Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Kaszinótojás alapok Karácsonyra


KASZINÓTOJÁS ALAPOK - SALÁTÁK

BABSALÁTA JUAN MÓDRA (ARGENTÍNA)
Hozzávalók: 1 kimagozott, hegyes, csípős paprika karikákra vágva, 2 - 2 kockára vágott, kimagozott paradicsompaprika, 2 hámozott és paradicsom, 2 csésze sós vízben főtt bab. 2 kis fej hagyma karikára vágva, 2 főtt tojás felszeletelve, 1 ek finomra vágott petrezselyem, 2 ek borecet, 3 ek salátaolaj, törött bors, csipet chili, só, 6 szem fekete olajbogyó

Elkészítése: Forrázzuk le a paprikadarabokat, szűrjük le. Keverjük össze az összes hozzávalót.

CIPRUSI GOMBASALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 2 ek olaj, 1 dl száraz fehérbor, 1 ek paradicsompüré, 1 dkg koriander mag, 1 citrom leve, só, őrölt bors

Elkészítése: A megforrósított olajba rakjuk a megtisztított, cikkekre vágott gombát, és a citrom kivételével, a többi hozzávalóval összekeverjük. Takaréklángon kb. 8 percig pároljuk. A saját levében hagyjuk kihűlni, a citromlével megöntözzük. Jól lehűtve tálaljuk.

FEHÉRBOROS GOMBASALÁTA
Hozzávalók: 80 dkg erdei gomba, 8 dkg olaj, 6 dkg vöröshagyma, 0,2 dkg kakukkfű, 10 dkg paradicsompüré, 2 dl fehérbor, 1/2 citrom, 2 dkg cukor, kevés pirospaprika, törött bors, babérlevél, só

Elkészítése: A kellően tisztított, cikkekre vágott erdei gombát előkészítjük. A finomra vágott hagymát forró olajban megfuttatjuk, és hozzátesszük a gombát.
Megsózzuk, paprikával meghintjük, és teszünk hozzá 1 db babérlevelet, kevés kakukkfüvet, egy csapott evőkanálnyi cukrot, késhegynyi törött borsot, és együtt pároljuk, amíg a gomba puha nem lesz. Egy másik edényben a fehérborhoz adjuk a paradicsompürét, egy fél citrom levét, elkeverjük, és a gombához adva felforraljuk. A tűzről levéve kihűlés után jégszekrénybe helyezzük, és üvegtálakon tálaljuk.

FRANCIASALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg friss vagy mélyhűtött sárgarépa, 10 dkg konzerv vagy mélyhűtött zöldborsó, 20 dkg főtt burgonya, 10 dkg ecetes uborka, 10 dkg alma, 2 dl tartármártás (sűrű), 1 kemény tojás, só, őrölt bors

Elkészítése: Ha friss sárgarépát használunk, megfőzzük, és ha kihűlt, a főtt burgonyával együtt apró kockára vágjuk. Közben a meghámozott almát és az ecetes uborkát, a konzerv vagy mélyhűtött (és akkor megfőzött) zöldborsó méretéhez hasonló kockára aprítjuk. Valamennyi alkotórészt a sűrűbbre készített tartármártással összekeverjük, és szükség szerint sóval, borssal ízesítjük. A saláta tetejét tojásszeletekkel díszítjük, fogyasztásig hűtőszekrényben tartjuk.
Felhasználási lehetőségei: önálló ételként, köretként, illetve talapzatként pl. kaszinótojás, hideg töltött paradicsom, hideg sültek alá, vagy töltelékként pl. paradicsomba. A felhasználási módtól függően hígabb vagy sűrűbb (kevesebb vagy több tartármártással keverjük össze az alkotórészeket.

JEREVÁN SALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg csirkehús, 5 dkg ananász, fél alma, 1,5 pohár joghurt, fejes saláta, 5 dkg sajt, 5 dkg ribizli, só, bors, szegfűbors, 3 evőkanál porcukor, fehérbor

Elkészítése: A csirkehúst, az ananászt és az almát kockákra vágjuk. A joghurttal, egy kicsi összevágott fejes salátával, reszelt sajttal, ribizlivel összekeverjük. Sóval, borssal, szegfűborssal, porcukorral és fehérborral ízesítjük. Hidegen tálaljuk.

KUTUZOV SALÁTA
Elkészítése: Harmincöt deka, minden csonttól, bőrtől, porcogótól megtisztított, kockára vágott, sült borjúhúst, 2-3 megtisztított, szintén összevagdalt tejes heringet, 30 deka főtt, metéltre vágott ökörszájat (ökörfejhús), 3 meghámozott, apró kockára vágott jó nagy almát, 1-1 fej főtt, szintén kockára vágott sárgarépát és zellert, 3-4 ecetes uborkát és néhány karika céklát (természetesen szintén kockára vágva). 5 deka kaviárt, szalagokra vágott rizike salátagombát és kevés Worcestershire-mártást (készen kapható a jobb csemegeboltokban kereskedésekben) összekeverünk, megsózzuk, megborsozzuk, tatármártással leöntjük, kemény tojással, galambbegysalátával, esetleg rózsaformára hámozott hónapos retekkel, szardellagyűrűs citromkarikákkal díszítjük.

LENGYEL GOMBASALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 2 nagy fej vöröshagyma, só, őrölt bors, néhány szem tört szegfűbors, egy kevés szurokfű (oregánó), 1 kk ecet

Elkészítése: A gombát meghámozzuk, és vastagabb karikára vagy cikkekre vágjuk. Enyhén ecetes forró vízbe dobjuk, és a karikára vágott hagymával megfőzzük. Levéből kiszedve tálra tesszük, és a fűszerekkel meghintjük, egy kevés ecettel, bőven olajjal meghintjük. Jól behűtve tálaljuk.

OROSZ HÚSSALÁTA 01.
Hozzávalók: 40 dkg sült vagy főtt hús, 30 dkg burgonya, 10 dkg alma, 20 dkg uborka, 1 dkg mustár, 1 dkg só, 1 g törött bors, 4 tojás, 2 dl tartármártás, 2 dkg hagyma, egy fél citrom, egy fél csomó zöldpetrezselyem, 10 dkg aszpik, 1 fejes saláta, 1 cékla

Elkészítése: A főtt burgonyát meghámozzuk. A húst és a kihűlt burgonyát, a hámozott almát, az uborkát és két kemény tojást vékony metéltre vágunk. Ízesítsük citromlével, mustárral, sóval, borssal, finomra vágott hagymával, és összekeverjük a tartárral. Meghintjük vagdalt zöldpetrezselyemmel, körülrakjuk kockákra vágott aszpikkal. Tojás-negyedekkel, salátalevelekkel és céklával díszítjük.

OROSZ HÚSSALÁTA 02. (1933-BÓL)
Elkészítése: Sült vagy főtt borjú-, marha-, vagy sovány disznópecsenyét vékony, hosszú metéltre vágunk, és a salátástálba tesszük. A hús mennyiségéhez arányított földarabolt szardellákat, metéltre vágott füstölt marhanyelvet vagy sonkát, apróra vagdalt kapribogyót kevés karkára vágott vöröshagymát és kockára vágott ecetes vagy vizes uborkát keverünk közéje. Mustár- vagy tartármártással leöntve hidegre tesszük.

PETREZSELYEM SALÁTA
Hozzávalók: 3 nagy csokor petrezselyem, 5 gerezd fokhagyma, 50 ml olívaolaj, 1 nagy citrom leve, 1/2 kg friss Champignon gomba, 4 tk reszelt Parmezán sajt. 1 kk. só, 1/2 kk. bors

Elkészítése: A petrezselymet egy cm-es darabokra vágjuk, a gombát felszeleteljük. Összekeverjük a sajttal, és hűtőbe tesszük 1-2 órára. Az olívaolajból, a citromléből szétnyomkodott foghagymával, sóval, borssal öntetet készítünk, de ezt csak a tálalás előtt keverjük a salátához.

RÁKSALÁTA
Hozzávalók: 1 doboz rákkonzerv (bármilyen fajta lehet), 8 fürjtojás, 10 dkg cérnametélt, 1 kis fej kemény saláta, 1 dl sűrű majonéz, 1 dl tejföl, 3 evőkanál száraz fehérbor, 1 csokor friss kapor, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fehér bors, só, csipetnyi porcukor

Elkészítése: A saláta mártásához a majonézt simára keverem a tejföllel, hozzáöntöm a bort, beleszórom a nagyon finomra metélt kaprot, az összezúzott fokhagymát, a törött borsot, a sót és a cukrot. Befedem, majd jégbe hűtöm. A cérnametéltet apróra töröm, és sós vízben megfőzöm. Hideg vízzel leöblítem és lecsöpögtetem. A fürjtojásokat keményre főzöm és megtisztítom, majd negyedekbe vágom. A külső leveleitől megfosztott fejes salátát vékony csíkokra metélem, és salátástálba rakom. Ráhalmozom a főtt cérnametéltet, ezután pedig ráöntöm a mártást. Végül rárakom a leszűrt rákocskákat, és az egészet villával óvatosan átforgatom. 4 előhűtött talpas kehelypohárba halmozom a salátát, a tetején pedig elosztom az apró tojásgerezdeket. Néhány darabka félretett rákkal, egy-egy szelet citrommal, esetleg újhagyma-zölddel vagy snidlinggel díszítem.

SALÁTA A TENGER GYÜMÖLCSEIBŐL
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg mélyhűtött tengeri halfilé, 15 dkg mélyhűtött garnéla-rák, 1 doboz kagylókonzerv, 25 dkg zöldborsó, 1 kígyóuborka, 2 piros húsú paprika, 1 fej Lollo Rosso vagy más fejes saláta. 4 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál fehérborecet, 4 evő-kanál sherry, (vagy desszertbor), 1 evőkanál méz, 1 evőkanál citromlé, 1 csokor kapor, 1 teáskanál mustár, 1 gerezd fokhagyma, só, bors

Elkészítése: A mélyhűtött halat és rákot sós vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük, és nagyságtól függően feldaraboljuk. A megtisztított zöldborsót sós vízben megfőzzük. A megtisztított paprikát vastagabb csíkokra metéljük, az uborkát felkarikázzuk. A halat, a rákot, a lecsöpögtetett, konzerv kagylót összevegyítjük az előkészített zöldségekkel, majd saláta-levelekkel kibélelt tálba halmozzuk.
Az olajat kikeverjük az ecettel, a borral, mézzel, citromlével, mustárral, a zúzott fok-hagymával. Sóval, borssal és frissen vágott kaporral ízesítjük, majd a salátára öntjük. Egy órára jégbe hűtjük.

SPANYOL SALÁTA
Hozzávalók: 30 dkg gomba, 25 dkg zöldbab, 30 dkg paradicsom, 1 szál póréhagyma vagy 1 csomó újhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, kb. másfél dl olaj, só, ecet, őrölt bors, ízlés szerint

Elkészítése: A megmosott és megtisztított gombát cikkekre vágjuk, majd egy kevés olajban megpároljuk. A zöldbabot kb. 2 cm-es darabokra vágva, sós vízben megfőzzük (konzervet is használhatunk), és mindkettőt lehűtve tálba tesszük. A meghámozott paradicsomot cikkekre vágva adjuk hozzá. Ecettel, olajjal salátalevet készítünk, fűszerezzük, a tálba vegyítjük, és a finomra vágott petrezselyemzölddel együtt jól összekeverjük. Tetejét megszórjuk a vékonyan felkarikázott póré- vagy újhagymával, amely egyben a saláta díszítése is.

VEGYES BABSALÁTA
Hozzávalók: 10 dkg tarkabab, 1 kis üveg darabolt vajbabkonzerv, 2 szál sárgarépa, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 adag provence-i mártás, só

Elkészítése: A beáztatott babot sós vízben puhára főzzük, és a főzővízben hagyjuk kihűlni, ezután leszűrjük. A leszűrt babkonzervvel összekeverjük, és koszorú alakban tálra rendezzük. A közepére sós vízben vagy húslevesben főtt, karikára vágott sárgarépát rakunk, és az egészet leszórjuk hagymakarikákkal, majd leöntjük a mártással. Tálalás előtt legalább fél napig hűtőben összeérleljük.

VITAMINSALÁTA
Hozzávalók: 1 vastagabb szál sárgarépa, 1 kis szál kígyóuborka, 1 csokor piros retek, 1 kis fej saláta, 1 csokor zöldhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 csokor kapor, 2 dl joghurt, 2 evőkanál salátaolaj, törött bors, porcukor és só ízlés szerint

Elkészítése: A salátamártáshoz a megmosott petrezselymet és a kaprot nagyon finomra összevágjuk, majd belekeverjük a joghurtba. Megsózzuk, csipetnyi cukorral és a borssal ízesítjük, végül az olajjal is elkeverjük. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, és a vizet jól lerázva, csíkokra tépkedjük, majd salátástálba rakjuk. Lefedve betesszük a hűtőszekrénybe. A megtisztított és megmosott sárgarépát, a héjas uborkát és a retket nagyon vékony karikákra gyaluljuk, a zöldhagymát pedig zöldjével együtt felszeleteljük. Az összes zöldséget gyengén megsózzuk, és a mártást ráöntve, jól összeforgatjuk. Lefedve ismét betesszük egy-két órára a hűtőszekrénybe.
Csak közvetlenül tálalás előtt keverjük össze a salátalevelekkel, nehogy megfonnyadjon.

ZELLERES-KÁVÉS CSIRKESALÁTA
Hozzávalók: 4 db csirkemell filé, 2 evőkanál lefőzött presszókávé, 2 dl tejszín, 2 dl majonéz, 17 dkg dióbél, 6-8 darab zellerszár 2 cm-es darabokra szeletelve, őrölt fehérbors, só

Elkészítése: A majonézt a kávéval, borssal, sóval ízesítjük. Óvatosan hozzáforgatjuk a keményre vert tejszínhabot, csíkokra vágott csirkemellet, feldarabolt zellert, dióbelet. A csirkesalátát tálalás előtt 2-3 órára hűtőbe tesszük.