Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Marhagulyások


CSÁNGÓ GULYÁS 01.
Elkészítése: Két evőkanál olajon, fedő alatt aranyszínűre pirítunk egy fej összevagdalt vöröshagymát, átsütünk rajta 35 deka kockára vágott marhapacsnit vagy lábszárat, meghintjük egy csapott evőkanál piros paprikával és leöntjük fél liter vízzel. Két gerezd fokhagymával, egy kávéskanál - lehetőleg őrölt - köménnyel meg sóval ízesítjük, és lefedve másfél óráig főzzük. Ekkor hozzáadunk negyed kiló, levétől alaposan kinyomkodott savanyú káposztát meg három deka rizst, és annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Addig főzzük, míg minden puha benne. Tejfölözve adjuk asztalra.

CSÁNGÓ GULYÁS 02.
Hozzávalók: 50 dkg marhalapocka, 50 dkg savanyú káposzta, 5 dkg rizs, 2 dl tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 2 db zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 1 csapott mokkáskanál őrölt köménymag, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint

Elkészítése: A húst kockákra vágom. A felhevített olajon üvegesre futtatom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és a köménymagot meg a tisztított, zúzott fokhagymát. Két evőkanálnyi vizet öntök rá, és a húskockákat beletéve zsírjára pirítom. Megsózom, majd fedő alatt puhára párolom. Időnként kevés vízzel pótolom az elfőtt levét. Ha már majdnem puha, hozzáteszem az apróra vágott savanyú káposztát, a felszeletelt, kicsumázott paprikát és a megmosott rizst. Annyi vizet öntök rá, hogy bőven ellepje. Fedő alatt párolom a teljes puhulásig. Végül a tejfölt is belekeverem, összeforralom és forrón tálalom.

CSÁSZÁRGULYÁS 01.
Hozzávalók: 60 dkg borjúcomb v. lapocka, 10 dkg csemege szalonna, 1 nagy fej hagyma, só, 1 késhegynyi fehérbors, 1/2 citrom, 1 evőkanál kapribogyó, 4 dl húsleves, 1,5 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, csipetnyi cukor

Elkészítése: A húst 2 cm-es kockákra, a szalonnát 1/2 cm-es kockákra vágom. A szalonnakockákat egy lábasban megolvasztom, és hozzáadom a finomra vágott hagymát, majd a húst.
Kevergetve 5 percig pirítom. Megsózom, borsozom. A megmosott 1/2 citromot vékonyra felszeletelem, és a kaprival együtt a húshoz adom. A lábost lefedem, és az egészet 5 percig párolom.
A citromot kiveszem, és levest a húsra öntöm. Lefedve körülbelül 25 perc alatt puhára párolom.
Ekkor beleöntöm a liszttel összekevert tejfölt, és még néhány percig forralom.
Sóval, borssal, cukorral, és ha kell, egy kis citrommal ízesítem.
Nagyon jól illik hozzá a burgonyagombóc vagy a zsemlegombóc, és a friss fejes saláta.

CSÁSZÁRGULYÁS 02.
Hozzávalók: 75 dkg borjúhús, 10 dkg szalonna, 3 hagyma, só, fehérbors, 2 kicsi citrom, 1 tk kapri, 3/8 l húsleves, 1/8 l tejföl, 1 ek liszt, csipet cukor, 2 tk citromlé

Elkészítése: A húst megmossuk, leszárogatjuk, és kockákra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk, kisütjük, és a zsírjában megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a húst, és minden oldalát megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. A citromot vékony szeletekre vágjuk, és a kaprival együtt a húshoz adjuk. Az edényt lefedjük, 5 percig együtt főzzük, majd a citromszeleteket kiszedjük. A húsra ráöntjük a húslét, és készre főzzük. A lisztet kikeverjük a tejföllel, és a húshoz adjuk. 5 percig főzzük majd cukorral, sóval, borssal, citromlével ízesítjük. Burgonyával, knédlivel, salátával tálaljuk.

CSÍKI GULYÁS
Hozzávalók: 40 dkg marhabélszín, 1 fej hagyma, 1 ek zsír, 1 ek paprika, 1 gerezd fokhagyma, kömény, fél kg savanyú káposzta, 3 dkg rizs, tejföl

Elkészítése: Egy nagy fej hagymát felkockázok és a zsírban, fedő alatt megpirítom. Rászórom a paprikát, a fokhagymát, a felkockázott húst és annyi vizet, hogy jól ellepje. Mikor a hús félig megpuhult, beleteszem az egyszer átmosott savanyú káposztát, a megmosott rizst és a káposztától függően sózom. Az egészet fedő alatt puhára főzöm és tejföllel bőven megöntözve tálalom.

KOLOZSVÁRI GULYÁS 01.
Hozzávalók: 40 dkg marhahús (lábszár), 15 dkg vöröshagyma, 5 dkg sertészsír, 60 dkg burgonya, 40 dkg fejes káposzta, 1 dkg fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi köménymag, só, lecsó, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1/2 csomó petrezselyemzöld

Elkészítése: A marhahúst megmosom, és kis kockákra aprítom. A vöröshagymát finomra vágom, és a sertészsírban üvegesre párolom. Közben a burgonyát a húshoz hasonló nagyságú kockákra, a káposztát pedig cikkekre vágom. A megpárolt vöröshagymához hozzáadom a fűszerpaprikát, gyorsan összekeverem, és ráöntök két evőkanál vizet. Ezután hozzáteszem a húst, a fokhagymát és az összezúzott köménymagot. Sóval ízesítem, lecsót (vagy paprikát, paradicsomot) adok hozzá. Párpercnyi pirítás után fél liter vízzel majdnem puhára párolom. Ezután beleteszem a burgonyát, a káposztát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, és készre főzöm. Sóval ízesítem.
Tálaláskor felszeletelt zöldpaprikát, paradicsomot és finomra vágott petrezselyemzöldet szórok a tetejére.

KOLOZSVÁRI GULYÁS 02.
Ez az étel kicsit hosszadalmasan készül, de mindenképp megéri a fáradtságot, mert nagyon laktató, és önmagában is elég, nem kell hozzá még második féle is. Olyankor fogjatok bele, amikor huzamosabb ideig otthon vagytok, akár hétvége, vagy egy délelőtt. Ha pedig nagyobb adagot készítenétek belőle, az jó másnap is, és akkor már nincs is a főzéssel semmi dolog, csak a mosogatás.
Hozzávalók: 40 dkg marhalábszár, 15 dkg vöröshagyma, 5 dkg sertészsír, 60 dkg burgonya, 40 dkg fejes káposzta, fűszerpaprika, fokhagyma, köménymag, só, lecsó vagy friss zöldpaprika, paradicsom, fél csomó petrezselyem-zöld

Elkészítése: A marhahúst megmosom, kis kockákra aprítom. A vöröshagymát finomra vágom, és a zsírban üvegesre párolom. Közben a burgonyát megtisztítom, a húshoz hasonló nagyságú kockákra, a káposztát pedig cikkekre vágom. A megpárolt vöröshagymához hozzáadom a fűszerpaprikát, gyorsan összekeverem, kevés vizet öntök rá. Ezután hozzáteszem a húst, 1-2 gerezd fokhagymát (aki szereti, szét is nyomhatja), késhegynyi köménymagot. Sóval, esetleg vegetával ízesítem, lecsót, vagy friss paprikát-paradicsomot adok hozzá. Párpercnyi pirítás után fél liter vízzel majdnem puhára párolom. Ezután beleteszem a burgonyát, a káposztát, és készre főzöm. Ha szükséges, még utána sózok. Tálaláskor felszeletelt zöldpaprikát, paradicsomot és finomra vágott petrezselyemzöldet szórok a tetejére.

MARHAGULYÁS
Hozzávalók: 1,2 kg marhaszegy, 2 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 60 dkg burgonya, 30 dkg kelkáposzta, 2 szál sárgarépa, 1 szál gyökér, 2-2 paradicsom és zöldpaprika, só, bors, majoránna, babér, kömény, paprika, zsír

Elkészítése: A húst 2 x 2-es kockákra vágjuk. Egy fazékba zsírt olvasztunk és beletesszük a finomra vágott vöröshagymát. Sárgásra pirítjuk, fűszerezzük paprikával, majorannával, köménnyel, borssal és az összezúzott fokhagymával.
Beleadjuk a húst, sózzuk, megkavarjuk, és fedő alatt pároljuk. Ha zsírjára sült, 3 liter vizet öntünk alá. Ha a hús félpuha, hozzáadjuk a szeletelt zöldséget, a gerezdekre vágott paprikát, paradicsomot, a cikkekre vágott káposztát, és a kockákra vágott burgonyát.
Készre főzzük.

MARHAGULYÁS HORTOBÁGY MÓDRA, AHOGYAN HANY ISTÓK SZERETTE
Hozzávalók 30 emberre: 6 kg szürkemarha- lábszár, 3 kg vöröshagyma, 3 kg vegyes zöldség, 0,6 kg disznózsír, 2 kg paradicsom, 2 kg zöldpaprika, kalocsai pirospaprika (őrölt), só, köménymag (őrölt), fokhagyma, bor (kékfrankos)

Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát a disznó zsírjában üvegesre pirítjuk, majd hozzátesszük a paradicsom és paprika kockára vagdalt húsát, s tovább pirítjuk. Miután elfövi a levét, hozzátesszük a marha ujjnyira vagdalt veres húsát, és addig rotyogtatjuk, míg véres színét elveszíti. A kalocsai őrölt paprikát hozzáadjuk, majd összerázzuk. Besózzuk, vízzel felöntjük. Ha a hús puhulni kezd, megtisztított és felkockázott vegyes zöldséget teszünk belé, majd fokhagymával, köménnyel és a vörösbor levével ízesítjük, és addig hagyjuk tüzünk lángján, míg meg nem fő.

MARHAGULYÁS SZAFTOSAN
Hozzávalók: 1 kg marhalábszár, 15 dkg zsír, 80 dkg vöröshagyma, só, kömény, majoránna, paprika, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 ek ecet és paradicsompüré

Elkészítése: A húst ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, a hagymát finomra metéljük. A hagymát zsírban üvegesre pirítjuk, meghintjük paprikával, majd ráöntjük a kevés vízzel higított ecetet. Beforraljuk és rátesszük a húst. Fűszerezzük majorannával, sóval, zúzott fokhagymával és a köménnyel. Beletesszük a paradicsompürét is, megkavarjuk, és fedő alatt pár percig pároljuk. Ekkor 3 dl vizet öntünk bele, és lassan puhára főzzük.
Ha levét elfövi, mindig csak kevés vízzel pótoljuk. Szaftos, sűrű leve legyen a végére.

PILISI SÖRGULYÁS
Hozzávalók: 1,6 kg marhalábszár, 40 dkg vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 30-30 dkg paprika és paradicsom, 1 db erős paprika, só, pirospaprika, 1,5 l világos sör, 2 kg krumpli, 20 dkg zsír

Elkészítése: A húst kockákra, a zöldpaprikát, paradicsomot szeletekre, a hagymát apró kockákra, a krumplit nagyobb kockákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A zsírban megpirított hagymát pirospaprikával, fokhagymával összekeverjük, rátesszük a húst, saját levében rövid ideig pároljuk, fűszerezzük, majd hozzátesszük a paradicsomot és a paprikát, krumplit, sörrel felöntjük, és kevés víz hozzáadásával puhára főzzük.

SZERB MARHAGULYÁS
Hozzávalók: 1,2 kg marhaszegy, 2 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 60 dkg burgonya, 30 dkg kelkáposzta, 2 szál sárgarépa, 1 szál gyökér, 2-2 paradicsom és zöldpaprika, só, bors, majoránna, babér, kömény, paprika, zsír

Elkészítése: A húst 2 x 2-es kockákra vágjuk. Egy fazékba zsírt olvasztunk és beletesszük a finomra vágott vöröshagymát. Sárgásra pirítjuk, fűszerezzük paprikával, majorannával, köménnyel, borssal és az összezúzott fokhagymával.
Beleadjuk a húst, sózzuk, megkavarjuk, és fedő alatt pároljuk. Ha zsírjára sült, 3 liter vizet öntünk alá. Ha a hús félpuha, hozzáadjuk a szeletelt zöldséget, a gerezdekre vágott paprikát, paradicsomot, a cikkekre vágott káposztát, és a kockákra vágott burgonyát. Készre főzzük.

VECSÉSI GULYÁS
Elkészítése: Zsírban megfonnyasztunk 1 fej finomra vágott vöröshagymát. Meghintjük piros paprikával, hozzáadunk 60 dkg kockára vágott marha-lábszárhúst.
Sóval, 1 gerezd fokhagymával, köménymaggal ízesítjük, felengedjük vízzel, és majdnem puhára pároljuk a húst. Ekkor hozzáadunk 25 dkg egyszer átmosott savanyú káposztát és felengedjük annyi vízzel, hogy az ellepje, bő levet kapjunk.
Az egészet puhára főzzük, és tálalás előtt tejfölözzük.

ZAFTOS GULYÁS (GULYÁS BÉCSI MÓDRA)
Hozzávalók 5-6 személyre: 1 kg marhahús, 15 dkg zsír, 80 dkg vöröshagyma vékonyra szeletelve, 1 dl ecet 116 liter vízzel hígítva, 4 dkg édesnemes paprika, 2 gerezd fokhagyma szétnyomkodva, 1 teáskanál majoránna, 1 teáskanál őrölt köménymag, só, 1 evőkanál paradicsompüré

Elkészítése: A hagymát a zsírban aranyszínűre pirítjuk, a paprikát hozzáadjuk, ecetes vízzel kisé felengedjük, a húst hozzáadjuk, majd sóval, köménymaggal, majoránnával ízesítjük, hozzáadjuk a fokhagymát, a paradicsompürét, s öt percig főni hagyjuk, eközben a zaftot szükség szerint felengedjük egy kevés vízzel, úgy, hogy megmaradjon a kellő sűrűsége. Mikor a hús megpuhult, annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje, és még tíz percig lassan főzzük.