Hírességek - A márciusi ifjak
VÖRÖSBOROS PONTY, A MÁRCIUSI IFJAK KEDVENCE
Hozzávalók 6 személyre: 1 nagyobb konyhakész ponty (1, 5-2 kg-os), só, ízlés szerint, 2-3 szál petrezselyem, 1 szál zellerzöld
A mártáshoz: körülbelül 2 dl testes savas vörösbor, körülbelül 2 dl víz, 4-5 tojássárgája, 1 evőkanál citromlé, 2 mokkáskanál cukor, só ízlés szerint
A díszítéshez: petrezselyem, citrom
Elkészítése: A ponty törzsét ujjnyi vastagon fölszeleteljük, a fejét, az uszonyait és a farkát levágjuk. A halat egészben is elkészíthetjük, ha ünnepi alkalomra akarunk valami látványos különlegességet az asztalra tenni. Akárhogy is készítjük, a halhúst sóval bedörzsöljük, és 1 órán át, pihentetjük. Közben enyhén sós vizet forralunk, beletesszük a petrezselymet és a zellerzöldet, majd mikor gyöngyözve forr, óvatosan belerakjuk a halat is. A szeleteket körülbelül 15 percig, az egész pontyot 25 percig főzzük.
A mártáshoz a bort és a vizet a tojássárgájával elhabarjuk, citromlével és cukorral kellemesen pikánsra ízesítjük, kissé megsózzuk. Kis lángon, még jobb, ha vízgőzre állítva, szüntelenül kevergetve addig főzzük, míg majdnem fölforr. Ez alatt híg mártáshoz hasonlóan besűrűsödik. A puha halat szűrőlapáttal tálra rakjuk, a forró mártással leöntjük. Citromkarikákkal és petrezselyemmel díszítve tálaljuk. Főtt sárgarépa és petrezselyemgyökér, valamint vajas főtt burgonya illik hozzá.
Elkészítési idő: 1 óra
Ez a recept az 1840-es évekből maradt ránk, s a legendák szerint Jókai, Petőfi és társaik legízesebb ponty étke.
Forrás: DPG, Wikipédia