Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Avokadósaláták


AVOKÁDÓ SALÁTA 01.
Hozzávalók: 1 db érett avokádó, 4 szelet ananász, 2 evőkanál olívaolaj, fél dl citromlé, 3 szál petrezselyem, 1 mokkáskanál őrölt fehérbors, só, 2 db salátalevél

Elkészítése: Vágja félbe az avokádót, szedje ki a magvait, majd a gyümölcs húsát kaparja keverőtálba. Adja hozzá az apróra vágott ananász szeleteket. Öntse rá az olívaolajjal elkevert citromlevet. Ízesítse a finomra vagdalt petrezselyemmel és a fűszerekkel. Fakanállal forgassa össze. Béleljen ki egy tálat a megmosott salátalevelekkel, és erre tálalja a lehűtött gyümölcssalátát. Önálló hűsítőként, vagy hideg sültek mellé kínálja.

AVOKÁDÓ SALÁTA 02.
Hozzávalók: 2 avokádókörte, 1 tk mustár, fél citrom leve, törött bors, só, 2 gerezd fokhagymapép, 1 ek apróra vágott zöld olajbogyó, 20 dkg főtt, tisztított rák apróra vágva, 1 ek olívaolaj, 4 salátalevél

Elkészítése: Az avokádót hosszában vágjuk ketté, vegyük ki a magot. Vegyünk ki mindkét félből 2-2 ek-nyit. Nyomkodjuk szét. Adjuk hozzá a mustárt, citromlevet, borsot, sót, fokhagymát, olajbogyót, rákot, olajat. Óvatosan keverjük össze. Töltsük meg a fél avokádókat.
Tegyük a salátaleveleket kistányérokra, helyezzük rájuk a töltött avokádókat.

AVOKÁDÓ SALÁTA 03.
Hozzávalók: 2 szép nagy, vagy 4 kicsi avokádó, 2 adag francia mártás, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: Meghámozzuk, félbevágjuk, kimagvazzuk az avokádót, és fél centis szeletekre vágjuk. Tálba tesszük, a mártással leöntjük, és néhány órára hűtőbe tesszük.  Közvetlenül fogyasztás előtt szórjuk rá az apróra metélt petrezselyemzöldét.

AVOKÁDÓ-LEGYEZŐ ALMÁVAL
Hozzávalók: 2 avokádó, 1 szép, piros alma, 2 dl kefir,1 ek ketchup, 1 gerezd fokhagyma, citromlé, szerecsendió, cukor

Elkészítése: A kefirt keverjük össze a ketchuppel, pici cukorral, a fokhagymával, szerecsendióval, tegyük hűtőbe! Közvetlenül tálalás előtt (barnul) tisztítsuk meg az avokádót, vágjuk ketté, és úgy csepegtessük meg citromlével, hogy mindenütt érje. A hámozatlan almát vágjuk ketté, magozzuk ki! A fél avokádókat szeleteljük fel legyezőszerűen, egyet-egyet tegyünk tányérra, a legyezőszárnyak közé tegyünk 1-1 vékony almaszeletet! Locsoljuk meg a kefirrel.

AVOKÁDÓSALÁTA (KUBA)
Hozzávalók: 2 hámozott, kimagozott, vékony csíkokra vágott avokádó, 1 fej apróra vöröshagyma apróra vágva, 1-2 ek borecet, 1 ek salátaolaj, bors, só

Elkészítése: Készítsük el a salátaöntetet, jól rázzuk össze! Az avokádó csíkokat tegyük tálba, szórjuk rá a hagymát és öntsük rá az öntetet! (Közvetlenül tálalás előtt készítendő.)

AVOKÁDÓSALÁTA SAMUKA MÓDRA
Hozzávalók: 2 avokádó lehéjazva, nagy kockára vágva, 1 paradicsom lehámozva (forró víz), magjától - levétől kinyomva, apróra vágva, 1/2 fej lila hagyma nagyon finom szálasra vágva, 1 gerezd fokhagyma szétzúzva, elkaparva, 1/2 édes piros paprika finom szálasra vágva, só, citromlé, 1 kanál olíva olaj

Elkészítése: Jól kikeverve, 1-2 óráig hűtve. Az olívaolaj a citromlével finom kenőcsös bevonatot ad és zölden tartja az avokádót.  Lehet borsozni, csípősíteni, chilivel, tabascoval.

AVOKÁDÓSALÁTA (SRÍ LANKA)
Hozzávalók: Apró kockákra vágva 1 hámozott, kimagozott avokádó és 3 hámozott, kimagozott paradicsom, 0,5 csésze vékony karikákra vágott újhagyma, 3 ek salátaolaj, 2 ek citromlé, késhegynyi só, bors, 1 ek finomra vágott petrezselyem

Elkészítése: Összekeverjük, és hűtve tálaljuk.

TOJÁSOS AVOKÁDÓSALÁTA
Hozzávalók: 4 tojás, 1 avokádó, 2 fej cikóriasaláta, 3 szál kerti mustár, 20 dkg füstölt sajt, 2 sárgarépa, 1 citrom, olívaolaj

Elkészítése: A tojásokat 7 percig főzzük, majd megpucoljuk, és karikákra vágjuk. Meghámozzuk az avokádót, kivágjuk a magját és ráöntünk egy kis citromlevet, hogy meg ne feketedjen. Megmossuk, felvágjuk a salátát, és a salátának előkészített tálak aljára tesszük, beborítjuk füstölt sajttal, és reszelt sárgarépával. Végül a közepére helyezzük a tojást, olajjal és sóval ízesítjük, és egy órára hűtőbe tesszük.