Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Italok Karácsonyra


EPRES PEZSGŐPUNCS (STRAWBERRY CHAMPAGNE PUNCH)
Hozzávalók: 3,6 dl cukor, 3,6 dl brandy, 1,6 dl grenadin szörp, 6 dl gyömbérüdítő, 2 üveg rózsaszínű pezsgő, 20 dkg fagyasztott eper

Elkészítése: A pezsgőt és az üdítőt alaposan hűtse le. Keverje el teljes olvadásig a cukrot, a brandyt és a grenadin szörpöt. Puncsos tálba öntse a hideg gyömbért. Keverje hozzá a szirup keveréket és a kissé kiolvasztott epret. Keverje össze, majd közvetlen fogyasztás előtt adja hozzá a pezsgőt.

FORRALT BOR (MULLED WINE)
Hozzávalók: 1,5 dl vörösbor (Cabernet), 1 narancs leve, 2-2 narancs és citrom felkarikázva, 6 kávéskanál kristálycukor, 5 cm-es fahéj, 1 mokkáskanál reszelt gyömbér, 2 evőkanál gyümölcs likőr

Elkészítése: Az összes ízesítőanyagot, az alkoholok kivételével tegye másfél liter vízbe. Forralja fel, s folyamatosan kevergetve, legalább húsz percig főzze gyöngyöző fokon, míg a cukor teljesen felolvad. Szűrje le a fűszerezett alaplevet, adja hozzá a bort és a likőrt, végül letakarva tartsa pár percig.
Forrón kínálja. (Különleges eredményt érhet el, ha a poharak peremét narancslébe, majd vaníliás cukorba mártja, mielőtt az ital beletölti.)

KARÁCSONYI KÁVÉ (X-MAS COFFE)
Hozzávalók: 10 adag presszó kávé, 1,2 dl kristálycukor, 0,6-0,6 dl kakaópor és őrölt fahéj, 0,8 víz
A tetejére: 1 tasak vaníliás cukor, 2 dl tejszín

Elkészítése: A vízben forralja egy percet folyamatos keverés közben a hozzávalókat. Ezután öntse bele a lefőzött kávét. Keverje el, és azonnal kínálja. A vaníliás cukorral elkevert tejszínhabbal díszítse.

KARÁCSONYI MÉZES PÁLINKA
Hozzávalók: 4, 5 dl házi pálinka, fél dl méz, mézes süteményekbe való fűszerek (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, citromhéj, ánizs, stb.)

Elkészítése: Az ízlés szerint fűszerezett, mézzel kevert pálinkát rázza össze 2-3 naponta Karácsonyig, közben tárolja sötét, hűvös helyen. Fogyasztás előtt szűrje át. A nagy ünnepi ebédek és vacsorák előtt kiváló étvágygerjesztő.

FORRÓ “ALMÁSPITE” PUNCS
Hozzávalók 4-6 személyre: 4 csésze (kb. 1 liter) száraz almabor, fél csésze (12 cl) Calvados, fél csésze (12 cl) sötét rum, fél csésze (12 dkg) mazsola, 4-5 db 5 cm-es fahéjrúd, 16 szegfűszeg, alma a magháza nélkül, félbevágva és szeletelve
Pohár: egy kétliteres hőálló kancsó vagy puncsos tál, 4-6 hőálló pohár
Elkészítése: A mazsolát a rummal a tálba tesszük, és két órán át, áztatjuk. Belekeverjük a többi alapanyagot. Áttöltjük egy lábasba, és nagyon lassan fölmelegítjük, de nem forraljuk. Melegen kínáljuk. Tegyünk mindegyik pohárba mazsolát, fahéjrudat, szegfűszeget és almaszeleteket. Ha a puncsba friss tejszínt is keverünk, igazi almáspite íze lesz!

HÁLAADÁSNAPI TÁL
Hozzávalók 8-10 személyre: 3 csésze (75 cl) áfonya-lé, 3 csésze (75 cl) rosé bor, 2 csésze (50 cl) narancslé, 15 cl brandy, 12 cl Chambord málnalikőr, 6 cl Crémede Framboise, jég
Pohár: egy 3 literes puncsostál, 10 borospohár
Díszítés: friss málna és narancscikkek, narancshéj-csíkok

Elkészítése: A puncsos tálat egyharmadáig megtöltjük jéggel és ráöntjük az alapanyagokat.
Jól összekeverjük, és tálalás előtt 30 percig állni hagyjuk. Friss gyümölccsel és - héjjal díszítjük. Különleges hatást érhetünk el, ha a puncs tetejére két-három virágot is teszünk.
KARÁCSONYI FELKÖSZÖNTŐ PUNCS (WASSAIL)
Hozzávalók: 1,2 liter almabor vagy almalé, 1 db fahéjrúd, 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió, 0,5 dl méz, 3 evőkanál friss citromlé, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 1 doboz (500 g) cukrozatlan ananászlé (4,5 dl), fahéj rudak

Elkészítése: Egy nagy fazékban forraljuk fel az almabort egy fahéjrúddal, majd állítsuk takarékra a lángot. Fedjük le, és lassú tűzön még öt percig főzzük. Vegyük le a fedőt, adjuk hozzá a maradék alapanyagokat a fahéj rudak kivételével, majd még további öt percig főzzük. Puncsos tálban kínáljuk. Mindenki kapjon egy fahéj rudat is, azzal kavargathatja az italát. 16 (kb. 1 dl-es) adag lesz belőle.

RÉSZEGES KÁVÉ
Hozzávalók 6-12 személyre: 6 csésze (1,5 cl) erős feketekávé (ízlés szerint barnacukorral édesítve), 1 1/4 csésze (30 cl) brandy, 1 csésze (25 cl) sötét rum, 1 csésze (25 cl) fehér rum, 2 rúd fahéj, 0,5 friss tejszínhab, 1 narancs héja csíkokra vágva
Pohár: 6-12 hőálló pohár
Díszítés: ha tejszínhabbal kínáljuk, azt szórjuk meg frissen reszelt szerecsendióval és narancshéj csíkokkal.

Elkészítése: A kávét, a brandyt, a fahéjat és a narancshéjat egy tálban összekeverjük. Lassan fölmelegítjük, de nem forraljuk. Néhány percig érni hagyjuk. Előmelegített poharakba töltjük, ízlés szerint tejszínhabot púpozunk a tetejére, s végül megszórjuk narancshéj-csíkokkal és szerecsendióval.

TOJÁSLIKŐR 01.
Elkészítése: 3 tojás sárgáját elkeverjük 25 dk cukorral, közben 1/2 liter, szintén 25 dk cukorral édesített tejben megfőzünk fél rúd vaníliát, s hűlni hagyjuk, míg langyos lesz. Ekkor hozzáadjuk a cukorral elkevert tojás sárgáját, és gyenge tűznél sűrűre főzzük. Kihűlés után ehhez a tojásos-tejes masszához kanalanként belekeverünk 200 ml 90 fokos alkoholt és 80 ml rumot vagy megfelelő rumeszenciát. Rum helyett konyakot is használhatunk. Íze még pikánsabb, ha 5 g narancseszenciát is teszünk bele. Fogyasztás előtt érni hagyjuk.

TOJÁSLIKŐR 02.
Elkészítése: 6 tojássárgáját kikeverünk 6 evőkanál cukorral. Ehhez adunk fél liter nyers tejet, (nem tévedés!) vagy 3 dl nyers tejet és 2 dl tejszínt. Hozzákeverünk 3 csomag vaníliás cukrot, és 3-4 dl tiszta szeszt, attól függően, hogy milyen erősre akarjuk készíteni. Ez a mennyiség kb. 1 liter, üvegbe öntjük, lezárjuk, és hagyjuk 4-6 hétig, hogy összeérjen.

TOJÁSLIKŐR 03.
Hozzávalók: 5 tojássárga, kb. 15 dkg porcukor (ízlés szerint), egy vaníliarúd vagy egy csomag vaníliás cukor, 6 dl tej, 2, 5 dl tiszta alkohol (90 fokos) vagy, 2 dl tiszta alkohol és fél dl konyak

Elkészítése: A tojások sárgáját keverje simára a vaníliarúd kikapart belével, vagy a vaníliás cukorral és a porcukorral. A felforralt és lehűtött tejet és az alkoholt apránként adagolja hozzá. Karácsonyig pihentesse hűvös helyen, és 2-3 naponként rázza össze.
Jól behűtve likőrös pohárban, vagy konyakos pohárban, tejszínhabbal díszítve kínálja.

TOJÁSLIKŐR 04.
Hozzávalók: 5 tojássárgája, 40 dkg cukor, 2 cs. vaníliás cukor, 4 dl tejszín, 2.5 dl 96%-os alkohol

Elkészítése: A tojássárgákat a cukorral, vaníliás cukorral elkeverjük. Folyton keverve, apránként hozzáadjuk a tejszínt, majd a szeszt. Jól összedolgozzuk.

TOJÁSLIKŐR 05.
Hozzávalók: 6 tojássárgája, 35 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 5 dl tej, 3 dl szesz

Elkészítése: A tejet felforraljuk, kihűtjük. A tojássárgákat, a cukrot, vaníliás cukrot jól kikeverve, hozzáadjuk lassan a kihűlt tejet. Alaposan felrázva szeszt öntünk hozzá. Hűtőben 2 hétig érleljük, közben 2 naponta átszűrjük.

TOJÁSLIKŐR GYEREKEKNEK
(Alkoholmentes tojáslikőr)
(Fogyasztás előtt maximum 1 nappal készítendő!)
Hozzávalók: 1 liter tej, 4 egész tojás, kb. 10 dkg porcukor (ízlés szerint), 2 csomag vaníliás cukor, őrölt szerecsendió a díszítéshez

Elkészítése: Keverje simára a lazán felvert tojásokat, a tejet és a porcukrot egy főzőedényben. Gyakori kevergetés mellett lassú tűzön főzze öt percig. Vegye le az edényt a tűzről, és öntse bele a vaníliás cukrot is és jól keverje el. Ezután hűtse le.
Szervírozza melegen, szerecsendióval díszítve, vagy tegye a masszát turmixgépbe és adjon hozzá egy csésze tört jeget. Mixelje habosra, a tetejét díszítse szerecsendióval.

SKÓT TOJÁSLIKŐR
Hozzávalók: 10 tojássárgája, 20 dkg cukor, 5 dl tejszín, 2.5 dl skót whisky, csipetnyi őrölt fahéj és csillagánizs

Elkészítése: A tojássárgáját a cukorral. a fahéjjal és az őrölt ánizzsal fémtálba tesszük. Gőz fölött, habverővel addig keverjük, amíg a cukor felolvad. Apránként hozzáöntjük a tejszínt is, és addig verjük, amíg krémes nem lesz, Végül hideg vízzel félig teli tálba tesszük, és állandóan kevergetve kihűtjük. Lassan csorgatva belekeverjük a whiskyt is. Üvegbe töltjük, és jól lezárjuk.
Hűtőszekrényben kb. 4 hétig eltartható. de a nyitott üveg tartalmát gyorsan használjuk fel.
Elkészítési idő kb. 30 perc