Kenyérlevesek
BRASSÓI SAVANYÚTEJES KENYÉRLEVES
Hozzávalók: 5 dl savanyú juhtej, 1 ek liszt, 1 fej hagyma, 50 dkg fekete kenyér, 5 dkg vaj, só
Elkészítése: 5 dl savanyú juhtejet szitán áttörünk, a liszttel jól elkavarjuk, felöntjük 1-1,5 liter enyhén sós vízzel és egyszer fellobbantjuk.
A vékony szeletekre vágott fekete kenyeret 3-4 ujjnyi vastag rétegben tálba rendezzük. A lobogó levet rátöltjük, és 10 percig lefedve, gőzön állni hagyjuk. A vajban az apróra vágott hagymát világosra pirítjuk, és azon forrón az ételhez adjuk. Azonnal tálaljuk.
DÁN SÖRÖS KENYÉRLEVES
Hozzávalók: 0.5 liter húsleves és búzasör, 6 dkg vaj, 4 dkg liszt, 1 dl tejszín, pirospaprika, őrölt szerecsendió, pirított kenyérkockák.
Lisztből vajjal világos rántást készítünk, húslevessel, sörrel felöntjük, felfőzzük, sózzuk, és 10 percig kiforraljuk. Tejszínnel, szerecsendióval ízesítjük, pirított kenyérkockákat adunk hozzá, és paprikával megszórva tálaljuk.
ÉDES KENYÉRLEVES
Hozzávalók: 50 dkg kenyér, 1,5 - 2 liter tej, 6-7 tojássárgája, cukor
Elkészítése: A vékony szeletekre vágott kenyeret 3-4 ujjnyi vastag rétegben tálba rendezzük. 4-5 tojássárgáját cukorral összekavarjuk, és állandó keverés mellett a forró tejbe csurgatjuk.
A forró levet a kenyérszeletekre töltjük, pár percig lefedve állni hagyjuk, majd tálaljuk.
Változatok: Egyes helyeken a tojásfehérjét is belefőzik a levesbe.
KENYÉRLEVES 01.
Hozzávalók: 1-2 sárgarépa, 1 újhagyma, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 4 paradicsom, 2 tojás, 40 g olajbogyó, 4 szelet fehér kenyér, 2 evőkanál olaj. 1/8 l száraz fehérbor, 1 l tyúkhús-alaplé, 1 ágacska, friss kakukkfű, 1 ágacska, friss majoránna, 1 db egész fahéj, 1 babérlevél, 2 evőkanál vaj, 2-3 teáskanál kapribogyó, 1 evőkanál mazsola, 40 g feta sajt
Elkészítése: A sárgarépát meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk. Az újhagymát, a vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. A vöröshagymát karikákra vágjuk, a fokhagymagerezdeket szétnyomkodjuk. A petrezselymet megmossuk, szárazra töröljük és felaprítjuk. Egy kevés vizet felforrósítunk, a paradicsomot néhány másodpercre belemártjuk, majd lehúzzuk a héját. Ezután megfelezzük és felszeleteljük. A tojásokat keményre főzzük, héjukat eltávolítjuk, és az olajbogyóhoz hasonlóan szeletekre vágjuk. A fehérkenyér-szeleteket felkockázzuk.
A sütőt előmelegítjük 220°C-ra. Az olajat lábosban felforrósítjuk, a vöröshagymát néhány percig pároljuk benne. Hozzáadjuk a fokhagymát és a paradicsomot, majd további 5 percig dinszteljük. A borral és a tyúkhús-alaplével feleresztjük.
A sárgarépát, kakukkfüvet és majoránnát a fahéjjal és a babérlevéllel együtt adjuk hozzá. A levest felforraljuk, és 10 percig gyenge hőfokon főzzük. Ezután kivesszük belőle a fűszereket.
A vajat serpenyőben felforrósítjuk, a kenyeret aranybarnára pirítjuk. A kenyérkockákat 4 hőálló tálkába tesszük, majd merjük a levest.
Hozzáadjuk a tojásszeleteket, az olíva- és kapribogyót, a mazsolát és a petrezselymet. A sajttal megszórjuk a levest. A tálakat 10-1 5 percre betesszük a sütőbe, majd felszolgáljuk a levest.
KENYÉRLEVES 02.
Hozzávalók: 2 szelet szikkadt kenyér, kis olaj, 1 közepes fej vöröshagyma, leveskocka, 15 dkg lecsókolbász
Elkészítése: A kenyeret kockákra vágjuk. Olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, kanállal kiemeljük és a forró olajon megpirítjuk a kenyérkockákat. Visszatesszük a hagymát, felengedjük 6 dl vízzel, beledobjuk a leveskockát és borsot. Lassan forraljuk, nehogy a kenyér szétmenjen. Tehetünk bele kolbászkarikát, vagy üthetünk egy tojást a forrásban lévő levesbe.
KENYÉRLEVES 03.
Hozzávalók: 2 szelet szikkadt kenyér, kis olaj, 1 közepes fej vöröshagyma, só vagy leveskocka, 15 dkg lecsókolbász, bors, 6 dl víz
Elkészítése: A szikkadt kenyérszeleteket kockára vágjuk. Margarinon vagy olajon az apróra vágott hagymát megpirítjuk. Ha elkészült a hagymát kanállal kiemeljük, félretesszük, majd a forró margarinra öntjük a kenyérkockákat is, és szintén megpirítjuk. Visszatesszük a hagymát, felengedjük 6 dl vízzel, beledobunk egy húsleveskockát és borsot. Lassan forraljuk, nehogy a kenyér szétmenjen. Tehetünk bele kolbászkarikákat, vagy egy tojást üthetünk a forrásban lévő levesbe. Forrón tálaljuk.
KENYÉRLEVES 04.
Hozzávalók: 2 dkg élesztő, 3 evőkanál liszt, egy marék szárított gomba, köménymag, 2 evőkanál vaj, 1 fej hagyma, 4 tojás
Elkészítése: Félliteres edényben, egy deci langyos vízbe morzsolom az élesztőt, és csomótlanul elkavarom benne a lisztet. Nagydarab kenyérhéjat teszek bele, letakarom, és másnapig meleg helyen hagyom. Másnap sós vízbe odateszem főni a gombát, amibe köménymagot is teszek. Amikor megpuhult, a megkelt tésztából kis galuskákat szaggatok bele. Együtt főzöm tovább, és megszórom vajon aranybarnára pirított hagymával. Közben vajon híg rántottát készítek, majd tálaláskor minden tányérra teszek ebből. Erre merek a forró levesből.
KENYÉRLEVES TOJÁSSAL
Hozzávalók: 50 dkg fekete kenyér, 2 liter húsleves, 2 fej hagyma, 1 tojás személyenként, só, bors
Elkészítése: A kenyeret vékony szeletekre vágva tálba rendezzük, körülbelül 3-4 ujjnyi rétegben. Az elrendezett kenyérszeletekre személyenként egy tojást ütünk szép kör alakban, vigyázva, hogy sárgájuk épp maradjon.
Ízlés szerint sót, borsot szórunk reá, és a négybe vágott hagymákat óvatosan beletesszük.
A lobogó húslevest óvatosan rátöltjük, és pár percig befödve, gőz fölé állítjuk.
Tálalás előtt a hagymát a levesből eltávolítjuk.
Változatok: A kenyér közé szórhatunk egy pár vékonyra vágott kolbászt vagy virslit is.
Megjegyzés: A szász gazdaasszonyok előszeretettel készítik ezt az ételt lábadozó betegek számára. Ilyenkor a borsot elhagyják belőle.
NÉMET KENYÉRLEVES
Elkészítése: Szikkadt barna kenyeret felszeletelünk, hat szeletet leöntünk másfél liter vízzel. Belenyomunk egy fél tubus zöldségkrémet, és egy húsleveskockával, csipet törött borssal, késhegynyi reszelt szerecsendióval ízesítjük. Lassú tűzön, fedő alatt 15 percig főzzük (ha kell, után sózzuk), majd áttörjük. (Turmixgépben pillanatok alatt elkészül.) Simára keverünk két tojássárgáját két deci tejföllel, a levesestálba öntjük, és lassan, állandóan kevergetve szűrjük rá a forró levest, nehogy a tojás összekapjon. Tetejét frissen összevágott zeller-zölddel és olajban ropogósra sütött zsemlekockákkal hintjük meg. Csak frissen jó.
OLASZ KENYÉRLEVES
Hozzávalók: 1 póréhagyma szeletelve, 1 evőkanál olívaolaj, 20 dkg káposzta apróra vágva, 1 kelvirág vagy brokkoli aprítva, 1 db burgonya hámozva, összevágva, 3 db paradicsom hámozva, szeletelve, 1 liter zöldséglé, 1 korpás kenyér aprítva, pirítva
Elkészítése: A póréhagymát olívaolajon világosbarnára sütjük, hozzátesszük a káposztát, és egy percig pároljuk. A maradék zöldséget belekeverjük, és a zöldséglével felöntve jól összeforraljuk, míg a zöldségek megpuhulnak.
A tálalóedény aljába tesszük a pirított kenyeret, majd rámerjük a levest.
Elkészítési idő: kb. 20 perc
SAVANYÚ KENYÉRLEVES
Hozzávalók: 1/4 l kenyérélesztő, egy marék szárított gomba, köménymag, 2 evőkanál vaj, 1 fej hagyma, 4 tojás
Elkészítése: Először a kvaszt (kenyérélesztőt) készítjük el. Egy félliteres edénybe negyed liter langyos vizet öntünk. Szétmorzsolunk bele 3 dkg élesztőt és elkavarjuk kb. 3 púpozott evőkanál liszttel. Nagyobb darab kenyérhéjat adunk hozzá, letakarjuk az edényt, és másnapig meleg helyen hagyjuk állni. Aztán előkészítjük a levesbe valót, pl. burgonyát főzünk.
A kenyérélesztőt előzőleg felfrissítjük langyos vízzel, és hagyjuk egy éjszakán át, kelni. Másnap sós vízbe odatesszük főni a gombát a köménnyel, és amikor megpuhult, hozzáöntjük a megkelt kenyérélesztőt, és ezzel a főzetet, besűrítjük. Együtt főzzük tovább, és megzsírozzuk vajon habosra futtatott apróra vágott hagymával. Külön híg rántottát készítünk vajon, és minden tányérra rakunk belőle, vagy az edénybe tesszük az előzőleg megfőtt burgonyával együtt.