Lóhúsos receptek
APRÍTOTT LÓHÚS
Hozzávalók 5 személyre: 1,5 kg hús, 25 dkg vöröshagyma, fűszerek ízlés szerint
Elkészítése: A lóhúst nagy darabokra vágjuk, félig készre főzzük, azután kis darabokra vágjuk, edénybe helyezzük, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a hagymát, borsot, sót, babérlevelet és készre főzzük.
Az elkészült húst házi metélttel lehet felszolgálni.
GRAST PAPRIKASHI - LÓPÖRKÖLT
Hozzávalók: 80 dkg lóhús, 4 db vöröshagyma, 1 db tv paprika, 1 db paradicsom, 2 evőkanál zsír, pirospaprika, só, bors
Elkészítése: A jól kiáztatott húst megtisztítjuk, kockára vágjuk. Pörköltalapot készítünk. Vöröshagymát apróra vágjuk üvegesre, pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával és kevés vizet adunk hozzá. Bele rakjuk a kockára vágott húst és kevés vízzel felöntve - ha kell többször is, felöntjük - készre pároljuk. Közben hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és paradicsomot. Köretként nokedlivel vagy bodag-gal fogyasztjuk.
GRASTMAS ZUMI - LÓHÚSLEVES
Hozzávalók: 60 dkg lóhús, 40 dkg marhacsont, 1 db kis kelkáposzta, 2 db sárgarépa, 1 db petrezselyemgyökér, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 kisebb zeller, 1 kisebb karalábé, 2 db vöröshagyma, 1 db paradicsom 1 db paprika, gyömbér, sáfrány, só, bors, és ízlés szerint valamilyen fűszerkeverék
Elkészítése: A megmosott húst és csontot hideg vízbe helyezzük és felforraljuk, majd lehabozzuk. Másfél óráig lassan főzzük. A megtisztított, feldarabolt zöldségeket, fűszereket a leveshez adjuk. Lassan főzzük, ízesítjük sóval. A kész levesből kiemeljük a puhára főtt marhahúst és a zöldségeket. A levest pihentetjük, majd merőkanállal merve szitán áttörjük. Levesbetétként a húson és a zöldségeken kívül cérnametéltet főzünk ki hozzá.
LÓ-SZALÁMI
Elkészítése: Tizenöt kg lóhúst apróbb darabokra vágva, 600 g konzerv-sóval (Wurstsalz) jól bedörzsöljük és egy széles, lejtős asztallapra széjjelteregetjük és két napig így, megfelelő hőmérséklet mellett (nyolc fok) szikkadni hagyjuk. Utána száraz ruhával megtöröljük a húst, és durván megvagdaljuk. Most hozzáadunk vékonyra vágott öt kg szalonnát, 200 g sót, 80 g durvára őrölt fekete borsot, 20 g salétromot, 40 g cukrot és ezt addig vágjuk, míg a szalonna olyan kicsi lesz, mint az árpaszem. Ekkor az egészet egy teknőben jól összegyúrjuk, és azután marhabélbe a lehető legszorosabban betöltjük, és bekötjük. Ezután négyujjnyi távolságra átkötjük a szalámi rudakat, és finom acéltűvel sűrűn megszurkáljuk, szellős, száraz helyen két-három hétig szikkadni hagyjuk, és csak ezután tesszük a gyönge füstre. Fontos, hogy a szalámi olyan szorosan legyen töltve és kötözve, ahogyan csak tudjuk. Zúzott fokhagymát is tesznek a szalámiba, de nem mindegyikbe egyformán, ez az illető ízlésétől függ.