Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Márton-napi libasült


Hozzávalók: 2 libacomb, 1 libamell, 1 kg szőlő, 5 evőkanál zsír (vagy margarin), 2 db zsemle, 2 dl tej, 2 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 1 cukkíni, 8 szelet bacon, 2 evőkanál vaj, 1 evőkanál majoránna, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál bors, 1 kávéskanál őrölt kömény, 1 csomó petrezselyem

Elkészítése: A libahúst jól megmossuk, sózzuk és majoránnával - a bőrös rész kivételével - meghintjük. A cukkínit meghámozzuk, felszeleteljük, és a tepsi aljára helyezzük, majd befedjük a szalonnacsíkokkal. Erre helyezzük a libacombot és - mellet. Megsózzuk, és forró zsírral (vagy margarinnal) meglocsoljuk. Felforrósított sütőbe téve, takaréklángon (állandó locsolás közben) puhára sütjük. Az első félórában többször megforgatjuk, de a hátralévő sütési szakaszban a bőrös rész legyen felül, hogy jó ropogósra süljön.
Amíg a liba sül, a zsemlét tejbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. Tölteléket készítünk 2 felvert tojásból, az apró kockákra vágott hagymából, az aprított petrezselyemből, a zsemléből, só, bors, kömény hozzáadásával. A masszából 8 tégla alakot formázunk, és a serpenyőben felolvasztott vajban mindkét oldalát megsütjük, és tálalásig melegen tartjuk. A jól megmosott szőlőt leszemezzük. Amikor a liba már megsült és a tepsiből kivettük, a szőlőt öt percre jó meleg vízbe tesszük. A libát feldaraboljuk, tálra tesszük, az egyik oldalára a meleg szőlőszemeket, a másik felére pedig a kisütött tölteléket halmozva.

MÁRTON-NAPI LIBASÜLT GOMBÁS MUSTÁRMÁRTÁSSAL
Hozzávalók 4 személyre: 4 db Maggi Füstölthús-kocka, 1 csomag Maggi Tejszínes - Gombás Fix Alap, 1 pecsenyeliba, 2 dl must, 2 dl száraz bor, 2 fürt otelló szőlő (piros szőlő), 1 szál sárgarépa, 1 szál gyökér, 1 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 10 szem borókabogyó, 10 szem egész bors, 4 babérlevél, 2 szál kakukkfű, 1 szál rozmaring

Elkészítése: A zöldségeket tisztítás után felkarikázzuk, a bort 5 dl vízzel, a Maggi Füstölthús-kockával, a zöldségekkel és a fűszerekkel felforraljuk, majd kihűtjük. Az előkészített libát beletesszük, és egy napig többször átforgatva hűtőben pácoljuk. A Maggi Tejszínes - Gombás Fix Alapot musttal elkeverjük, felfőzzük, hozzáadjuk az otelló szőlőszemeket, összeforraljuk, és tálaláskor a feldarabolt sültre öntjük.

MÁRTON-NAPI LIBÁS SPAGETTI
Hozzávalók 4-6 személyre: 2 kisebb (egyenként kb. 30 dkg-os), bőrös pecsenyelibamell, 2 evőkanál fokhagymás villámpác, 25 dkg pecsenyelibamáj, 1-1 kisebb, piros és sárga húsú, kaliforniai paprika, 1 kis vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 kicsi ág rozmaring, 2,5 dl libaleves vagy erőleves leveskockából, 3 evőkanál száraz fehérbor, 2 dl tejszín, 50 dkg spagetti

Elkészítése: A libamellekről a bőrt lefejtjük, apró kockákra vágjuk, és forró sütőben ropogós, aranybarna töpörtyűnek kisütjük. Közben a húst a villámpáccal jól bedörzsöljük, és 20 percig pihentetjük. A töpörtyűk forró, kisült zsírjából 2 evőkanálnyit serpenyőbe öntünk, és a libamelleket közepes lángon mindkét oldalukon 3-3 perc alatt hirtelen sütjük, majd 10 perc alatt átsütjük. Alufóliára szedjük, 15 percig pihentetjük, és apró kockákra vágjuk. A libamájat megmossuk, konyhai papírtörlővel a vizet leitatjuk róla, megtisztítjuk, és egy centis kockákra aprítjuk. A paprikákat kicsumázzuk, húsukat lobogva forró, sós vízzel leöntjük, és 5 percig állni hagyjuk benne. Ezután kiemeljük, lecsöpögtetjük, és apróra felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, a rozmaring leveleit lecsipkedjük. A libamell sütéséből visszamaradt zsiradék felén a májat erős tűzön kevergetve hirtelen megfuttatjuk, és a felkockázott libamellhez keverjük. A visszamaradt zsiradékon a kétféle hagymát üvegesre pirítjuk, a húslevessel felöntjük, és a felére beforraljuk. A bort és a tejszínt belecsorgatjuk, a rozmaringot beleszórjuk, sózzuk, borsozzuk és krémesre főzzük. A libamellet, a májat, a paprikakockákat is beleszórjuk, és már csak egyet forralunk rajta. A spagettit lobogva forró, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük, és lazán a libahúsos-tejszínes raguba forgatjuk. Azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő: 1,5 óra

MÁRTON-NAPI TÖMÖTT LÚD
Hozzávalók: 1 liba (májával, zúzájával, szívével), 30 dkg vagdalt apróhús, 1 csokor petrezselyem, 2 tojás, 1 vöröshagyma, 2 zsömle (tejbe áztatva), só, bors, sör

Elkészítése: Vágjuk le a liba nyakát, lábai végét, majd alapos tisztítás után sózzuk, borsozzuk meg kívül belül. A belsőségeket daráljuk le és keverjük a vagdalthoz. Adjuk hozzá a tojást, a reszelt hagymát, a vagdalt petrezselymet, a kicsavart zsömléket, majd jól dolgozzuk össze. Töltsük meg a libát, hajtogassuk be a bőrét a nyakánál, nehogy a töltelék kifolyjon. A tepsibe öntsünk félliternyi vizet, fektessük bele a libát, és mérsékelt tűzön süssük három órát. Gyakran locsoljuk saját levével, majd az utolsó félórában sörrel. Így kap gyönyörű vöröses barna színt és ropogós kérget. Kínáljuk hagymás burgonyával, dinsztelt vörös káposztával.