Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Levesek fejtett babból


BEREGI BABLEVES KÖRÖMMEL
Hozzávalók: 1-1,5 kg malacköröm, 20 dkg fejtett bab, olaj, 1 fej vöröshagyma, paprika, 1 paradicsom, 2 zöldpaprika, fél csokor petrezselyem, só

Elkészítése: A babot enyhén sós vízben feltesszük főni. Kevés olajban az apróra vágott hagymát megpirítjuk, megszórjuk paprikával, és kevés vízzel felengedjük. Belehelyezzük a körmöket. Sózzuk, hozzáadjuk a darabolt paradicsomot és a paprikát, és majdnem puhára pároljuk. Ha a bab és a hús is majdnem puha, a körmöt a babhoz keverjük, és készre főzzük.
Csipetkével és rászórt, apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

FEJTETTBAB-LEVES 01.
Hozzávalók: füstölt hús leve, vagy 30-40 dekányi nyers füstölt hús: tarja, comb, oldalas, 60 dkg fejtett bab, 1 csomag leveszöldség, (sárgarépa, fehérrépa, darabka zeller), 2 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, liszt, némi zsiradék, pirospaprika, a tálaláshoz tejföl

Elkészítése: Ha füstölt hússal készítem, akkor a kuktában a hús kap 20 perc előnyt. Amikor félig puha, hozzáadom a babot, a csinosan feldarabolt zöldségeket, babérlevelet, vöröshagymát egészben és puhára főzök minden alkatrészt. Ha csak füstölt levem áll rendelkezésre, akkor értelemszerűen a zöldségeket ebbe a lébe teszem fel főni. Fokhagymás rántással berántom a levest, alaposan kiforralom. Ha van hangulatom, csipetkét készítek bele egy tojásból, meg amennyi lisztet felvesz. Tálaláskor tejföl jár hozzá annak, aki úgy szereti. Ha nincs benne csipetke, a friss kenyér elengedhetetlen hozzá.

FEJTETTBAB-LEVES 02.
Hozzávalók 2 főre: 25 dkg fejtett bab, olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 karika kolbász, só, bors, pirospaprika, 1 ek liszt, petrezselyem, sárgarépa, fehérrépa, 1 kis paradicsom, tejföl

Elkészítése: Az olajon megdinszteljük a kockákra vágott hagymát, és a kolbászt, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a karikákra vágott sárgarépát, majd a babot. Megszórjuk liszttel, és pirospaprikával, jól elkeverjük, majd apránként, folyamatos kevergetés mellett felengedjük vízzel. Beletesszük a fehérrépát és a paradicsomot és késze főzzük. Az utolsó 2 percben adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és az apróra vágott petrezselymet. Tejföllel tálaljuk.

FEJTETTBAB-LEVES 03.
Hozzávalók: 1 kg fejteni való bab (vagy fél kg mirelit), 3 szál sárgarépa, 1 szál vastagabb zöldség, 1 kis vöröshagyma, 4 cikk fokhagyma félbevágva, zsír/olaj, liszt, piros paprika, (kolbász)

Elkészítése: A babot kifejtjük. A babot, zöldségeket, kolbászt és hagymákat feltesszük sóval főni (a fejtett babot nem kell előáztatni). Ha megfőtt, akkor beleszaggatjuk forrásban lévő vízbe a nokedlit.

FEJTETTBAB-LEVES 04.
Hozzávalók: fél kiló fejtett bab, 0,4 dl (2 kis doboz) tejföl, egy fej vöröshagyma, babérlevél, olaj, liszt a rántáshoz, só, bors stb.

Elkészítése: A fejtett babot a vöröshagymával, babérlevéllel, ízlés szerint sóval odatesszük főni. Ha már úgy érezzük, hogy mindjárt kész, akkor teszünk egy kis világos rántást. Utána ízesítheted ételízesítővel, fekete borssal stb..
A bátrabbak kakukkfüvet, oregánót is tehetnek bele.

FEJTETTBAB-LEVES 05.
Hozzávalók: 1 kg fejteni való bab, 3 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 1/2 db zellergumó, 1 csokor zellerlevél, 1 csokor petrezselyem, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 pár debreceni, vagy tetszés szerinti kolbász, 2 db tojás, olaj, liszt, ízlés szerint: só, pirospaprika

Elkészítése: A babot kifejtjük, megmossuk és hideg vízben főni tesszük. Belerakjuk a megtisztított, hasábokra vágott sárgarépát, fehérrépát, a vöröshagymát, a zellergumót, a zellerzöldet és megsózzuk. Egy kis füstölt íz kedvéért tehetünk bele szalonnabőrkét, és füst-ízű leveskockát is. Mikor a bab félpuha, hozzátesszük a nagyobb darabokra vágott debrecenit/kolbászt. Közben kevés olajon a két csapott evőkanál lisztet zsemleszínűre pirítunk, majd beletesszük az összezúzott fokhagymát és jól elkeverjük, Ezután a rántást lehúzzuk a tűzről és meghintjük a pirospaprikával. Hideg vízzel csomómentesre keverjük, és a leveshez adjuk. A levesbe szórjuk az apróra vágott petrezselymet. A tojásokat felverjük, megsózzuk, és annyi liszttel keverjük el, hogy galuskatészta sűrűségű masszát kapjunk. A tésztából - a lassan fövő levesbe - kiskanállal galuskákat szaggatunk. Ha a galuska megpuhult a levesünk elkészült.

FEJTETTBAB-LEVES 06.
Hozzávalók: 1/2 kg fejtőbab, 1 szál fehérrépa zöldjével, 1 szál sárgarépa, 1-1 1/2 liter húsleves, 2 babérlevél, 1 kicsi ág tárkony, 2 dkg vaj, 1 marék csipetke, só, bors, tárkonyos fehérborecet, 1/2 pohár tejföl, 1 evőkanál keményítő

Elkészítése: A babot kifejtjük, a répákat megpucoljuk és felkarikázzuk. A fehérrépa zöldjét megmossuk és csomóba kötjük, amit majd a levesbe teszünk. A vajat megolvasztjuk, majd a zöldségeket pár percig pároljuk. Ezután a húslevessel felöntjük, a fűszereket valamint a petrezselymet beletesszük, és puhára főzzük. Amikor már majdnem kész, a csipetkét is beletesszük és továbbfőzzük. Eközben a keményítőt a tejföllel kikeverjük, és amikor már a csipetke is megfőtt, akkor a tejföllel behabarjuk.
Tálaláskor friss tárkonyt vágunk rá.

FEJTETTBAB-LEVES CSÜLÖKKEL
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg fejtett bab, 1 kis füstölt csülök, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 cikk zeller, 1 fej hagyma, 2 ek olaj, 1 ek liszt, 1 cs petrezselyem, 3 gerezd fokhagyma, 1 tk piros paprika, kevés ecet és pici só (a csülöklé sós), 2 dl. tejföl

Elkészítése: A csülköt előző este beáztatom, másnap 1 l vízben puhára főzöm. A levet leszűröm, a húst kicsontozom, és metéltre vágom.
A megmosott babot fazékba rakom, ráöntöm a csülök levét, majd az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, és a kockára vágott zöldségeket. Lefedve puhára főzöm. Közben a felforrósított olajon megpirítom a lisztet, ezután a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és a finomra vágott petrezselyem felét. Azonnal ráöntök 2 dl hideg vizet, és simára keverve jól kiforralom, majd szűrön keresztül öntöm bele a forrásba lévő levesbe. Ekkor hozzáadom a csülökhúst. Állandó keverés közben hozzáadom a tejfölt. Ismét felforralom. Ecettel ízesítem, végül meghintem a maradék petrezselyemzölddel.

FEJTETTBAB-LEVES KUKTÁBAN
Hozzávalók: 1/2 kg fejtett bab, a szokásos leveszöldség, zeller feltétlenül, 1 fej vöröshagyma egészben, 1 gerezd fokhagyma, 2-3 babérlevél, só, pirospaprika

Elkészítése: Beleteszem a kuktába a babot, a zöldségeket, a füstölt húst, a babérlevelet, sót, és nekiállok főzni. Ekkor kinyitom a kuktát, ellenőrzöm a zöldségek állapotát, berántom a levest a fokhagymás, pirospaprikás rántással, kiforralom. Külön szoktam kifőzni a csipetkét, mert nem szeretem, ha orvul megissza az összes levest előlünk. Csipetke: Egy ekkora adag leveshez kb. 8-10 deka lisztből készül, 1 tojással. Jó keményre kell gyúrni a tésztát, ha kell, még és még lisztet adagolva hozzá. Amikor már atomos, bele kell csipkedni a forrásban lévő folyadékba, lett légyen az akár maga a leves, akár külön víz. Néhány percnyi forralás után leszűrhető, felhasználható.

FELVIDÉKI BABLEVES
Elkészítése: 60 dkg fejtett babot egy bő liter vízzel felöntünk, sózzuk, borsozzuk, néhány babérlevelet és 2 cikkekre vágott paradicsomot adunk hozzá. Lefedve addig főzzük, míg a bab megpuhul. 2 ek lisztet elkeverünk 2 dl tejföllel, és ezzel besűrítjük a levest. Ha levettük a tűzről ízlés szerint kevés borecettel ízesítsük.

FŰSZERES FEJTETTBAB-LEVES
Hozzávalók: 75 dkg bab, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 dl fehérbor, 1 doboz paradicsompüré, 30 dkg füstölt sertéscomb, olaj, kakukkfű

Elkészítése: A fejtett babot sós vízben, fedő alatt puhára főzzük, majd a levét majdnem egészen elpárologtatjuk. Két evőkanál olajban a finomra vágott vöröshagymát üvegesre sütjük, beletesszük a fokhagymát, meghintjük a liszttel és barna rántást készítünk. Felengedjük száraz fehérborral, hozzáadjuk a paradicsompürét és ezzel sűrítjük a babot. Beletesszük a kockára vágott füstölt sertéscombot és késhegynyi kakukkfüvei hintjük meg, majd felforraljuk, úgy tálaljuk.

HEGYALJAI BABLEVES
Hozzávalók: 15 dkg fejtett tarkabab, 20 dkg savanyú káposzta, 2 kisebb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek liszt, 1 dl tejföl, 15 dkg lecsókolbász, só, babér, paprika, ecet, cukor, fél csomag kapor, zsír

Elkészítése: A fejtett babot sós, babérleveles hideg vízben feltesszük főni. A finomra vágott vörös- és fokhagymát zsírban megpirítjuk, beletesszük a káposztát, megpároljuk, és a babhoz keverjük. Kevés zsíron a liszttel világos rántást készítünk, paprikázzuk, és a babhoz adjuk. Tejfölt keverünk a levesünkbe, cukorral, ecettel (ha kell sóval) ízesítjük, és jól kiforraljuk. A karikára vágott kolbászt zsíron megpirítjuk, és a bableveshez adjuk.
Tálaláskor finomra vágott kaporral meghintjük.

HÚSVÉTI FEJTETTBAB-LEVES
Hozzávalók: 30 dkg fejtett bab, 4 l víz, 1 sárgarépa, 15 dkg sonka, 1 evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál ecet, só, bors, pirospaprika, tárkonylevél, tejföl (nem szükséges)

Elkészítése: 30 dkg fejtett babot 1,5 l vízben félig puhára főzünk. Ekkor megsózzuk a vizet és 1 szál sárgarépát pici kockákra vágva beledobunk és tovább főzzük a levest. A maradék húsvéti sonkából 15 dkg-ot apróra vágva teszünk a levesbe, fűszerezzük késhegynyi törött borssal és csipet morzsolt tárkony levéllel. Világosbarna rántást készítünk olajjal, 1 evőkanál liszttel, 3 gerezd zúzott fokhagymával és egy csapott kiskanál pirospaprikával. Felöntjük 2,5 dl hideg vízzel és ezzel besűrítjük a levest.
Galuskát főzünk bele és végül 1 evőkanál ecettel enyhén savanykásra ízesítjük.
Tálaláskor a tányérban tehetünk tejfölt a tetejére.

JÓKAI-BABLEVES 05.
Hozzávalók: 1 nagy húsos, füstölt hátsó csülök, 40 dkg fejtett tarkabab, 1/2 kg vegyes zöldség, 1-2 szem krumpli, 1 fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 kévés kanál pirospaprika, 1 evőkanál zsír, 4-5 dkg liszt, 1 csomó petrezselyem zöldje, 3 dl. tejföl, só
A csipetkéhez: 10-12 dkg liszt, 1 tojás, só

Elkészítése: Az előzőleg beáztatott füstölt csülköt, a csont mentén bevágjuk, és egy fazékba helyezzük. A babot, a kockára vágott zöldségeket, és a zúzott fokhagyma felét szintén a fazékba tesszük, és annyi vízzel, hogy bőven ellepje, felengedjük, és lassú tűzön, főzni kezdjük. Közben a vöröshagymát a zsíron megdinsztelem, hozzáadom a lisztet, és világos rántást készítek. A tűzről lehúzva hozzákeverem a pirospaprikát, és a maradék fokhagymát. Mikor a csülök megfőtt, a húst kiveszem, és a kockákra vágott burgonyát, és a borsónyi nagyságúra szaggatott csipetkét beleteszem, ha kell, még sózom, de csak óvatosan, mert a füstölt hús, sós. Mikor a burgonya megfőtt, a rántással berántom. Ez alatt, a füstölt csülökből kiszedem a csontot, és a húst, apró kockákra vágom, majd visszateszem a levesbe. Tejföllel, finomra vágott petrezselyem zölddel meghintve tálalom.

JÓKAI BABLEVES FEJTETT BABBÓL
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg fejteni való bab, 4 szál sárgarépa, 2-3 szál gyökér, 1/2 zellergumó és hozzá zellerzöld, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 tk piros paprika, 3-4 ek olaj, bacon szalonnazsiradék, 2 ek liszt, 20 dkg sovány nyers füstölt hús, 20 dkg lángolt, füstölt házikolbász, 2 dl tejföl, só, petrezselyem zöld, 2 kocka zöldségleves kivonat, 4 babérlevél

Elkészítése: A friss fejtett babot bő vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a megtisztított leves zöldségeket (nem célszerű feldarabolni, mert egészben is megfő, és így finomabb íze marad), a nyers füstölt húst. Sózzuk, ha tejfölösen készítjük, babérlevelet teszünk hozzá. Amikor megpuhult, berántjuk. Ehhez zsemleszínű fűszeres rántást készítünk. Lehetőleg füles kis lábosban felhevítjük a zsiradékot, hozzátesszük és zsemleszínűre pirítjuk benne a lisztet, és az előre odakészített piros paprikát, zúzott fokhagymát, finomra vágott petrezselyem zöldet beledobjuk, és hideg vízzel azonnal felengedjük, nehogy megégjen. Néhány perc után hozzáöntjük a tejfölt, ezzel simára keverjük, s berántjuk vele a levest. Az ínyencek a végén karikára vágott, meghámozott lángolt kolbászt, esetleg házi tarhonyát csipetkének is tehetnek hozzá.

KÁPOSZTÁS FEJTETTBAB-LEVES
Hozzávalók 4 személyre: 0,5 kg savanyú káposzta, 3 dl fejtett bab, füstölt kolbász, vagy füstölt csülök, zsír, liszt, pirospaprika, bors, só

Elkészítése: A káposztát tedd fel főni 1,5 liter hideg vízben. Add hozzá a friss fejtett babot (vagy a megfelelően előkészített szárazbabot), s ha van, a nagy kockákra vágott füstölt csülköt. Borsozd, esetleg sózd, és lassú tűzön főzd a levest. Ha a bab már félig puha, akkor tedd bele a füstölt kolbászt. Készíts paprikás rántást, s amikor már minden puha, azzal sűrítsd a levest.

MILÁNÓI MINESTRONE
Hozzávalók: 3 evőkanál olívaolaj, 15 dkg húsos szalonna, 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál petrezselyemzöld (friss, aprított), 2 szelet zeller, 2 szál sárgarépa. 3 db burgonya, 2 db cukkíni (bébi), 50 dkg paradicsom, 1/2 csokor bazsalikom (friss), 25 dkg fejtett bab (friss, zöld), 1/2 fej kelkáposzta, 25 dkg zöldborsó (fejtett), 15 dkg rizs (kerek szemű), 8 dkg parmezán sajt, só

Elkészítése: Vágja apróra a szalonnát, a hagymát, a fokhagymát és párolja meg az olajon a petrezselyemmel. Tisztítsa meg a zellert, a répát és a burgonyát és darabolja apróra. Mossa meg a cukkínit és vágja apró kockákra. Dobja forró vízbe a paradicsomot, majd húzza le a héját, távolítsa el a magját és kockázza fel a húsát. Tegye a zöldségeket a felaprított bazsalikommal és a fejtett babbal egy edénybe, öntse fel 2 liter vízzel és főzze 2 órán át. Tisztítsa meg a kelkáposztát, vágja vékony csíkokra és a zöldborsóval együtt adja a leveshez, főzze még 15 percig, majd adja hozzá a rizst is. Főzze további 20 percig, míg a rizs megpuhul. Ízesítse sóval a minestrone-t és keverje hozzá a reszelt parmezánt. Tálalja melegen, nyáron pedig langyosan.

NÁPOLYI PARADICSOMOS FEJTETTBAB-LEVES
Hozzávalók: 60 dkg fejtett bab, 80 dkg vegyes zöldség, 2 dkg só, 50 dkg paradicsom, fél dkg fokhagyma, 1,2 dl olívaolaj, 15 dkg vöröshagyma, oregánó, bors, 60 dkg gyufatészta

Elkészítése: A zöldségeket és a vöröshagymát kockára vágjuk. A babbal sós vízben feltesszük főni. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk. Kockára vágjuk. A fokhagymát finomra vágjuk, és az olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, és a fűszereket. Állandó keverés mellet kb. 5 percig pároljuk. Leszűrjük, majd a levesbe tesszük. Összeforraljuk. Gyufatésztával tálaljuk.

NYÁRI FEJTETTBAB-LEVES ÉDESKÖMÉNNYEL
Hozzávalók: 1 maréknyi friss fejtett bab, 4-5 sárgarépa (nagyobb hasábokra vágva), 1-2 fehérrépa + petrezselyem (nagyobb hasábokra vágva), 1 zeller + a szára (apróra vágva), 2-3 krumpli (kockázva), 1/2 édeskömény gumó + szár (apróra vágva), só, bors, majoránna, bazsalikom, tárkony, 1-2 ek liszt + 1/2 tejföl

Elkészítése: A zöldségeket, babot bő vízben feltesszük főni. Fűszerezzük. Ha már megfőtt a bab (1-1,5 óra), a lisztet a tejföllel, kevés vízzel elkeverjük, a levesbe öntjük, 4-5 percig még főzzük.
Friss kenyérrel tálaljuk.

NYÁRI PARADICSOMOS FEJTETTBAB-LEVES
Hozzávalók: 1 csésze friss fejtett bab, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 kis zeller, 1 kis karalábé, 1 fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 3-4 paradicsom, 1 (kis) doboz sűrített paradicsom, 2 húsleveskocka, 1 marék apró tészta, babérlevél, kakukkfű, petrezselyem, bors, só, olaj

Elkészítése: Az olajon megfuttatjuk a kockára vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáöntjük a babot, felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, rádobjuk a húsleveskockákat, a babérlevelet, és majdnem puhára főzzük. A zöldségeket a paradicsom kivételével karikára, kockára vágjuk, és a babhoz adjuk. A paradicsomot pár percre a levesbe dobjuk, majd kivesszük, lehúzzuk a héját, és felkockázva visszatesszük. Hozzátesszük a sűrített paradicsomot, a tésztát, és mindent puhára főzünk. Fűszerezzük kakukkfűvel, sóval, borssal, petrezselyemmel.

TEJES BABLEVES
Hozzávalók: fél kg fejtett bab, 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 szál zellerlevél, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 5-6 szem bors, 1 egész zöldpaprika, 1 paradicsom, só, 2 dl tejfel, 2 evőkanál liszt

Elkészítése: A babot és a megtisztított, felvágott zöldségeket a fűszerekkel együtt főni tesszük. Amikor minden hozzávaló csaknem puha, a tejfelt a liszttel alaposan összekeverjük, és lassan a forró levesbe öntjük. Még néhány percig főzzük, és ízlés szerint ecettel tálaljuk.

TEJFÖLÖS FEJTETTBAB-LEVES ASZALT SZILVÁVAL
Hozzávalók 4 főre: 400 g nagy szemű fejtett bab (virágbab), 200 g magozott aszalt szilva, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 tk só, 1 doboz tejföl, víz

Elkészítése: A babot a vöröshagymával és a sóval vízben megfőzzük. Amikor megpuhult a bab, a félbe vágott aszalt szilvát is hozzáadjuk és tejföllel behabarjuk. Tálaláskor a vöröshagymát kivesszük belőle.

TEJFÖLÖS FEJTETTBAB-LEVES
Hozzávalók: 1 kg fejteni való bab, 2 paradicsom, 2 dl tejföl, 1 babérlevél, ízlés szerint só, őrölt bors, ecet, cukor, 1 teáskanál burgonyaliszt (vagy búzakeményítő)

Elkészítése: A babot hüvelyéből kifejtem. Egy l vízbe beleteszem, és megsózom, majd puhára főzöm. Hozzáadom a közben meghámozott és apró kockákra vágott paradicsomot, megborsozom, ezután a liszttel simára kevert tejföllel besűrítem. Felforralom, és ecettel, cukorral ízesítem. Kellemesen savanykásnak kell lennie. Hidegen is fogyasztható.

VELEMI BABLEVES 01.
Hozzávalók: 70 dkg füstölt sertésnyelv, vegyes zöldség ízlés szerint (sárgarépa, petrezselyem, zeller, karalábé), 40 dkg fejtett bab, 1 kis fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, zsír, liszt, pirospaprika, 10 dkg füstölt szalonna, 1 csomó petrezselyemzöld, 3 dl tejföl, só

Elkészítése: A kockára vágott füstölt nyelvet 2 liter vízben felteszem főni. Ha a nyelv félig megfőtt, hozzáadom a kockákra vágott vegyes zöldséget és a babot. (Ha nem fejtett babból készül, hanem száraz babból, akkor a babot 1 napig hideg vízben kell áztatni, és a nyelvvel együtt teszem fel főni, de a nyers bab hamar megfő, annak kevesebb főzés is elég.)
Világosbarna rántást készítek vörös- és fokhagymával, törött paprikával, és berántom vele a levest.
Az apró kockákra vágott füstölt szalonnát világosra kisütöm, és a finomra vágott petrezselyemzölddel együtt a levesbe teszem. Ha kell, megsózom. (Vigyázz, a nyelv sós!)
Csipetkét készítek 1 tojás, 12 dkg liszt, pici só hozzáadásával, borsó nagyságúra szaggatom, belefőzöm a levesbe. Végül tejföllel ízesítem. Ezt legjobb, ha csak tálaláskor kevered bele a tányérokba, mert a maradék jobban és tovább eláll, ha nincs az egészbe keverve a tejföl.

VELEMI BABLEVES 02.
Hozzávalók: 75 dkg füstölt sertésnyelv 15 dkg sárgarépa, 10 dkg zeller, 40 dkg fejtett bab (tisztán mérve), 4 dkg zsír, 4 dkg liszt, 5 dkg vörös hagyma, 1 dkg fokhagyma, 1 dkg pirospaprika, 10 dkg füstölt szalonna, 1 csomó petrezselyemzöld, 3 dl tejföl, só
A csipetkéhez: 12 dkg liszt, 1 tojás, só

Elkészítése: A kockákra vágott füstölt nyelvet 2 liter vízben felteszem főni Ha a nyelv félig megfőtt, hozzáadom a kockákra vágott vegyes zöldséget és a babot. Világosbarna rántást készítek vörös- és fokhagymával, paprikával, és berántom vele a levest. Az apró kockákra vágott füstölt szalonnát világosra kisütöm, a finomra vágott petrezselyemzölddel együtt a levesbe teszem. Ha kell, megsózom.
Borsó nagyságúra szaggatott csipetkét főzök a levesbe. Tejföllel ízesítem.