Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Kaporlevesek


KAPORLEVES 01.
Hozzávalók: negyed kiló pulykamell, 2 liter húsleves, egy csokor kapor, 1-1 ek vaj és liszt, 2 dl tejszín, 2 tojássárgája, reszelt sajt, só, bors

Elkészítése: A pulykamellet felkockázzuk, és a levesben megfőzzük. Vajból és lisztből rántást készítünk, beleszórjuk a finomra vágott kaprot és hozzáadjuk a húsleveshez. A tojássárgákat a tejszínnel kikeverjük, és kevergetve a leveshez öntjük. Reszelt sajtot hintsünk a tetejére tálaláskor.

KAPORLEVES 02.
Hozzávalók: 50-50 dkg borjúhús és csont, 1 csomó kapor, 2 dl tejföl, 4 tojássárgája, vaj, liszt, só, bors, 3 zsemle

Elkészítése: A kockákra vágott húst és a csontot 2 liter vízzel föltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk, és ha már puhára főtt a hús, a levest leszűrjük. A csontot kidobjuk, vajból és lisztből világos rántást készítünk, belekeverjük az aprított kaprot, együtt pirítgatjuk, és a húslével feleresztjük.
Sóval, borssal igazítunk az ízén. Egy levesestálban a tejfölt kikeverjük a tojássárgákkal, beletesszük a húst és rámerjük a levest. Vajban pirított zsemlekockákat adunk mellé.

KAPORLEVES 03.
Hozzávalók: 1 csokor vágott, zöld kapor, másfél evőkanál olaj vagy 2 dkg zsír, 2 dkg liszt, 1 dl tejföl, 2 dl tej, 1 tojássárga, só, pirított zsemlekockák vagy 2-3 kemény tojás

Elkészítése: A zsírból és lisztből világos rántást készítünk, beletesszük a kaprot, de ezzel nem pirítjuk, hanem azonnal felengedjük. Miután felforrt, 10 percig csendesen főzzük, 1-2 dl forró tejjel kiegészítjük, és tejföllel elkevert tojássárgára tálaljuk. Pirított zsemlekockát vagy nagy kockára vágott kemény tojást adunk hozzá.

KAPORLEVES 04.
Elkészítése: 2 dkg vajból és 3 dkg lisztből világos rántást készítünk, amelyben 1 percig megfuttatjuk az 1 csomag finomra vágott kaprot. Először 2 dl tejjel simára keverve felengedjük, majd további 8 dl vizet adunk hozzá. Kb. 10 percig főzzük. Sózzuk.
Tejföllel elkevert tojás-sárgára, pirított zsemlekockával tálaljuk.

KAPORLEVES BORJÚHÚSSAL
Hozzávalók: 30 dkg borjúhús, 1 kg borjúcsont, 10 szál kapor, 4 tojássárgája, 15 dkg vaj, 10 dkg liszt, 2 dl tejszín vagy 2 dl tejföl, 3 zsömle, só, bors

Elkészítése: A borjúhúst és a csontot 2 liter vízben megfőzzük, leszűrjük, sóval, borssal ízesítjük.
A kaprot megmossuk, apróra összevagdaljuk, vajból, lisztből készült rántásban néhány percig fonnyasztjuk, majd feleresztjük a hús levével.
Tálaláskor a tojássárgáját tejszínnel vagy tejföllel elhabarjuk, és a forró leveshez öntjük. A húst apróbb kockára vágva ugyancsak visszatesszük a levesbe tálalás előtt, s meglobbantjuk. Pirított zsemlekockával tálaljuk.

TÚRÓGOMBÓCOS KAPOR-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 5 dkg olaj vagy margarin, 5 dkg liszt, 2 csokor zöldkapor, 1 tojássárgája, 1-2 dl tejszín, 10-15 dkg túró, 1 tojás, 3-5 dkg búzadara, húsleveskockából készült 1,5 liter leves, ízlés szerint só

Elkészítése: Az olajon vagy margarinon a lisztből világos rántást készítünk, belekeverjük a finomra vágott kapor felét-kétharmadát, és néhány percig tovább pirítjuk. Felengedjük a húslevessel és felfőzzük. A túrót a tojással, a búzadarával és csipetnyi sóval jól összedolgozzuk. Apró gombócokat formálunk belőle, és belefőzzük a levesbe. A tojássárgáját a tejszínnel simára keverjük, és a kész levesbe csorgatjuk.
Tálaláskor a tetejét meghintjük finomra vágott kaporral.