Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Mikulás napra


MIKULÁSCSIZMA 01.
Hozzávalók: 7 dkg egész mogyoró, 2 dl tejszín, 1 liter csokoládéfagylalt téglalap alakú dobozban, néhány darab keksz

Előkészítés: A kistányérunk és a fagylaltos doboz nagyságához igazítva elkészítünk egy kb. 12 cm magas, csizma alakú papírsablont.

Elkészítése: A mogyoró felét durvára összevágjuk, a tejszínt kemény habbá verjük. A fagylaltból a sablon és egy éles kés segítségével négy csizmát vágunk ki, majd a tányérra rakjuk. (A fagylaltot először a rövidebbik oldalával párhuzamosan ketté, majd vízszintesen is kettévágjuk, azaz négy darab kb. 9x12 cm nagyságú téglalapot készítünk.)
A csizma tetejét, mint egy prémcsík, gazdagon bevonjuk tejszínhabbal. A maradék mogyorót és a kekszeket a tejszínhab felett szétosztjuk, mintha ajándék lenne a csizmában. A vágott mogyorót a csizma köré szórjuk.

MIKULÁSCSIZMA 02.
Hozzávalók 2 csizmához és kb. 6 figurához:
A tésztához: 12,5 dkg RAMA margarin, 25 dkg liszt, 60 dkg finom minőségű kristálycukor, 1 csipet só, 1 db tojás, RAMA margarin a forma kikenéséhez, 2 db tojássárgája
A díszítéshez: 1 db tojásfehérje, 12,5 dkg porcukor

Elkészítése: A lisztet, a margarint, a cukrot, a sót és a tojást összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva, 60 percre hűvös helyre tesszük.
A tésztát két réteg háztartási fólia között, kb. 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk.
A csizma körvonalát pauszpapírra átrajzoljuk és kivágjuk. Az elkészült sablont a tésztára helyezzük és kivágjuk. A tésztából összesen 4 csizmát lehet kivágni.
2 csizmát egymás mellé helyezünk a sütőpapírral kibélelt sütőlapra. Margarinnal bekenünk két sütőpapír csíkot (8 x 20 cm) és a margarinnal bekent oldalt kifelé fordítva feltekerjük azokat. Egy-egy papírtekercset ráhelyezünk a két csizma szárára. A másik két csizmát felülről ráhelyezzük a papírtekercsekre, majd a széleket körben enyhén összenyomjuk. Az egészet bekenjük tojássárgájával. A csizma sarkait és ráncait a kés tompa élével karcoljuk be.
A maradék tésztából kis formákat alakítunk, és szintén a sütőlapra helyezzük. 200°C-ra előmelegített sütőben, kb. 15-20 percig sütjük. A sütőpapír tekercseket eltávolítjuk, és a csizmát hűlni hagyjuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A felét porcukorral elkeverjük. Kis átmérőjű habzsákba töltjük, és a csizma karimáját megrajzoljuk vele. A csizma szárának üregét megöltjük süteménnyel és más aprósággal.

MIKULÁS KEKSZ 01. (SINT NICKOLAAS KOEKJES)
Hozzávalók: 30 dkg vaj, 1 tojás, 15-15 dkg barna és kristálycukor, 40 dkg liszt, 2 mokkáskanál őrölt fahéj, 1-1 mokkáskanál szerecsendió, őrölt szegfűszeg és szódabikarbóna, 2 evőkanál tej

Elkészítése: Az összes összetevőt alaposan gyúrja össze. Formázzon egy gombócot belőle, és alaposan hűtse le. Ekkor vékonyan szeletelje fel, majd magas hőfokú sütőben hirtelen süsse barnára.

MIKULÁS KEKSZ 02. (SINT NICKOLAAS KOEKJES)
Hozzávalók: 33 dkg barnacukor, 1 tojás, 40 dkg liszt, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 10 dkg darált dió, 2-2 mokkáskanál őrölt szegfűbors, szerecsendió és só, 2 mokkáskanál vízben oldott szódabikarbóna

Elkészítése: Valamennyi összetevőt dolgozzon sima, rugalmas tésztává. Formázza hengerré és hűtse le. Karikázza fel, végül közepes hőfokon süsse aranybarnára.

MIKULÁS SÜTEMÉNY (SPECULAASS)
Hozzávalók: 15 dkg kristálycukor barnára pirítva, 3 ek tej, 40 dkg liszt, 1-1 kk. őrölt szegfűszeg, fahéj, gyömbér, szerecsendió, 1 sütőpor, késhegynyi só, 25 dkg vaj (margarin), 3 dkg apróra vágott mandula

Elkészítése: Keverjük össze a tejet, cukrot. A lisztet keverjük össze a fűszerekkel, sóval, sütőporral, gyúrjuk össze a vajjal, keverjük bele a cukros tejet. Csomagoljuk fóliába, tegyük a hűtőbe 2-24 órára. Nyújtsuk ki a tésztát gyengén lisztezett deszkán, körülbelül 0,5 cm vékonyra, különféle formákkal szaggassuk ki, hintsük be mandulával. Kivajazott tepsiben süssük 20-25 percig.

MIKULÁSTORTA
Hozzávalók:
Diós piskóta: 6 tojás, 6-6 evőkanál porcukor és liszt, fél tasak sütőpor, 10 dkg darált dió, reszelt citromhéj, fahéj.
Diókrém és díszítés: 20-20 dkg vaj és porcukor, 15-15 dkg darált dió és durvára vágott dió, rumaroma, 1 piros marcipánrúd

Elkészítése: A tojássárgákat és a cukrot jól összedolgozzuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a fahéjjal, a citromhéjjal és a dióval. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd fakanállal a cukros tojássárgákat lassan belekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, óvatosan, de alaposan elkeverjük, tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. A krémhez a cukrot és a vajat jól kikeverjük, darált dióval és rumaromával ízesítjük.
A kihűlt tortalapot három lapra vágjuk, és megtöltjük a krémmel. Vékony réteggel a külsejét is bekenjük, majd hűtőbe tesszük. A marcipánmasszát átgyúrjuk, 3 milliméter vastagra kinyújtjuk, és Mikulás alakú kiszúróval kis Mikulásokat formázunk belőle. Tálalás előtt a torta oldalát durvára vágott dióval beszórjuk, a tetejét piros marcipán Mikulásokkal díszítjük.

SPECULAAS (HOLLAND MIKULÁS SÜTEMÉNY)
Hozzávalók: 450 g liszt, 350 g vaj v. margarin, 225 g barna cukor, 15 g fűszerkeverék, csipet só, 1 ek sütőpor

Elkészítése: A száraz anyagokat összekeverjük, hozzáadjuk a vajat és gyorsan összegyúrjuk, és egy gombócot formálunk belőle. Kivajazott, liszttel megszórt tepsibe nyomkodjuk, a tetejét kinyújtjuk. Mandulával díszítjük, és előmelegített sütőben 160 C-on 30-40 percig sütjük. Melegen felvágjuk és hagyjuk kihűlni.

MIKULÁSRIZS
Hozzávalók: 30 dkg rizs, 4-6 dl víz, 1 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg aszalt barack, 5 dkg mazsola, 5 dkg mandula, 1/2 kiskanál őrölt fahéj, 1 babérlevél, 2 szegfűszeg, 6 koriandermag, 1/2 kiskanál őrölt kardamom mag, 2 kanál olaj, só, bors

Elkészítése: A hagymát és a barackot apróra vágjuk és összekeverjük a mazsolával. A wokban megpirítjuk a mandulát, majd kiszedjük és lecsepegtetjük. A wokban kisütjük a hagymás keveréket. Beleszórjuk a fűszereket, 1 percig kevergetjük, megborsozzuk és beletesszük a rizst. Felöntjük vízzel és 15-20 percig pároljuk fedő alatt. Ha szükséges, a rizst többször felöntjük vízzel.

MIKULÁSVÁRÓ ALMÁS
(minden alkalomra kitűnő!)
Hozzávalók kb. 28 szelethez:
Az alátéthez: 3 dkg margarin a tepsi kikenéséhez, 1 kg alma, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál kristálycukor, egy mokkáskanál őrölt fahéj
A tésztához: 6 db tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 6 evőkanál liszt, egy kávéskanál kakaó
A krémhez: 25 dkg margarin, 1 csomag vaníliaízű pudingpor, 3-4 dl tej, 20 dkg porcukor
A díszítéshez: 6-8 dkg reszelt étcsokoládé vagy tortadara

Elkészítése: Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, és kb. 1 cm vastagságú szeletekre vágjuk. Egy nagy tepsit kikenünk margarinnal, meghintjük zsemlemorzsával, és erre fektetjük az almaszeleteket. A szeleteket a cukorral összekevert fahéjjal megszórjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a fele cukorral felhabosítjuk, amíg sűrű krémet kapunk. A tojásfehérjét a másik fél adag cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a sárgája krémhez adjuk, majd a fehérjét lazán hozzákeverjük. A piskótatészta kétharmadát az almára öntjük, majd a kakaót a maradék masszával összekeverjük, és a tésztára rétegezzük. A kétféle tésztán egy villát többször áthúzunk, hogy a tészta márványos legyen.
Előmelegített sütőben 180°C-on kb. 18-20 percig sütjük. Ha megsült, enyhén cukrozott gyúrólapra kiborítjuk a tepsiből, és lehűtjük. A pudingport 4 evőkanál tejjel simára keverjük. A maradék tejet a porcukorral felforraljuk, a pudingporos tejet hozzáadjuk, és újra felforraljuk. A margarint néhány evőkanál cukorral (ízlés szerint) felhabosítjuk, és a már langyos pudingot kanalanként a margarinhoz keverjük. A kész krémet az almára kenjük.
Tetejét díszítésként megszórjuk reszelt csokoládéval vagy tortadarával.