Kacsasült csípős szilvamártással
Hozzávalók: 2 kg-os kacsa, ízlés szerint só és őrölt bors, 1 evőkanál libazsír
A mártáshoz: 1 db alma, 2 evőkanál víz, 25 dkg szilva, 6 evőkanál baracklekvár, 8 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 dl fehérbor, 1 mokkáskanál chilipor
A salátához: 1 csomó újhagyma, 1 közepes uborka, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kávéskanál szezámolaj, 1 kávéskanál friss korianderlevél, só
A konyhakész kacsát kívül belül dörzsölje be sóval. Tegye megfelelő tepsibe, és locsolja meg a felolvasztott zsírral. A 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül egy óra alatt, időnként meglocsolva saját levével süsse készre. Ha elkészült, darabolja fel, és rendezze pecsenyés tálra. Amíg sül, az újhagymát és az uborkát vágja vékonyabb csíkokra, a vöröshagymát karikákra. Keverje össze salátástálban a többi adalékkal, majd tegye félre. A mártás valamennyi összetevőjét tegye lábosba. Alacsony hőmérsékleten, fedő alatt főzze egy órán keresztül, végül pépesítse. Tálaláskor a tányér közepére fektessen sült húst, egyik oldalára a meleg mártást, másik felére a hideg salátát adagolja.
Fordította Barna Aladár