Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Töltött alma receptek


ÁFONYÁVAL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók 8 személyre: 8 db kisebb (savanykás) alma, 2 evőkanál citromlé, 30 dkg áfonyalekvár, 1 csokor friss citromfű

Elkészítése: Az almákat meghámozzuk, kettévágjuk, a magházat kiemeljük és citromlével ízesített vízben, nem túl puhára főzzük, lecsöpögtetjük. A fél almákba a magház helyére, egy¬-egy kanálnyi áfonyadzsemet halmozunk, és apróra vágott citromfű-levelekkel megszórjuk. Vadhúsból vagy libamájból készült pástétomok kísérőjeként tálaljuk.

CSIRKEHÚSSAL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók: 20 dkg főtt csirkehús, 2 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 dl tej, 5-6 db alma, 1/2; citrom

Elkészítése: A főtt csirkehúst apróra vagdaljuk. Vajból és lisztből fehér rántást készítünk, felengedjük 1 dl tejjel, majd sűrűre főzzük. Ezután összekeverjük az apróra vágott csirkehússal. Egészséges, hibátlan lehetőleg egyforma nagyságú meghámozott almáknak kivesszük a közepét, citromos vízbe tesszük (így nem barnulnak meg). A kivájt részeket - a magház kivételével apróra vágjuk, és a hús közé keverjük. A citromos vízből kivett almákat megtöltjük, vajjal kikent tűzálló tálra tesszük, és az előmelegített sütőben megsütjük.

DIÓS HÚSSAL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg (4 nagyobb) alma, 30 dkg szárnyashús, 10 dkg színes paprika, 1 szál póréhagyma, 3 dkg vaj, 1 csipet kurkuma, 2 dl tejszín, 1 evőkanál kapribogyó, 2 dkg pörkölt dióbél

Előkészítés: A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Az almákat megmossuk, tetejüket levágjuk, és a belsejüket kanállal kikaparjuk. Az ehető szép részeket összevágjuk, és félre tesszük. Az almákat tepsibe tesszük, és a sütőben 5 percig sütjük. A húst megmossuk, csíkokra vágjuk. A paprikát megmossuk, kimagozzuk, szintén csíkokra vágjuk. A pórét megtisztítjuk, fél karikákra vágjuk.

Elkészítése: Felforrósítjuk a vajat, lepirítjuk benne a húst, rátesszük a paprikát, a pórét, és összepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a kurkumát is. Ráöntjük a tejszínt, beletesszük a kapribogyót és a dióbelet, valamint a félretett almadarabokat, és 1-2 percen át forraljuk. A ragut betöltjük az almába, ha maradna belőle, köré tesszük, és a sütőben még 15- 20 percig sütjük. Ha elkészült, tálaljuk.
Munka: körülbelül 20 perc
Fogyasztható: körülbelül 40 perc múlva

GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT ALMA 01.
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobb alma, 20 dkg gesztenyepüré, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál citromlé, 16 szem hámozott mandula

Elkészítése: Az almákat megmossuk, magházukat kivájjuk és annyi citromlével és cukorral ízesített vízben, amennyi ellepi, megpároljuk. Lecsöpögtetjük, és egyenként tányérra állítjuk őket, majd az üregüket megtöltjük gesztenyepürével. A hámozott mandulákkal díszíthetjük - ha gazdagabban akarjuk kínálni, tejszínhabbal kedveskedhetünk.

GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT ALMA 02.
Hozzávalók 6 személyre: 6 alma, 20 dkg gesztenyemassza, 2 cl triple sec, 2 cl konyak, 20 dkg tejszínhab, 10 dkg áfonyadzsem

Elkészítése: Az almákat meghámozzuk, a magházakat eltávolítjuk, szegfűszeges, citromos, cukros, forrásban lévő vízbe tesszük kb. fél percre. Innen kivéve hideg vízbe helyezzük. A gesztenyemasszát konyakkal, triple sekkel ízesítjük, kihabosítjuk, és a kifúrt almákba töltjük. Tálaláskor a tányérra helyezett alma tetejére tejszínhabot nyomunk, majd áfonyadzsemmel és gyümölccsel díszítjük.

HÚSSAL TÖLTÖTT ALMA 01.
Hozzávalók: 15 dkg alma (egy nagyobb), 5 dkg darált marhahús, 5 g vöröshagyma, petrezselyemzöld, 5 g margarin, 40 g kefir, fél tojás, kevés reszelt torma

Elkészítése: Meghámozzuk az almát, tetejét levágjuk, és a belsejét kikaparjuk. A margarinon üvegesre sütjük az apróra vágott hagymát, majd a húst beletéve, megfűszerezzük, és puhára pároljuk. Az almába töltjük, és tűzálló tálba ültetjük. A kefirt elkeverjük a tojással meg a tormával, az almára öntjük, és a sütőben 30 percig sütjük.

HÚSSAL TÖLTÖTT ALMA 02.
Hozzávalók: 4 nagyobb, savanykás alma, egy citrom leve, 20 dkg darált sertéshús, só, bors, majoránna, 1 dl fehérbor, kevés vaj

Elkészítése: A megmosott almát kivájjuk úgy, hogy körülbelül 2 cm-es fala maradjon. A magházát kidobjuk, a többi almahúst apróra vágjuk és összevegyítjük a darált sertéshússal, a fűszerekkel és a citromlé felével. Az almába töltjük. Kivajazott tűzálló tálba tesszük, meglocsoljuk a maradék citromlével és a borral. Közepes tűznél 25-30 percig sütjük.

KRÉMTÚRÓVAL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók: 8 nagy alma, 1 citrom, 3 doboz mazsolás krémtúró, 1 dl tejszín, 8 gerezd dió, 2 evőkanál mazsola, 8 kerek, édes keksz

Elkészítése: Szép, kerek, egyforma almákat válogatok ki. Ezeket gyümölcshámozó késsel körkörösen haladva meghámozom, magházukat kiszúróval, vagy karalábéfaragóval kivájom. Az almákat körülbelül 85-90°C-os vízben abálom, 5-8 perc múlva kiemelem, lecsepegtetem, és citromlével bekenem, hogy ne barnuljanak meg.
A kihűlt almákat megtöltöm a vaníliás mazsolás krémtúróval. A tetejüket tejszínhabbal, diógerezdekkel és mazsolaszemekkel díszítem. Jól lehűtve, kerek kekszeken tálalom.

MASCARPONE SAJTTAL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók: 4 alma, 100 g mascarpone sajt, 6 Amaretto sütemény vagy más kesernyés keksz, 60 g mazsola, 1 üveg Marsala bor, 50 g mandula, 30 g dió

Elkészítése: Az almát mossuk meg, töröljük szárazra és vágjuk ketté. Vegyük ki a magházat és mélyítsük ki a gödröt, majd az így kiszedett alma darabokat vágjuk fel. Tegyük egy tálba, keverjük hozzá a mascarpone sajtot, a keksz darabokat a Marsala borba áztatott mazsolát, mandulát és diót. Keverjük össze, és a masszával töltsük meg az almákat. Tegyük tányérra és tálalás előtt legalább fél órára, tegyük hideg helyre.

NARANCSOS TÚRÓKRÉMMEL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók: közepes alma 2 db, túró 30 g, közepes narancs kifacsart leve 2 db

Elkészítése: Az almát félbevágjuk, magházától megtisztítjuk. Fóliába csomagolva grillsütőben megsütjük. A félbevágott narancsot kifacsarjuk, és a szitán áttört túróval összekeverjük. A megsült almák magházának helyére betöltjük a narancsos túrókrémet. Etetéskor az alma megsült héjából, mint kosárkából kanalazhatjuk a desszertet.

SAAR-VIDÉKI TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók: 4 közepes, savanykás alma, citromlé, 20 dkg Brie, 3 tojás, 3 ek tejszín, 3 ek tej, só, bors, reszelt szerecsendió, 1 ek cukor, 2 ek fehérbor, 1 ek vaj

Elkészítése: Az almák tetejét (a szár felöl) levágjuk, magházukat kiszedjük. Egy kevés gyümölcshúst is kikapirgálunk. Citromlével kenjük be az almák belsejét. A kikapart gyümölcshúst apró kockákra vágjuk, citromlével megcsepegtetjük. Összekeverjük a felkockázott sajttal és betöltjük az almákba. A tojást összekeverjük a tejszínnel, tejjel, fűszerekkel. Ezt a keveréket lassan az almák töltelékére csorgatjuk.
A kalapokat visszatesszük, cukros vízzel bekenjük az almákat, vajjal kikent tűzálló tálba tesszük.
Előmelegített sütőben, 180°C-on 15 percig sütjük.
Hidegen, melegen egyaránt kitűnő.

SAJTTAL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók: 4 nagy alma, fél citrom, 25 dkg sajt, 4-5 salátalevél, só, bors, szerecsendió, 1 csomó snidling, fél dl fehérbor, 1 csipet porcukor, 1 dl joghurt

Elkészítése: Az almát megmossuk, kiskanállal vagy karalábévájóval kivájjuk (kb. 1 cm vastag fala maradjon), de vigyázzunk, ne lyukasszuk ki az alját. Citromlével bedörzsöljük, hogy meg ne barnuljanak. A sajtból (ementáli vagy trappista) 1-2 evőkanálnyit megreszelünk, félretesszük a díszítéshez, a többit felkockázzuk. Hozzáadjuk a megmosott, lecsöpögtetett, vékony csíkokra vágott salátaleveleket, a finomra megvágott snidlinget. Egy tálkába a joghurtot jól kikeverjük, ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval, pici porcukorral, végül a borral és a sajtra öntjük, jól összekeverjük, majd az almákba töltjük, tetejét megszórjuk a reszelt sajttal. Tálalásig hidegen tartjuk. Ha zöld almával dolgozzunk, paradicsomkarikákkal és petrezselyemmel, ha piros almával, akkor pedig salátalevelekkel vagy zöldpaprika csíkokkal díszítjük, hogy jól elüssenek a színek.

SZABOLCSI TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók: 1,50 kg alma, 80 dkg vaníliakrém, 5 g zselatin, 1 g ételfesték (piros), 10 dkg mandula, 10 db piskótakorong (kész), 5 dkg csoki bevonó, 10 db marcipán (zöld levélnek), 15 dkg citrom, 50 dkg tejszínhab

Elkészítése: Az almát megtisztítjuk, közepét óvatosan kifúrjuk úgy, hogy az alma alakja megmaradjon. Citromos vízben megpároljuk, utána pirosra színezett zselével külső oldalát többszöri lekenéssel bevonjuk. Közben piskótakorongot csokiba mártunk.
Tálalása: a piskótakorongra helyezzük az almát, megtöltjük vaníliás krémmel, és tejszínhabbal díszítjük.

TÖLTÖTT ALMA A LOIRE-VÖLGYÉBŐL
Hozzávalók 4 személyre: 4 db alma, 2 tojás, 1/2 dl tejföl, 10 dkg camembert sajt, 1 dl fehérbor, csipetnyi só és őrölt bors

Elkészítése: Az almák felső 1/3 részét levágjuk. A belsejét kivájjuk, a magházat eltávolítjuk, az alma húsát fölaprítjuk. A camembert sajtot villával összetörjük, sóval, őrölt borssal megszórjuk, majd elkeverjük a tejföllel és a két egész tojással. A sajtos tölteléket az almák üregébe töltjük, a kalapokat ráhelyezzük. A töltött almákat kivajazott tűzálló tálra állítjuk, a fehérbort aláöntve forró sütőbe tesszük. 200°C-on, 10-12 perc alatt átsütjük.
Forrón, pirítós kenyérrel előételként kínáljuk.

TÖLTÖTT ALMA, PÁROLVA
Hozzávalók: 80 dkg alma (4 nagy), 10 dkg kivi, 15 dkg mandarin, 10 dkg banán, citromlé, 1 dl tejszín, folyékony édesítőszer

Elkészítése: Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kivájjuk, és kevés édesítőszeres-citromleves vízben egyszer felforraljuk, majd lecsorgatjuk. A kihűlt almákat púposan megtöltjük az apró darabokra vágott gyümölccsel. Tálra tesszük, és édesített tejszínhabbal díszítjük.

TÖLTÖTT ALMA PONGYOLÁBAN
Hozzávalók: 0,5 kg alma, 2 tojás, 10 dkg dióbél, negyed rúd vanília, 20 dkg cukor, 1 dl fehérbor, 3 dl tej, citromhéj, liszt, zsír a sütéshez

Elkészítése: A tejet vaníliával és 15 dkg cukorral felforraljuk, kevés reszelt citromhéjjal ízesítjük, belekeverjük a darált diót, és a tölteléket sűrűre forralva lehűtjük.
Közben az almát meghámozzuk, magját és a magházat kivesszük, vastagabb szeletekre vágjuk. A kihűlt töltelékkel 2-2 almaszeletet jól összenyomkodunk. Ezután a borral, a tojás sárgákkal és annyi liszttel, amennyit felvesz, sűrűbb palacsintatésztát keverünk. Bő zsírt hevítünk, s a töltött almaszeleteket villával megforgatjuk a tésztában, és mindkét oldalukon ropogósra sütjük. Forrón tálaljuk, vaníliás, vagy fahéjas porcukorral megszórjuk.

TÚRÓVAL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók: 4 alma, 50 dkg tehéntúró, 1 tejföl, mazsola, porcukor, vaj, 2 tojássárgája, vanília (a töltelékbe)

Elkészítése: A megmosott almák tetejéből vágjunk le egy 1-1,5 centis szeletet, a belsejüket pedig vájjuk ki úgy, hogy legalább egy centis faluk maradjon. A túróhoz adjunk mazsolát, cukrozzuk meg, és keverjünk hozzá annyi tejfölt, hogy egyenletes masszát kapjunk. (Esetleg feljavíthatjuk 1-2 tojássárgájával is.) A kikevert túrót hagyjuk pihenni egy fél órát, majd töltsük az almákba, végül tegyük vissza rájuk a levágott felső szeleteket. Egy tepsi alját vajazzuk ki, állítsuk bele az almákat, és tegyük közepesen meleg sütőbe. (A töltésnél visszamaradt túrót - esetleg összekeverve a kivájt almabéllel- csomagoljuk alufóliába, és úgy helyezzük a tepsibe.)