Karfiollevesek
BECSINÁLT KARFIOLLEVES
Elkészítése: Szárnyas aprólékot szépen megtisztítva, kevés leveszöldséggel, sóval puhára főzünk, azután a csontokról leszedett húst, a zúzákat, májakat apróra vágva, egy tálra tesszük. Egy fehér, kisebb karfiolt rózsáira szétszedünk, vajon zöldpetrezselyemmel és egy merőkanál levessel fedő alatt pároljuk addig, amíg a leves teljesen lefő róla. Ekkor meghintjük sima liszttel, rászűrjük a levest és addig főzzük, amíg a karfiol egészen puha lesz. A tálban egy deci tejfelt elkeverünk egy nyers tojássárgájával. Mikor a karfiol már puha, beletesszük az összevagdalt csirkeaprólékot, és egyet hagyjuk vele lobbanni. Egy merőkanál levest elkeverünk a tálban levő tojásos tejfellel, azután a többit is hozzáöntjük.
CITROMOS KARFIOLLEVES
Hozzávalók 4 adaghoz: 40 dkg karfiol. 2 dl kefir, 2 dkg liszt, só, fél citrom, borsikafű, petrezselyemzöld
Elkészítése: a rózsákra szedett karfiolt sós vízben kevés reszelt citromhéjjal és borsikafűvel puhára főzzük. A kefirt a liszttel kikeverjük és behabarjuk a levest. Tálalás előtt tesszük hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet és a fél citrom levét.
FRANKFURTI KARFIOLLEVES
Hozzávalók: 1 csomag mirelit karfiol, 30 dkg burgonya, 1 húsleveskocka, 2 pár virsli, só 1 csomó petrezselyemzöld
Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk, leöntjük 1,5 l vízzel és beledobunk egy húsleveskockát. Lefedve, kis lángon félig puhára pároljuk, ekkor teszünk bele a karfiolt. Teszünk bele fejenként egy szál virslit, és meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel. Ezzel már csak 2-3 percig forraljuk,
HIDEG KARFIOLLEVES
Elkészítése: Sós vízben puhára főzünk egy szép, tömör, kb. 60 dekás karfiolfejet, majd a levéből kiszedve, szétturmixoljuk. Belekeverünk két deci tejszínt, és annyi karfiol főzővízzel engedjük fel, hogy egy liternyi legyen. Beledobunk egy leveskockát, és addig főzzük, amíg el nem olvad. Kihűtjük, habverővel simára keverjük és néhány csepp citromlével ízesítve, jégbe hűtve tálaljuk. Adhatjuk forrón is, de akkor vajban pirított zsemlekockát hintünk tálalás előtt a tetejére.
KARFIOL-KRÉMLEVES
Elkészítése: Kb. 75 deka karfiolt rózsáira szedünk, megmossuk, majd annyi vízzel öntjük le, hogy ellepje. 1-1 szál sárga- és fehérrépát meg egy húsleveskockát rakunk bele, és lefedve kis lángon puhára főzzük. Utána szűrőlapáttal néhány karfiolfejet kiszedünk, a többit a zöldséggel együtt turmixoljuk. A lábasba visszaöntve két deci tejszínnel meg annyi vízzel öntjük fel, hogy másfél liternyi legyen, sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük, és 1-2 percig forraljuk, majd a félretett karfiolrózsákat belerakjuk. Egy csokor összevagdalt petrezselymet meg négy deka vajat is dobunk bele, de a lángot azonnal elzárjuk. Amikor a vaj elolvadt már tálalhatjuk is.
KARFIOLLEVES 01.
Hozzávalók: 1 kg karfiol, 1 tojás, 3 dkg margarin, 2 dkg liszt, petrezselyem só
Elkészítése: A megmosott karfiolt rózsáira szedjük, sós vízben puhára főzzük. A szárát törjük át szitán és keverjük a levesbe. A margarinon a lisztet megpirítjuk, a tűzről levéve hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, és a levesbe öntjük. A levest még egyszer felforraljuk. Aki szereti, tejfölt is tehet a levesbe.
KARFIOLLEVES 02.
Hozzávalók: 30 dkg tisztított karfiol, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál vegeta, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csapott evőkanál liszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, késhegynyi törött bors, ízlés szerint só
Elkészítése: A megtisztított karfiolt apró rózsáira vágjuk, majd kis fazékba tesszük. Ráöntjük az olajat, és erős lángon gyorsan lepirítjuk, közben kevergetjük. Ezután a tűzről lehúzzuk, rászórjuk a pirospaprikát, gyorsan összekeverjük, és ráöntünk 1 liternyi vizet. Beleszórjuk a vegetát és a borsot, valamint a megmosott, apróra vágott petrezselyemzöld felét. (Kevés sóval is ízesíthetjük, de vigyázzunk, mert a vegeta sós!) Fedő nélkül felforraljuk, és 10 percig főzzük. (Fedetlenül főzve, a karfiolból elillannak a puffasztó gázok. ) Amíg a karfiol fő, a tejfölt simára keverjük a liszttel és fél dl vízzel. A forrásban lévő levesbe csorgatjuk, közben kevergetjük. Ismét felforraljuk, és 5 percig főzzük, végül beleszórjuk a megmaradt petrezselyem zöldet. Befedve lehúzzuk a tűzről, és 10 perc múlva tálaljuk.
KARFIOLLEVES 03.
Elkészítése: 40 dg friss, fehér karfiolt zöldjétől megszabadítva szedjünk szét rózsáira, folyóvízben mossuk meg, és vágjuk kisebb darabokra. A torzsáját vastagon hámozzuk meg, és felszeletelve azt is adjuk hozzá. Szórjunk rá 2 dg (1 evőkanál) előzőleg megmosott rizst, és egy zománcozott edényben 1 evőkanál étolajon dinszteljük pár percig. Utána öntsünk rá 1,2 liter vizet, tegyünk bele 1 mokkáskanál sót, és fedő alatt főzzük kb. 15 percig, amíg a karfiol megpuhul. Ekkor 1 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belőle rántást. Szórjunk bele egy kis csokor apróra vágott petrezselymet, majd a tűzről levéve tegyünk hozzá fél mokkáskanál fűszerpaprikát. Hagyjuk langyosra hűlni, majd állandó kevergetés mellett engedjük fel annyi hideg vízzel, hogy tejszín sűrűségű legyen. Ezután rántsuk be vele a levest, szórjunk rá 1 mokkáskanál Vegetát, és forraljuk még kb. 5 percig. Melegen tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk. Ha másnapra besűrűsödne, öntsünk hozzá egy kis vizet, és forraljuk fel. Sokan tejfölösen szeretik ezt a levest. Ebben az esetben tálalás előtt forraljunk bele 0,5 dl, előzőleg simára kevert tejfölt. A leves sózásánál vegyük figyelembe, hogy a Vegeta és más ételízesítők eltérő mennyiségű sót tartalmaznak. Ezen a módon nem csak karfiolból, hanem 30 dg brokkoliból is ízletes levest készíthetünk. Nyáron még finomabbá tehetjük mindkét levest, ha belefőzünk 1 zöldpaprikát, és 1 kisebb paradicsomot is. Télen kevés paprikakrémmel és paradicsompürével pótolhatjuk a nyári zamatokat. A természetes ízek kedvelői a Vegetát el is hagyhatják.
KARFIOLLEVES 04.
Hozzávalók: kb. 50 dkg karfiol (tisztán mérve), 1 l csontlé (vagy 2 tyúkhúsleveskocka), 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, kevés só, csipetnyi cukor, 1 tojásból vajasgaluska-massza
Elkészítése: A megtisztított, leveleitől megfosztott karfiolt kis rózsáira szedem, és meleg vízbe rakom, hogy az esetleg benne rejtőzködő apró bogarak, kukacok kimásszanak. 10 perc múlva leszűröm, folyó csapvízben átmosom és lecsöpögtetem. A csontlébe (vagy a húsleveskockákból készített levesbe) rakom. Felforralva majdnem puhára főzöm. Közben a felforrósított olajon világosra pirítom a lisztet, és a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, valamint a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon apróra vágott petrezselyemzöldet. A rántást apránként 3 dl hideg vízzel felengedem, közben gyorsan simára keverem. A forrásban lévő levesbe öntöm, közben addig kevergetem, amíg felforr.
Legalább 5 percig forralom. Egyetlen percre sem lehet otthagyni, mert pillanatok alatt kifuthat. Jól felforralom, kevés sóval és cukorral ízesítem, ezután belekeverem a mokkáskanállal szaggatott apró galuskákat. Végül beleszórom a nagyon finomra aprított, megmaradt petrezselyemzöldet, és a levesestálban simára kevert tejfölre tálalom.
KARFIOLLEVES 05.
Hozzávalók: 50 dkg karfiol, 2 húsleveskocka, 1 csokor petrezselyem, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 kávékanál pirospaprika, só
Elkészítése: A megtisztított, leveleitől megfosztott karfiolt kis rózsáira szedjük, és meleg vízbe rakjuk, hogy az esetleg benne rejtőzködő apró bogarak, kukacok kimásszanak. Majd folyó csapvízben átmossuk, és lecsöpögtetjük. Elkészítjük a húslevest a leveskockából és beletesszük a karfiolt. Felforralva majdnem puhára főzzük. Közben a felforrósított olajon világosra pirítjuk a lisztet, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, valamint a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon apróra vágott petrezselymet. A rántást apránként 3 dl vízzel felengedjük, közben gyorsan simára keverjük. A forrásban lévő levesbe öntjük, közben addig kevergetjük, amíg felforr. Legalább 5 percig forraljuk. Sóval, cukorral ízesítjük. Végül beleszórjuk a nagyon finomra vágott, megmaradt petrezselyemzöldet, és a levesestálban simára kevert tejfölre tálaljuk.
KARFIOLLEVES 06.
Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg karfiol, 10 dkg sárga-répa, 5 dkg fehérrépa, petrezselyemzöld, só
Elkészítése: A zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, a karfiolt rózsáira szedjük. A sárgarépát és a fehérrépát karikára vágjuk. A zöldségeket kb. 6 dl vízben főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, majd ízlés szerint sózzuk, és tálaláskor meghintjük az apróra vágott petrezselyemzölddel.
KARFIOLLEVES 07.
Hozzávalók: 60 dkg karfiol, 4 dkg liszt, 2 ek étolaj, 2 dl energiaszegény tejföl, só, bors, petrezselyemzöldje
Elkészítése: A rózsáira szedett karfiolt vízben feltesszük főzni. Sózzuk, törött borsot szórunk rá és majdnem puhára főzzük. Világos, tejfölös, petrezselymes rántással berántjuk, és jól felforraljuk.
KARFIOLLEVES 08.
Hozzávalók: 1 kg karfiol, 3 ek olaj, 3 dkg liszt, petrezselyemzöld, 4 ek tejföl, só
Elkészítése: A karfiol megtisztítom, és rózsáira szedem. Sós vízben puhára főzöm. A lisztből és az olajból világos rántást készítek és felengedem a főzőlével. Hozzáadom a petrezselymet és a karfiolt. Levesbetétként vajas galuskát főzök bele. Tálaláskor tejfölt adok mellé.
KARFIOLLEVES 09.
Elkészítése: Üvegben eltett karfiolból főzöm. A zöldséget apró hasábokra vágom, és felrakom főni. Amikor már majdnem megpuhult, hozzáöntöm a karfiolt, összefőzöm, ha kell, még ízesítem, az apróra vágott petrezselymet a levesbe szórom, belekeverem a tejfölt, összefőzöm, és már mehet is az asztalra.
KARFIOLLEVES 10.
Elkészítése: A karfiolt alaposan letisztítom, leszedem leveleit, a torzsáját levágom, hibás részeit kivágom. A torzsát meghámozom, karikákra vágom, a vastag levélereket ugyancsak meghámozom, feldarabolom. A zöldségeket apró hasábokra vágom. Az apróságokat kétliteres fazékba rakom, ráültetem az egész karfiolt, majd felöntöm annyi vízzel, hogy a karfiolt ellepje. Sózom, rakok bele ételízesítőt, és addig főzöm, míg a nagy karfiol puhulni nem kezd. Ekkor egy lapáttal kiemelem a fazékból, tányérra rakom, és éles késsel levágok egy 2-3 centis darabot az aljából. Ezt a levágott darabot aprítom fel kisebb darabokra, és megy vissza levesbe. Innentől kezdve ugyanúgy fejezem be a főzést, mint az előzőnél.
KARFIOLLEVES 11.
Nettó fél kiló szép karfiolt 1 1/2 liter sózott, leszűrt csontlevesben 2 kockacukorral puhára főzünk. A rózsákat leszedjük a torzsáról, és tányérra tesszük. A torzsát szitán áttörjük. Vajból, lisztből aranysárga rántást készítünk, belevetjük az áttört torzsát, sok finomra vágott zöldpetrezselymet, ezt egy-két percig kevergetjük a tűzön, azután felengedjük a csontlével, amiben a karfiol főtt. Körülbelül negyed óráig főzzük együtt. Két perccel a tálalás előtt beletesszük a megfőtt karfiolrózsákat, hogy jól átmelegedjenek. A levesestálban elkeverünk egy deci tejfelt 2 tojás sárgával és egy merőkanál levessel, azután hozzáöntjük az egész levest.
KARFIOLLEVES 12.
Hozzávalók: 60 deka, leveleitől megtisztított karfiol, 4 deka vaj, 3 deka liszt, kis csomó zöldpetrezselyem, 30 deka borjúcsont, 2 deci tejföl, só
Elkészítése: A kelvirágot rózsáira bontjuk, a torzsáját is körülfaragjuk, és vékony szeletekre felvágjuk. A jól kifőtt csontlében egy kevés sóval megfőzzük.
Ez alatt világos rántást készítünk, hozzákeverjük a finomra vágott zöldpetrezselymet, simára keverjük egy kevés hideg vízzel, és a levesbe adjuk.
Apró galuskákat főzünk bele, és mielőtt levennénk a tűzhelyről, belekeverünk 2 deci tejfölt.
KARFIOLLEVES DU BARRY MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre: 1 l húslé, 1 közepes fej karfiol, 3 dkg vaj, egy kanál liszt, 2,5 dl tej, 1 tojás, 2 dl tejszín, reszelt szerecsendió, só
Elkészítése: A megtisztított, rózsáira szedett karfiolt a hideg húslében tegyük fel főni. Kb. 10 perc múlva leszűrjük, a karfiol kétharmadát átpasszírozzuk és hozzákeverjük a leveshez. A vajból, a lisztből és a tejből világos rántást készítünk, a berántott levest sóval és szerecsendióval fűszerezzük és összeforraljuk.
A tojássárgát a tejszínnel simára keverjük, és óvatosan a leveshez keverjük (a tojással forrnia már nem szabad). Az egészben hagyott karfiolrózsákat visszatesszük, és a levest forrón tálaljuk.
KARFIOLLEVES HAMIS “HÚSGOMBÓCCAL”
Hozzávalók: 1 közepes fej karfiol, 2-3 db sárgarépa, 1-2 db fehérrépa, 1/3 csésze rizs, 1/3 csomag szója-granulátum, 1 db tojás, 1/2 pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, csipetnyi pirospaprika, 1-1 késhegynyi hagyma és fokhagymakrém, 1 késhegynyi őrölt bors, 1 teáskanál só
Elkészítése: A szójagombócokhoz a granulátumot (ne áztassuk) összekeverjük a teljesen megfőtt rizzsel, a tojással, a sóval, a borssal, a pirospaprikával, a hagyma és fokhagyma-krémmel, majd állni hagyjuk. (Ha túl darabosnak tűnik, kevés vizet önthetünk hozzá.) Kb. másfél liter vízben az ízesítőkkel együtt főzni kezdjük a megtisztított, szeletelt zöldségeket és a rózsáira szedett karfiolt. Amikor félig megfőtt (kb. 10-15 perc) vizes kézzel apró gombócokat formálunk a szójamasszából, és a fövő levesbe tesszük, majd 10-15 percig hagyjuk főni. A tejfölt a liszttel és kevés vízzel simára keverjük, majd a levesbe öntjük.
KARFIOLLEVES INDIAI MÓDRA
Hozzávalók: 1 kis fej karfiol (kb. 50 dkg), 1 fej hagyma, 1 dl tejszín, 2 evőkanál vaj v. margarin, 1 evőkanál liszt, só, fehérbors, curry
Elkészítése: A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és megmossuk. Forrásban lévő sós vízben 10 percig főzzük. Lecsöpögtetjük, a levét felfogjuk.
A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és a megforrósított zsiradékon üvegesre pároljuk. Meghintjük a liszttel, és kissé megpirítjuk. Felöntjük a tejszínnel és hozzáadunk 5 dl-t a karfiol főzővizéből.
A lecsöpögtetett karfiolból kétkanálnyit félreteszünk, a többit visszahelyezzük a levesbe. Összeforraljuk, fehér borssal és curryvel ízesítjük, majd kb. 2 percig főzzük. A levest össze turmixoljuk és a félretett karfiolrózsákkal díszítve tálaljuk.
KARFIOLLEVES JOGHURTTAL
Hozzávalók: 1 karfiol (kb. 500 g), 1/2 l víz, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 2 evőkanál mandula, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál liszt só, frissen reszelt szerecsendió 200 g joghurt, 1/4 l tej, 1-2 szál petrezselyemzöld
Előkészítés: 12 perc
Főzés: 32 perc
Ez a leves rendkívül alkalmas előétel sült csirkéhez vagy bárányhúsból készült ételekhez.
Elkészítése: A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és megmossuk. Vízben feltesszük, erős lángon felforraljuk. Majd a hőfokot csökkentjük, az edényt lefedjük, és kb. 8-10 perc alatt puhára főzzük. Miután a levet leöntöttük róla, mindkettőt félretesszük.
Ugyanabban az edényben a vajat közepes hőmérsékleten felolvasztjuk. A manduladarabkákat 1-2 percig pirítjuk benne. Szedőkanállal kiszedjük és félrerakjuk. A hagymát megtisztítjuk, összevágjuk, és ugyanabban a vajban azonos hőfokon S percig puhára pároljuk.
Lisztet, sót és szerecsendiót teszünk bele, és jól összekeverjük. A félretett főzővizet hozzáadjuk, és addig főzzük a levest, míg be nem sűrűsödik. Levesszük a tűzhelyről, beletesszük a karfiolt és a joghurtot, majd az egészet pépesítjük.
A tejet belekeverjük, a levest közepes hőfokon felforrósítjuk, de már nem főzzük. A petrezselymet közben megmossuk, felitatjuk róla a nedvességet és összevágjuk. A levest tányérokba merjük. A pirított, mandulával és a petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
KARFIOLLEVES JULI-SULI MÓDRA
Hozzávalók: 1 szép nagy fej karfiol (hófehéret vegyetek, tudom, hogy az télen drága, de teljesen más az íze, mint a sárgás-barnásnak); kevéske főzőmargarin vagy vaj (4-5 dkg). 1-2 leveskocka (ez lehet marha vagy tyúk is, tetszés szerint), 1 kis fej vöröshagyma, 20 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, burgonya). 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál búzadara, 1 tojás, só és fehérbors ízlés szerint, 2 babérlevél és petrezselyem jó bőven
Elkészítése: A margarinon az apróra vágott vöröshagymát és a kockára vágott vegyes zöldséget megpirítjuk, ízesítjük sóval, borssal, hozzáadjuk a petrezselyem 3/4 részét, felöntjük vízzel, amennyi levest gondolunk készíteni. Ha felforrt az alaplé, leveskockát és babérlevelet beletesszük.
A karfiolt rózsáira szedjük, sőt még kisebbekre is lehet, hogy minden kanálba jusson étkezéskor.
Készítünk darás nokedlit: liszt, búzadara, tojás, só, 1/4 rész petrezselyem apróra vágva.
Amikor a levesben a zöldségek majdnem puhára főttek, beletesszük a karfiolt, amikor újraforrt, akkor pedig apró galuskaszaggatóval a levesbe szaggatjuk a darás nokedlit.
A levest behabarjuk liszttel elkevert tejföllel. (Én ebbe szoktam tenni a petrezselyem nagyobbik részét, mert így már nem fő ki a C-vitamin a petrezselyemből.)
Összeforraljuk, és már lehet is tálalni.
Ez olyan leves, amely jó akár hidegen, akár melegen is.
KARFIOLLEVES KRUMPLIVAL
Hozzávalók: 3 evőkanál vaj, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis fej karfiol, 2 dl tej, 1 dl tejszín, só, őrölt bors, csipet szerecsendió
Az öntethez: 1 nagy krumpli, só, 1,5 dl tej, 3 teáskanál vaj, 5 dkg füstölt sajt, 1 tojássárgája
A tetejére: 5 dkg márványsajt
Elkészítése: A fazékban felolvasztott vajra dobja rá a vékonyra szeletelt hagymát és a zúzott fokhagymát. Közepes hőmérsékleten kevergetve párolja üvegesre. Öntse rá a tejet, tegye bele a rózsáira szedett karfiolt, és fűszerezze ízlése szerint. Fedő alatt, gyöngyözve főzze húsz percet. A melegről levéve öntse hozzá a tejszínt, és mixerrel pépesítse. Közben a nagy és kemény burgonyát vágja nyolc gerezdre. Sós, gyöngyöző vízben főzze meg, szűrje és öblítse le. Hagyja kihűlni, majd adja hozzá a tojássárgáját, a reszelt füstölt sajtot, a vajat - majd kézzel dolgozza össze. Az újra felforrt levesbe tegyen diónyi gombócokat a krumplis keverékből. Azonnal tálalja. Az elmorzsolt kéksajtot a leves tetejére szórva kínálja.
KEFIRES KARFIOLLEVES
Elkészítése: A karfiolt a hagyományos módon, vízben, kis ételízesítővel ízesítve tesszük oda főni. Törött borssal ízlés szerint megszórjuk. Kevés sárgarépát, még kevesebb fehérrépát, zellert is adhatunk hozzá apró kis kockákra, illetve karikára vágva.
Amikor megpuhult, formás kis galuskákat szaggatunk bele kávéskanállal, majd kefirrel behabarjuk az egészet.
TEJFÖLÖS KARFIOLLEVES
Hozzávalók: 40 dkg tisztán mért karfiol, 8 dl csontlé (vagy 2 tyúkhúsleveskocka), 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 1-1 evőkanál finomliszt és vágott petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál piros fűszerpaprika, 1 késhegynyi őrölt borókabogyó (gyógynövényboltban kapható), ízlés szerint só és csipetnyi cukor
Előkészítése: a megtisztított karfiolt kis rózsáira szedem, meleg vízben megmosom, majd lecsöpögtetem. Beleteszem a csontlébe (vagy a húsleveskockákból készített levesbe). Beleszórom a borókabogyót, és felforralom. 5 percig főzöm. Közben a tejfölt 2 evőkanál vízzel simára keverem.
Elkészítése: a felforrósított olajon világosra pirítom a lisztet, és a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát. Apránként felengedem 2 dl hideg vízzel, és gyorsan simára keverem. A keveréket a forrásban lévő levesbe öntöm, közben habverővel addig kevergetem, amíg fel nem forr. Legalább 5 percig forralom. Egyetlen percre sem lehet otthagyni, pillanatok alatt kifuthat! Kevés sóval és cukorral ízesítem, ezután beleöntöm a tejfölt, és belekeverem a petrezselyemzöldet. Egy pillanatra ismét felforralom.
TEJFÖLÖS KARFIOLLEVES KOLOZSVÁRI SZALONNÁVAL
Hozzávalók: 1 l füstölthús-lé, 50 dkg karfiol, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 ek liszt, fél fej vöröshagyma, fél csokor petrezselyem, 5 dkg rizs, 2 dl tejföl, 1 tojás sárgája, negyed citrom, őrölt bors, só
Elkészítése: A füstölthús-lében a rózsáira szedett karfiolt majdnem puhára főzzük, borssal, sóval ízesítjük.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, üvegesre pirítjuk. Meghintjük kevés liszttel, hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát, a finomra vágott petrezselymet, és 1-2 percig pirítjuk. Ezzel a levest besűrítjük.
A levesbe keverjük, az előzőleg megfőzött rizst és felforraljuk. Közben a tejfölt a tojás sárgájával finomra keverjük, majd állandó kevergetés mellett a tűzről levett leveshez adjuk.
Citromlével ízesítjük.
TÚRÓS KARFIOLLEVES
Hozzávalók: 50 dkg karfiol, 2 evőkanál olaj, 4 dkg liszt, 2 dl tej, 10 dkg túró, só ízlés szerint, 1 csokor petrezselyemzöld, ételízesítő ízlés szerint
Elkészítése: A megtisztított, rózsáira szedett karfiolt a sóval, ételízesítővel ízesített vízben megfőzzük. Az olajból, lisztből, petrezselyemzöld felével ízesített világos rántást készítünk. Ezzel besűrítjük, végül az áttört, tejjel simára kevert túróval dúsítjuk a levest. A petrezselyemzöld másik felével díszítve tálaljuk.