Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Cecei receptek


CECEI LECSÓS BATYU
Hozzávalók 4 személyre:
A lecsóhoz: 2 fej vöröshagyma, 10 dkg bacon, 2 cecei paprika, 2 paradicsom, őrölt pirospaprika, só, őrölt fekete bors, 3 tojás
A paprikás mártáshoz: 1 fej vöröshagyma, 0,5 dl étolaj, őrölt pirospaprika, őrölt fekete bors, só, 1 db cecei paprika, 3-4 db húsos sertéscsont, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 csomag réteslap, 2 felvert tojás

Elkészítése: Először is lecsót készítünk. A vöröshagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A szalonnát feldaraboljuk, zsírjára sütjük, és üvegesre pároljuk benne a hagymát. A paprikákat és paradicsomokat felaprítva belekeverjük. Fűszerezzük pirospaprikával, sóval, őrölt borssal. Készre pároljuk. Végül csipetnyi sóval ízesített felvert tojásokkal összesütjük.
A paprikás mártáshoz is felkockázunk egy vörös-hagymát, és étolajban üvegesre pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk őrölt paprikával, felöntjük hideg vízzel, ízesítjük sóval és őrölt borssal. Egy felkockázott cecei paprikát szórunk bele, majd néhány húsos csonttal együtt kb. fél órán át főzzük. Ezután a csontokat kivesszük belőle, és tejfölös habarással besűrítjük.
A réteslapból két réteget használunk egyszerre, ezt négyfelé vágjuk (négyzet alakúra), megkenjük felvert tojással, a közepébe tojásos lecsót halmozunk, batyuszerűen összefogjuk a sarkait, kicsit összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
Zsírozott sütőlapra helyezzük, a külsejét is megkenjük felvert tojással, hogy szép színe legyen, és elő-melegített sütőben aranysárgára sütjük.
Tálalásnál a batyuk mellé paprikás mártást kínálunk.

CECEI ÖRDÖGLÁNGOS
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg marhahátszín, a pácolásához őrölt fekete bors és mustár
A raguhoz: 2 fej vöröshagyma, 15 dkg füstölt szalonna, só, teáskanálnyi őrölt fekete bors, majoránna, őrölt pirospaprika, 2 cecei paprika, 1 csípős zöldpaprika, 2 paradicsom
A tésztához: 30 dkg liszt, 3 tojás, teáskanálnyi só, 0,5 dl étolaj
A tetejére: 2 dl tejföl, 2 teáskanál majoránna

Elkészítése: A marhahátszínt előző este őrölt fekete borssal és mustárral alaposan bekenjük, és hűtő-szekrényben pihentetjük. Másnap a vöröshagymákat megtisztítjuk, a füstölt szalonnát csíkokra vágjuk. A szalonnát serpenyőben zsírjára sütjük, és lepirítjuk benne a fél karikákra vágott hagymát. A húst felszeleteljük, majd csíkokra vágjuk. A párolt hagymába borítjuk, fűszerezzük sóval, őrölt fekete borssal, majoránnával, édes-nemes fűszerpaprikával, és jól összekeverjük. A fehér paprikákat, a csípős paprikát és a paradicsomokat felkockázzuk, majd az egészet a serpenyőbe öntjük. Miközben rotyog a ragu, a szokásosnál sűrűbb palacsintatésztát keverünk a lisztből, tojásokból, sóval, étolajjal, és a szükséges mennyiségű vízzel. Olajozott palacsintasütőben kisütjük. Egy kisebb tálban a tejfölt a majoránnával összekeverjük.
Tálalásnál a tányérra először egy palacsintát fektetünk, erre halmozunk jócskán fűszeres raguból, befedjük egy másik palacsintával, amit gazdagon bekenünk majoránnás tejföllel.

CECEI PAPRIKALEVES
Hozzávalók 4 személyre: 2 nagy fej vöröshagyma, 0,5 dl étolaj, 3 gerezd fokhagyma, 3 cecei fehér paprika, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, só, 1 teáskanál őrölt fekete bors, 10 dkg füstölt kolbász, 1 dl tejföl

Elkészítése: A vöröshagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A leveses fazékban olajat hevítünk, és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne. A fokhagymákat összenyomjuk és felaprítjuk, a paprikákat kicsumázzuk, és kockákra vágjuk. Amikor a vöröshagyma elkészült, belekeverjük a fokhagymát, őrölt pirospaprikával fűszerezzük, majd beleborítjuk a paprikakockákat, és felengedjük vízzel. Ízesítjük sóval és őrölt borssal, végül fedővel letakarva,15-20 perc alatt megfőzzük.
Közben a kolbászt karikákra vágjuk, és azt is a leveshez adjuk. Tálaláskor tejföllel kínáljuk.

CECEI PONTY CSERÉPEDÉNYBEN
Hozzávalók 4 személyre: 2 fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 4 db cecei paprika, 2 paradicsom, őrölt pirospaprika, só, őrölt fekete bors, 20 dkg szeletelt bacon, 1 kg pontyfilé

Elkészítése: Először lecsót készítünk. A hagymákat megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és a füstölt szalonna kiolvasztott zsírjában megpirítjuk. A feldarabolt paprikákat,
és paradicsomokat is hozzákeverjük. Fűszerezzük pirospaprikával, sóval, őrölt borssal, és összefőzzük. Egy nagyobb cserépedényt baconszalonna szeletekkel kibélelünk. A pontyfilét kisebb szeletekre vágjuk, alaposan besózzuk, és a tálba pakoljuk.
Nyakon öntjük lecsóval, befedjük az edényt, és sütőben kb. 45 percig sütjük. Friss kenyérrel kínáljuk.

CECEI RÁNTOTT-TÖLTÖTT PAPRIKA
Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 4 db cecei paprika, 0,5 dl étolaj, 30 dkg darált sertéshús, só, őrölt fekete bors, oregánó, fűszerpaprika, 3 gerezd fokhagyma, 2 zsemle, 3 tojás, a panírhoz liszt, tojás és zsemlemorzsa, a sütéshez étolaj

Elkészítése: A paprikákat kicsumázzuk, és enyhén sós, forró vízben 1-2 perc alatt átforgatjuk, hogy kicsit átpuhuljanak. Kiszedjük, és amíg a tölteléket elkészítjük, addig hűlni hagyjuk. A felkockázott vöröshagymát étolajban lepirítjuk, beleöntjük a darált húst, sóval, borssal, oregánóval, és fűszerpaprikával ízlés szerint fűszerezzük, és összesütjük. Belenyomjuk a fokhagyma gerezdeket. A zsemléket beáztatjuk, kinyomjuk belőlük a vizet, szétnyomkodjuk, és a tojásokkal együtt a húsos töltelékhez keverjük. A paprikák üregét ezzel a masszával betöltjük, majd mindegyiket bepanírozzuk.
Bő, forró olajban kisütjük, és a lecsós batyunál leírt paprikás mártással tálaljuk.

CECEI TÖLTÖTT KARAJ
Hozzávalók 4 személyre:
A lecsóhoz: 1 fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 3 cecei paprika, 2 kisebb paradicsom, őrölt pirospaprika, só, őrölt fekete bors, 2 db tojás, 1 kg sertéskaraj
A nokedlihez: 40 dkg liszt, 4 tojás, 3 teáskanál só, egy csokor friss kapor, 20 dkg túró, só, étolaj

Elkészítése: Először lecsót készítünk. A hagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és a füstölt szalonna kiolvasztott zsírjában megpirítjuk. A feldarabolt paprikákat, és paradicsomokat is hozzákeverjük. Fűszerezzük pirospaprikával, sóval, őrölt borssal, és összefőzzük. Amikor megpárolódott, két felvert tojással besűrítjük.  A sertéskarajból dupla szeletet vágunk úgy, hogy az elsőt nem vágjuk teljesen át, csak a másodikat, így szép nagydarab húsokat nyerünk, amelyeket jól kiklopfolunk, besózunk, és a közepükbe lecsós tölteléket halmozunk. Összehajtjuk, és megfelelő nagyságú, étolajjal, vagy zsírral alaposan kikent alufólia darabokba csomagoljuk. A fólia széleit gondosan behajtjuk. Nagyobb serpenyőben bő olajat hevítünk, és ebben pároljuk meg a töltött húsokat. Kb. 10 perc alatt átsülnek. Közben nokedli tésztát keverünk lisztből, tojásokból, sóból, és megfelelő mennyiségű vízből. Sós, forró vízbe beleszaggatjuk, megfőzzük, leszűrjük, ezután túróval és apróra vágott friss kaporlevéllel összekeverjük.
A megsült húsokat kicsomagoljuk a fóliából, félbevágjuk, kapros-túrós nokedlivel, és a lecsós batyunál leírt paprikás mártással kínáljuk.

PAKSI HALÁSZLÉ
Hozzávalók: 1,5 kg ponty, 20 dkg hagyma, 6 dkg cecei házi paprika, 3 dkg só, 3-4 cseresznye-paprika, 6 adag tészta

Elkészítése: A pontyokat megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserű-fogát. A hagymát apróra vágom, kb. 4 liter vízbe felteszem főni a halakkal együtt. Mikor forr beleteszem a sót és a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy félórai forrást követően beleteszem a paprika másik felét (így szebb színe lesz) és még öt percig forralom. Kifőtt metélttésztával tálalom.

SERTÉSBORDA CECEI MÓDRA
Hozzávalók: 8 szelet sertésborda, fél kg paprika, 3 gerezd fokhagyma, vöröshagyma, 30 dkg paradicsom, 10 dkg füstölt kolbász, só, bors, olaj, pirospaprika

Elkészítése: A húst kiverjük, besózzuk, zúzott fokhagymával megkenjük, kevés olajon hirtelen megsütjük. A paprikát karikára vágjuk a hagymával együtt. Fedő alatt kevés sóval puhára pároljuk a hagymát, rádobjuk a paprikát, borssal, sóval, pirospaprikával ízesítjük. Rátesszük az elősütött húst, pár percig még együtt rotyogtatjuk.
Hagymás pirított burgonya illik hozzá.

TÖLTÖTT PAPRIKA
4 személyre 12 vékony húsú, egészséges cecei paprikát veszünk. Mindegyik csumáját levágom, az ereiket kivájom.

A töltelékhez 60-80 dkg vegyes sertéshúst ledarálok, egy kevés sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezem, elkeverek benne kb. 10-15 dkg rizst. Gombócokat formálok belőlük. Ezekkel töltöm meg lazán a paprikákat, majd vízzel felhígított paradicsomlében (kb. 1 kg turmixolt paradicsomból) kifőzöm. Ha kész, a levét sima, zsemleszínű rántáshoz adom. Egy kevés cukorral édesítem, visszateszem bele a töltött paprikákat. Tálalás után családom néhány tagja tejfölt is kever hozzá.