Avokádólevesek
AVOKÁDÓLEVES 01.
Hozzávalók: 1 avokádókörte, 6 dl tej, 1 citrom leve, 1 csokor friss kapor, 1 mokkáskanál törött fehérbors, só (ízlés szerint), csipet porcukor
Elkészítése: Az avokádót meghámozzuk, magját eltávolítjuk. A gyümölcshúst kis darabokra vágjuk, és a turmixgép poharába rakjuk. Ráöntjük a citrom. levét és a kicsavart citrom rostos húsát. Addig keverjük, amíg sűrű pép nem lesz belőle. Ezután hozzáöntjük a tejet, a fűszereket és a megmosott, apróra vágott friss kaprot. Ugyancsak tovább keverjük, amíg egynemű, habos, krémszerű levest nem kapunk. Csészékben, alaposan lehűtve tálaljuk. A nagy nyári melegben igen üdítő. Tej helyett joghurttal is lehet készíteni, akkor természetesen nem kell bele a citromlé.
AVOKÁDÓLEVES 02.
Hozzávalók: 3 érett avokádó, 3,5 dl csirkeleves, 2 dl tejszín, 3 cl citromlé, fél dl konyak, csipetnyi curry, só és őrölt fehérbors, 2 szál zeller zöldje, 4 db fürjtojás
Elkészítése: Az avokádót hosszában kettévágjuk, és csavaró mozgatással a két részt szétválasztjuk. Magját kávéskanállal kiemeljük. Éles késsel meghámozzuk, hogy a húsa ne sérüljön meg. Azonnal belocsoljuk citromlével, így nem barnul meg. Tegye turmixgépbe a gyümölcsöt, másfél deci tejszínt, a húslevest és a fűszereket. Pürésítse sima, egynemű keverékké. Folyamatosan keverve forralja fel, majd azonnal vegye le a melegről. Öntse bele a konyakot, óvatosan üsse bele a tojásokat, hogy azok egyben maradjanak. Letakarva hagyja szoba-hőmérsékletűre lehűlni. Tálaláskor szórja meg a finom vagdalt zellerrel, és díszítse a keményre felvert maradék tejszínnel.