Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Ökörpofa leves


OX-CHEEK SOUP

Ökörfejet, vagy annak darabját mindig lehet olcsón venni a hentesnél. Igen alaposan mossa meg és súrolja folyóvízben tisztára. Egyben tegye öt-hat literes fazékba a húst, és öntse fel hideg vízzel. Fedő nélkül tegye fel forrni, miközben megsózza, borsozza és édesköménnyel ízesíti. Ha felforrt tegye gyöngyözőre a hőfokot. A keletkező habot távolítsa el. Ekkor letakarva másfél órán át főzze. Ezt követően emelje ki a fejet, csontozza ki, végül a húst kisebb darabokra vágva tegye vissza a lébe. Adja hozzá a leveszöldségeket, egyben egy póréhagymát és egy fej fokhagymát. További 80-90 percig főzze. Ha minden puhára főtt, dobja ki a hagymákat, majd két evőkanál liszttel elkevert hideg vizet beleöntve, gyengén kapassa össze a levet. Az így elkészített leves igen laktató, az egész családnak kitűnő egytál étel. Akár több napra is beosztható.

Forrás: Charles Elmé Fracatelli, Őfelsége a brit királynő főszakácsa: Egyszerű szakácskönyv a munkásosztály részére
Fordította: Barna Aladár