Hírességek - Hunyadi János
Hunyadi János (1407 körül – Zimony, 1456. augusztus 11.) középkori magyar földesúr és hadvezér, a „nagy törökverő”. Kormányzó (régens), a középkori Magyar Királyság egyik legkiemelkedőbb hadvezére; Hunyadi Mátyás apja. Nevéhez fűződik az 1456-os nándorfehérvári diadal.
HUNYADI ROSTÉLYOS
Hozzávalók: 2 szelet rostélyos, 15 dkg makaróni, 1 vöröshagyma, 10 dkg sonka, 1 tojás, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál paradicsompüré, 2 evőkanál reszelt hagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, só, bors, kakukkfű.
Elkészítése: Az előkészített hússzeleteket megtöltjük az alábbi töltelékkel: a főtt makarónit elkeverjük egy vajjal kikevert tojássárgájával, az apróra vagdalt sonkával, 3 kanál tejföllel, egy tojáshabjával, 1 kanál reszelt hagymával, hozzáadjuk a paradicsompürét, sót, borsot, majoránnát. A keveréket a hússzeletekre kenjük, felcsavarjuk, hústűvel megtűzzük, egy kevés olajon gyorsan körbe sütjük. Zsírjában megpirítunk egy hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, a húsokat visszahelyezzük, borssal és kakukkfűvel fűszerezzük fedő alatt, puhára pároljuk. Ha megpuhult, elkeverünk a levében 2 dl tejfölt, és még egyszer felforraljuk.
HUNYADI TORTA
Hozzávalók: 25 dkg gesztenyemassza, 10 dkg porcukor, 7 db tojás, 7 dkg kristálycukor, 1/2 dl rum, 2 cs vaníliás cukor, 8 dl tejszín, 1/2 dkg zselatin
Elkészítése: A gesztenyemasszát burgonyatörőn áttörjük, 10 dkg porcukorral és a 7 tojás sárgájával habosra kavarjuk. A tojás fehérjéből 7 dkg kristálycukorral kemény habot verünk, összekeverjük a gesztenyemasszával, 1/2 dl rummal, 2 cs vaníliás cukorral. Egy tortaformát vajazunk, lisztezünk, külön 5 lapot sütünk.
A tejszínt ízlés szerinti cukorral keményre verjük, kevés tejben feloldott zselatint adunk hozzá. (Én zselatin helyett habfixálót használok, ehhez az adaghoz 4 csomaggal.)
A kihűlt lapokat a fele tejszínhabbal megtöltjük, a másik felével bevonjuk, olvasztott csokoládéval díszítjük.