Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Torták - Áfonya


Kép: Vectra

ÁFONYATORTA 01.
Hozzávalók: 12 dkg kristálycukor, 25 dkg áfonya (vagy áfonyabefőtt, esetleg fekete ribiszke), 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 12 dkg olvasztott vaj, 16 dkg rétesliszt, 1/2 csomag sütőpor, 2 evőkanál barna cukor a szóráshoz porcukor

Elkészítése: A sütőt 180C-ra bemelegítjük. Egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformát olvasztott vajjal, vagy olajjal kikenünk, és sütőpapírral kibéleljük.
Az áfonya felét 1 evőkanál cukorral a tűzön addig keverjük, amíg levet nem ereszt, majd a többi áfonyát belekeverve kihűtjük.
A tojásokat a vajjal meg a sütőporral habosra keverjük, és a többi cukrot, a vaníliás cukrot és a lisztet beleforgatjuk. A gyümölccsel összekeverjük, majd a formába kanalazzuk. A barna cukrot rászórva villával a felső felébe keverjük, és 45-50 percig, tűpróbáig sütjük. 5 percig a formában pihentetjük. Rácsra vagy deszkára borítva hűtjük ki, és porcukorral megszórva tálaljuk.

ÁFONYATORTA 02.
Hozzávalók: 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 teáskanál sütőpor, 10 dkg barnacukor, 1 csipetnyi só, 2 egész tojás, 1 dl tej, 8 evőkanál étolaj, 30 dkg áfonya

Elkészítése: Üssük egy keverőtálba a tojásokat, szórjuk bele a cukrot és a sót. Kanalazzuk rá az étolajat, öntsük bele a tejet, majd az egészet pár percig habverővel jól keverjük össze. Egy másik ki tálba mérjük ki a lisztet, szórjuk rá a sütőport, és keverjük össze.
Kanalazzuk a lisztes keveréket a tojásos masszához, úgy, hogy közben habverővel keverjük. Nem kell habosra keverni, elég addig, míg sima tésztát nem kapunk. Kenjünk ki vajjal, és szórjunk meg liszttel egy kerek, közepes méretű peremes sütőformát, majd öntsük bele a tésztát. Kanállal simítsuk egyenletesre a tetejét. Szórjuk rá a megmosott és lecsepegtetett áfonyaszemeket. Tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon süssük 30-35 percig. Ha elkészült még langyosan vágjuk cikkekre, és porcukorral szórjuk meg a tetejét.

ÁFONYATORTA 03.
Hozzávalók:
A piskótához: 2 db tojás, 1 csomag sütőpor, 3 evőkanál kakaópor, 2dl tejföl, 1,5 dl tejszín (vagy tejföl), 20 dkg liszt (fele sima, fele rétes), 30 dkg kristálycukor, 8 dkg darált dió, 1 evőkanál rum
A gyümölcskrémhez: 5 dl kefir, 2 dkg étkezési zselatin, 2 dl víz, 15 dkg rumba áztatott aszalt szilva (vagy áfonya), 5 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: A piskóta hozzávalóit alaposan összekeverjük. A 24 cm-es átmérőjű kapcsos tortaformát oldalt kikenjük margarinnal, az aljára sütőpapírt teszünk, és beleöntjük a masszát.
Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük, majd papírral letakarva még 12 percig. Hagyjuk kihűlni a formában.
Ha kihűlt, kivesszük a formából, kettévágjuk, és megkenjük 3 evőkanál áfonyalekvárral. Visszahelyezzük a formába, rátesszük a tészta másik felét, ráhalmozzuk az aszalt gyümölcsöt, majd ráöntjük a gyümölcskrémet.
Gyümölcskrém elkészítése: A kefirt a cukorral, vaníliás cukorral elkeverjük. Közben a vizet és a zselatint felfőzzük, lehűtjük, és hozzákeverjük a kefirhez.
Ha már kezd sűrűsödni, akkor ráöntjük az aszalt gyümölcsre. Utána kb. 1 marék aszalt áfonyával díszítjük, és hűtőbe tesszük legalább 3 órára.
Kibontáskor késsel óvatosan vágjuk körbe a forma mellett, úgy szépen le lehet venni a formát!

ÁFONYATORTA 04.
Hozzávalók: 1 citrom, 40 dkg áfonya, 20 dkg liszt, 25 dkg cukor, 20 dkg őrölt mandula, 15 dkg vaj, 2 tojássárgája, csipetnyi só

Elkészítése: A citrom héját finomra reszeljük.
Robotgéppel 20 dkg cukrot, 10 dkg mandulát, a citromhéjat és a sót összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a vajat és a tojás sárgákat.
Sima masszává turmixoljuk, majd golyót formálunk belőle, és follpackkal letakarva 1 órára a hűtőbe tesszük.
Az áfonyát és a maradék cukrot összekeverjük. A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, és kivajazott tortaformába simítjuk.
A mandulával megszórjuk, majd a cukrozott áfonyát a tetejére halmozzuk.
Meleg sütőben készre sütjük.
Amikor kész, a formából kiborítjuk, és kihűtjük.

ÁFONYATORTA 05. - TARTE AUX MYRTILLES
Myrtille sörkertjéből
Hozzávalók
A tésztához: 25 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 tojás, 1 dkg cukor, só 1-2 evőkanál tej
Alaposan összegyúrjuk, 1 órára hűtőbe tesszük. Annál porhanyósabb minél tovább pihentetjük. Ez két adagra elég. Hűtőben egy hétig is eláll.
Hozzávalók a krémhez: 2 tojás, két evőkanál liszt, egy evőkanál cukor, 1,5 dl tejszín
A hozzávalókat simára keverem, és kész.

Elkészítése: A tortaformát kibélelem a tésztával, beleöntöm a krémet, és megszórom az áfonyával. Az áfonya 20-50 dkg-ig változhat, mindegy, ki mennyire szereti. Na, ez nem macerás, ezért szeretem sütni. A krém kb. 2 perc, az összeállítás másik három vagy négy, és mehet a sütőbe. 200°C és kb. 30 perc kell a sütéshez. Szóval ez az én nagyon leegyszerűsített változatom. Bármilyen gyümölccsel finom, pl. fekete szeder, alma. Sőt rebarbara is.

ÁFONYATORTA 06.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 2 csomag vaníliás cukor, egy csipetnyi só, 8 dkg cukor, 1 dl olaj, 2,5 dl tej, 2 tojás, 25 dkg friss vagy fagyasztott fekete áfonya
A tetejére: 10 dkg szoba hőmérsékletű vaj, 5 dkg cukor, 2 evőkanál liszt, 1 kiskanál fahéj

Elkészítése: A tésztához keverd össze a lisztet a cukorral, sütőporral, vaníliás cukorral, olajjal, tejjel és tojással, és szórd bele a megtisztított áfonyát. Egy gyümölcstortaforma alját-oldalát kend meg vajjal és liszttel, majd öntsd bele a masszát.
A tetejére valókat egy robotgép segítségével keverd össze, és morzsold szét a massza tetején. Előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt elkészül.

ÁFONYATORTA 07.
Hozzávalók: 20 cm-es tortalap, 2 kg friss áfonya
A mázhoz: 1 dl meggyzselé, 10 dkg kristálycukor, 0,5 dl konyak

Elkészítése: A máz elkészítéséhez olvasszuk meg a zselét egy kis serpenyőben. Tegyük hozzá a cukrot és a konyakot, keverjük alacsony hőfokon, amíg a keverék világos lesz, és a cukor elolvad. Szűrjük át szűrőkanálon, és hagyjuk lassan kihűlni.
Az áfonyát rendezzük el a tortalapon, és öntsük, illetve kenjük rá a meggyzselét (a mázat). 180 fokon 30-35 percig süssük. Hagyjuk kihűlni, mielőtt felvágjuk, és tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc

ÁFONYATORTA 08.
Hozzávalók 16 szelethez:
A tésztához: 50 g vaj, 4 tojás, 175 g cukor, csipetnyi só, 2 evőkanál kakaó, 150 g liszt, 3 teáskanál sütőpor
A töltelékhez: 5 levél világos zselatin, 350 g vörösáfonya-kompót, 375 ml tejszín, 2 cs vaníliás cukor
A díszítéshez: 375 ml tejszín, 2 evőkanál cukor, 1 cs. habfixáló, 16 db kész csoki dísz (pl. harang), 150 g sötét bevonó csokoládé

Elkészítése: A vajat megolvasztjuk és hagyjuk kissé kihűlni. Szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgáját 4 evőkanál meleg vízzel és a cukorral sűrű, habos krémmé verjük. Belekeverjük a vajat, a sót, és a kakaót. A sütőt 175 fokra felmelegítjük.
A keményre vert tojásfehérjét a krémbe forgatjuk. A sütőporral elkevert lisztet előbb a krémbe szitáljuk, majd óvatosan a krémbe keverjük. A masszát sütőpapírral bélelt 26 cm átmérőjű tortaformába töltjük, és 20-30 percig sütjük. A formából kivett piskótát hagyjuk kihűlni.
A zselatint megpuhítjuk. A kompótot simára keverjük, néhány szem áfonyát félreteszünk díszítésnek. A zselatint feloldjuk, és a kompóthoz keverjük, majd lehűtjük. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és a dermedő gyümölcszselébe forgatjuk. Végül a piskótára simítjuk, és a tortát 8 órán át, hűtjük.
A tejszínt a cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük. A hab 2/3 részét a tortára simítjuk, a maradék habot nyomózsákba töltjük, és kidíszítjük vele a torta közepét és szélét. A félretett áfonyával és a csoki dísszel készre díszítjük a torta tetejét. A felolvasztott bevonó csokoládét nejlonzacskóba töltjük, a zacskó egyik sarkára apró lyukat vágunk, és a kifolyó csokival kidíszítjük a torta szélét.

KÉKÁFONYA-TORTA, ALMÁVAL
Hozzávalók:
A tésztához: 20 dkg búzaliszt, 1 csipetnyi só, 10 dkg vaj, 1 evőkanál cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 tojás sárgája, 1 dl tej
A töltelékhez: 30 dkg savanykás rétesalma, 25 dkg kék áfonya, 2-3 evőkanál cukor, fél citrom leve, 1 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítése: A tésztához tegyük egy keverőtálba a lisztet, adjuk hozzá a kis darabokra összevágott hideg vajat, a sót, a citromhéjat és a cukrot.
Kezünkkel morzsoljuk jól össze, majd dolgozzuk bele a tojás sárgáját és a tejet is. Gyúrjuk lágy tésztává, majd felhasználásig tegyük letakarva hűtőszekrénybe.
A töltelékhez hámozzuk meg az almákat, vágjuk cikkekre, a magházát pedig távolítsuk el.
Vágjuk egycentis darabokra, tegyük egy tálba, öntsük hozzá a megmosott áfonyát és csorgassuk meg citromlével.
Szórjuk rá az étkezési keményítőt és a cukrot is, majd óvatosan keverjük össze a gyümölcsöket. Gyúrjuk át lisztezett deszkán a tésztát, majd nyújtsuk fél centi vastagságúra. Béleljünk ki vele, egy vajjal kikent és liszttel megszórt peremes, kerek tortaformát.
Öntsük az almás tölteléket a formába, igazgassuk el egyenletesen, majd a tetejét is fedjük be kinyújtott tésztával. Széleit vágjuk le, ujjunkkal jól nyomkodjuk össze a két tészta “találkozását”, majd szurkáljuk meg a tetejét villával. Előmelegített sütőben 150 fokon süssük 40-45 percig.
Ha elkészült, még melegen szeleteljük cikkekre, tálaljuk nagy tányérra és kanalazzunk mellé fagylaltot.

TEJSZÍNES ÁFONYATORTA
Hozzávalók:
Tortaalap: 2 tojás, 50 g kristálycukor, 1/2 csomag Haas vaníliás cukor, 1 csipetnyi só, reszelt citromhéj, 50 g liszt, 2 cl olaj, vaj illetve liszt a sütőforma kikenéséhez
Áfonyás tejszínes massza: 150 g áfonya, mélyhűtött, 200 g tejföl, 20 g kristálycukor, 2 tojássárgája, 1 citrom (lé és héj), 1/2 csomag Haas vaníliás cukor, 1 csipetnyi só, 3 lap zselatin, 4 dl tejszínhab
Díszítéshez: 1/2 csomag Haas színtelen vagy piros tortazselé, 2 evőkanál kristálycukor

Elkészítése: A tojásokat a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a sóval és a citromhéjjal habosra keverjük, míg a tészta terjedelmesebbé nem válik. Először lazán hozzáadjuk lisztet, aztán az olajat. A tésztát egy kivajazott, kilisztezett sütőformába öntjük és 200°C-on kb. 20 percig sütjük.
Az áfonyát pépessé dolgozzuk és a felét a tejföllel, kristálycukorral, a tojás sárgájával, a citromlével és héjjal, vaníliás cukorral és sóval simára keverjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, feloldjuk vízfürdőben és hozzáadjuk a tejfölös masszához, majd hozzáöntjük a felvert tejszínt. Ezt a tortalapra öntjük, és hideg helyre tesszük.
A tortazselét összekeverjük a kristálycukorral, hozzáadjuk a maradék áfonyát és hideg vizet öntünk hozzá, hogy a mennyisége 1/4 l legyen. Felfőzzük, rövid ideig forraljuk és lehűtjük, hogy a torta felülete meg tudjon kocsonyásodni.

TÚRÓKRÉMES ÁFONYATORTA
Hozzávalók: 1 piskóta tortalap, fél kg áfonya, fél kg túró, 5-6 dl tejszín, 2 citrom, cukor, ízlés szerint, hogy ki mennyire szereti a fanyar ízeket, főzős vaníliás pudingpor, fél liter tej

Elkészítése: A tejben elkészítjük a vaníliás pudingot. Ha besűrűsödött, beleforgatjuk a megtisztított áfonya 3/4-ét és addig keverjük lassú tűzön, amíg elereszti színét az áfonya és gyönyörű lila színű lesz a pudingunk. Amíg hagyjuk hűlni, felverjük keményre a tejszínt a cukorral. A túrót áttörjük, belereszeljük a citromok héját és belenyomjuk az egyik citrom levét. Óvatosan belekeverjük a kemény habot, összedolgozzuk. A túrós habból is félre rakunk annyit (kb. a felét) hogy azzal bevonjuk majd a tortát. Ha kihűlt a puding, belekeverjük a megmaradt túrós habba.
Szétvágjuk a tortalapot 3 lapra, kevés tejjel belocsoljuk, hogy ne legyen olyan száraz, aztán az első lapot megkenjük a fél áfonyás krémmel. Rátesszük a következő lapot, azt is meglocsoljuk és rátesszük a maradék krémet. Miután rátettük a harmadik lapot, bevonjuk a megmaradt túrós habos krémmel, hogy mindenhol befedje.
A tetejét megdíszítjük a félretett áfonyával és egy napra berakjuk a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Hasznos tipp: ugyanezt meglehet csinálni ribizlivel is, ugyanaz az eljárás. A gyümölcsöt mindig előbb mossuk meg és utána pucoljuk, mert egyébként kimossuk belőle a színanyagokat.