HÚSVÉTI SONKA
{kep:860}
Hozzávalók: 60-70 dkg nyers kötözött sonka, 4 db narancs, 1 dl száraz vörösbor, 2 szem összetört szegfűszeg, tej a sonka áztatásához
Elkészítése: Az előző nap tejbe áztatott sonkát lecsurgatva úgy vágom szeletekre, hogy az alsó része egyben maradjon, tehát csak bevágom, de nem vágom el. Egy-egy sonkaszelet közé teszek egy megmosott és héjas narancskarikát. A megmaradt narancsok kicsavart levével összekeverem a vörösbort és beleszórom a szegfűszeget. Az így előkészített narancsos sonkát tűzálló tálba fektetem, aláöntöm a fűszeres-boros levet és a tálat jól lezárva, a mikrohullámú sütőbe rakom. A legerősebb fokozaton huszonöt-harminc percig párolom, közben egyszer megfordítom, és a saját levével meglocsolom. A párolási idő letelte után tizenöt percig még nem nyitom ki a tálat.
Tálalás előtt a sonkaszeleteket átvágom és vagy urgonyalepénnyel, vagy gesztenyelepénnyel kínálom.