Tökfasírt
KAPROS TÖKFASÍRT
Hozzávalók: 50 dkg gyalult tök, 1,5 csomag szárított kapor, kb. 4-5 evőkanálnyi, 4-5 kk fokhagyma granulátum, vagy 6-7 gerezd, 2-3 kk ételízesítő, 1,5 kk jódozott tengeri só, 35 dkg zabpehely
Elkészítése: Fél liter vízben tegyük fel főni közepes lángon a tököt és a zabpehely kivételével az összes hozzávalót. 15 perc főzés után keverjük hozzá a zabpelyhet is, és ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis vizet. Főzzük addig a zabpelyhet, amíg az nyákos anyagot enged magából. Hagyjuk kihűlni, majd vizes kézzel formázzunk fasírtokat belőle. Sütőpapírral kibélelt, esetleg 2 evőkanál olajjal kiolajozott tepsibe rakjuk le a fasírtokat, és közepes lángon süssük ki, időközben forgassuk meg, hogy egyenletesen piruljon.
NYÁRI TÖKFASÍRT
Hozzávalók: 50 dkg tök (vagy cukkini, patisszon), 20-30 dkg túró, 3-4 db vöröshagyma, kis petrezselyem, kapor, 2 tojás, liszt, só, bors
Elkészítése: A tököt legyaluljuk, a túróval, a finomra reszelt hagymával, kis petrezselyemmel, kaporral, 2 tojással, sóval, borssal és liszttel összedolgozzuk. Annyi lisztet tegyünk bele, hogy könnyedén evőkanállal kis pogácsákat tegyünk bő olajba, kissé ellapogatjuk, és aranysárgára sütjük. Hidegen is, melegen is fogyasztható!
TOLNAI TÖKFASÍRT (SZAKCS)
Hozzávalók: 1 darab közepes zsenge spárgatök, só, 3 tojás, 2 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, snidling, fekete bors, zsemlemorzsa
Elkészítése: 1 darab zsenge spárgatököt lereszelünk és lesózzuk. Kis idő után a sóból kifacsarjuk, ráütünk 3 tojást, ráreszelünk 2 gerezd fokhagymát, apróra szelt petrezselyemzölddel és snidlinggel megszórjuk, esetleg még sózzuk, ha szükséges, frissen őrölünk rá fekete borsot és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk. Forró olajba kanál segítségével beleszaggatjuk, és világosra sütjük. Főzelékekhez, zöldségkörethez, rizshez kiváló.
TÖKFASÍRT 01.
Hozzávalók: 1/2 kg reszelt tök (ha lehet csillagtök), 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 2-3 evőkanál liszt, ízlés szerint fokhagyma, 1 evőkanál vegeta, ízlés szerint kis bors, 2 tojás
Elkészítése: A hozzávalókat össze kell keverni, (sózni nem szabad), és forró olajban kisütni.
TÖKFASÍRT 02.
Hozzávalók: 1 közepes méretű sonkatök, 2 tojás, zsemlemorzsa, 2-3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint), só, bors, pirospaprika, a sütéshez olaj
Elkészítése: A tököt nagy lyukú reszelőn lereszeljük, lesózzuk, állni hagyjuk. Levét kicsavarjuk, hozzáadjuk a tojást, sót, borsot, paprikát, préselt fokhagymát, és folyamatosan adagolva a zsemlemorzsát formálhatóra gyúrjuk. Gombócokat készítünk belőle, és forró olajban pirosra sütjük.
TÖKFASÍRT 03.
Hozzávalók: egy darab 35-40 cm-es tök, egy fej hagyma, egy köteg kaporlevél, 2 tojás, 3-4 kanál liszt
Elkészítése: A tököt meghámozzuk, belsejét kikaparjuk, almareszelőn lereszeljük, megsózzuk. Félóra múlva kinyomkodjuk, leöntjük róla a levét. A kaporlevelet és a hagymát apróra vágva, a 2 tojást és a lisztet belekeverjük. (Aki szereti a fűszeresebb ételeket, törött borsot is beleszórhat.) Lisztes kézzel fasírt formára alakítjuk, és forró olajban megsütjük.
TÖKFASÍRT 04.
Hozzávalók: 50 dkg gyalult tök, 5 evőkanál liszt, 12 dkg sajt, 2 tojás, kapor, só, őrölt bors, olaj
Elkészítése: A tököt enyhén lesózzuk, fél óráig állni hagyjuk, majd kicsavarjuk, és egy-egy tálba rakjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a durvára reszelt sajtot, a felvert tojást és az apróra vágott kaprot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Forró olajba evőkanállal beleszaggatjuk, lapos, kerek formára igazítjuk. Mindkét oldalát ropogósra sütjük. Melegen fogyasztjuk.
A tököt lehet helyettesíteni cukkinivel vagy patisszonnal.
TÖKFASÍRT 05.
Hozzávalók, elkészítése: 75 dkg reszelt tök, amit sózva állni hagyunk. Mirelitből 1 kg, mert több levet ereszt, és jobban összeesik. 1 fej hagyma, amit kevés olajon apróra vágva megdinsztelünk. 3 tojás, 50 dkg liszt, 3 dl tej, szódavíz, só, bors keverékéből sűrűbb palacsintatésztát keverünk, ebbe megy a kicsavart tök, a megdinsztelt hagyma. Evőkanállal szaggatva bő olajban kisütjük.
TÖKFASÍRT 06.
Hozzávalók: 70 dkg nyers, hámozott, kimagozott tök, 12,5 dkg kenyér, 3 tk ételízesítő, kb. 5 ek burgonyapehely, kb. 5 ek kukoricapehely, 4 gerezd fokhagyma, 1,5 ek majoránna, 1,5 tk lestyán, 1 tk édes-nemes pirospaprika, 2 mk őrölt fekete bors, 2 mk tengeri só, olaj a sütéshez
Elkészítése: a tököt hámozzuk meg, távolítsuk el a magokat és belét, majd húsdarálón daráljuk meg. Finom lyukú hálón (tüll, vagy géz) alaposan csavarjuk ki. A töklébe áztassuk be a darabokra vágott kenyeret. Ezután nyomkodjuk ki a felesleget, és egy tálban mérjük össze az összes hozzávalót. Kézzel alaposan gyúrjuk össze. Az állagát a tök és a kenyér nedvességtartalma határozza meg. Ezt a hozzáadott pelyhekkel stabilizáljuk, illetve a maradék lével, ha szükséges. Negyedóra pihentetés után, ha jól ragad, gombócokat formálunk belőle, és zsemlemorzsába forgatjuk. Forró bő olajban sütjük, vagy aki jobban szereti kevés zsiradékban, akkor olyan edényben, amiben nem ragad le. Próbasütés után még adagolható hozzá pehely, ha szétesne.
TÖRÖK TÖKFASÍRT
Hozzávalók: 50 dkg spárgatök, 25 dkg túró, 4 fej vöröshagyma, 2 tojás, 1 csokor petrezselyem, 1 csokor kapor, liszt, őrölt bors, só, olívaolaj
Elkészítése: Hámozzuk meg a tököt, majd magjait kiszedve reszeljük le finomra. Ezt keverjük el a túróval, a finomra vágott hagymával, petrezselyemmel és kaporral, a tojással és liszttel. Sóval-borssal fűszerezzük, dolgozzuk össze a keveréket. Készítsünk a masszából fasírtokat és süssük ki olajban őket.
25 perc alatt elkészíthető.