokorba kötve. Amikor puhulni kezd a hús, hozzáadjuk a felkockázott krumplit. (A húst és a zöldségeket ne főzzük szét.)
A tojást villával felverjük, megsózzuk, belekeverjük a lisztet és egy kevés vizet, hogy híg galuskamasszát kapjunk. Amikor felforr a gulyás, megkóstoljuk, ha szükséges ízesítjük. A tésztát fém tésztaszűrőben kevergetve a forrásban lévő gulyásba csurgatjuk, és készre főzzük.
Tálaláskor durvára vágott zellerzölddel megszórjuk.
ZÖLDBORSÓS CSIRKEGULYÁS
Hozzávalók: 70 dkg csirke, 20 dkg zöldborsó, 40 dkg burgonya, 20 dkg hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 szál zellerlevél, ízlés szerint zöldpaprika, paradicsom, petrezselyem, és pirospaprika
Elkészítése: Az aprított hagymát zsiradékon megpirítjuk és meghintjük a pirospaprikával. Pár pillanat után beletesszük a darabolt csirkét, és néhány percig együtt pirítom. Kevés vízzel felengedjük és a sóval, fokhagymával együtt párolom tovább. Mikor félpuha, akkor hozzáadom a kockázott burgonyát és a zöldborsót, és felengedem 1.5 l vízzel, hozzáadom a kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot és a zeller zöldet. Készre főzöm és melegen friss kenyérrel tálaljuk.
Megjegyzés: Ha mirelit borsót használunk, akkor azt a végén a paradicsommal együtt tegyük bele.