Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Mama délvidéki mártásos csirkéje


{kep:854}
Hozzávalók: 3 csirkemell-filé, 4 dl csirkeleves, 4 dl kukoricapehely, só, bors, csípős paprika, majoránna, 1 evőkanál vaj, 2 csomó újhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 szál zeller, 2,4 dl tej, 1 alma, 2 kemény tojás

Az alaphoz: 2 dl kukoricaliszt, 1 tojás, 0,5 dl tej, 1 teáskanál cukor, fél teáskanál só, 0,5 dl olaj

Az alaphoz a tojásokat alaposan verje fel a tejjel, a cukorral és a sóval. Folyamatos keverés mellett adagolja bele a lisztet és az olajat. Ebből a 220 fokra előmelegített sütőben süssön 35 perc alatt két lepényt, majd tegye félre kihűlni. Addig a sós, borsos csirkelevesben, fedő alatt főzze puhára a mellfiléket.
A kihűlt lepényt fél centis darabokra kockázza fel, keverje hozzá az elmorzsolt kukoricapelyhet, majd fűszerezze ízlése szerint.
A felmelegített vajon párolja meg a gyufaszálra feldarabolt zöldségeket.
Keverje hozzá a kukoricapelyhes keveréket. Ha megfőtt a csirkemell, vegye ki a húsokat, és szeletelje fel. A főzőlevet lassan keverje hozzá a hagymás, kukoricás keverékhez. Öntse rá a tejet, és forralja fel.
Reszelje bele a meghámozott almát és a kemény tojásokat. Alaposan keverje össze. Lefedett jénai tálban a csirkemelleket a mártással leöntve, süsse 15 percet 180 fokos sütőben.
Melegen tálalja.