Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Kecskeételek


CURRYS KECSKE
Hozzávalók: 1,5 kg kecskecomb, 1,2 dl cukor, 0,5 dl Erős Pista, 2 evőkanál Garam masala keverék (őrölt fahéj, őrölt kömény, őrölt bors, pirospaprika, morzsolt oregánó, morzsolt majoránna, reszelt szerecsendió), só, 0,6 dl olaj, 2 nagy vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 kávéskanál curry, 1 csokor snidling

Elkészítése: Darabolja a csont nélküli, zsíros részeitől megszabadított húst 2,5-3 centi kockákra. Tegye a húst tálba és forgassa össze a cukorral, majd 15 percre lefedve tegye félre. Borítsa szűrőkanálba, majd folyóvízben öblítse és csepegtesse le. Tegye vissza a tálba, hintse rá a fűszerkeveréket, adja hozzá az erős paprikakrémet és forgassa össze. Hűtőszekrényben érleltesse. Egy óra múlva vegye elő. Az olajat forrósítsa fel, majd a zúzott fokhagymával együtt, folyamatosan keverve pirítsa zsemleszínűre. Szórja meg a curryvel, öntse fel 2 dl vízzel, és lassú tűzön 10-15 perc alatt főzze sűrűre a hagymás alapot. Tegye rá a fűszerezett húst, majd letakarva, lassú tűzön 75-80 perc alatt főzze puhára. A finomra vagdalt snidlinggel megszórva tálalja. Mellé friss rozskenyeret, és kovászos uborkát adjon. 

HAGYMÁS KECSKEMÁJ CIGÁNYASSZONY MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg kecskemáj, 5 szem vöröshagyma, 3 dl étolaj, őrölt fekete bors, só

Elkészítése: A kecskemájat hosszabb csíkokra szeljük. A vöröshagymát nagyobb darabokra vágjuk és a felhevített étolajban aranybarnára fonnyasztjuk. Beleöntjük a kecskemájat, és együtt puhára pároljuk. A végén őrölt fekete borssal és ízlés szerint sóval fűszerezzük, de ezután már csak átkeverjük, nem sütjük sokáig.
Punyát (cigánykenyeret) fogyasztunk mellé.

KECSKEHÚS PADLIZSÁNNAL, TÖRÖKÖSEN
Hozzávalók: 60 dkg kecskehús, 8 dkg vaj, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl vörösbor, 1 padlizsán, 5 dkg liszt, 30 dkg paradicsom, 10 dkg kecskesajt, só, őrölt bors

Elkészítése: A kecskehúst ledaráljuk. A vaj felét felhevítjük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk. Beletesszük a ledarált kecskehúst, zúzott fokhagymával, frissen őrölt fekete borssal és sóval ízesítjük, majd gyakori keveréssel a húst lepirítjuk. Egy kevés vörösbort hozzáöntve fedő alatt puhára pároljuk. Közben a megtisztított padlizsánokat karikára vágjuk, sózzuk és lisztbe mártjuk. Felhevített vajban mindkét oldalára átfordítva szép pirosra sütjük. A paradicsomokat kettévágjuk, sózzuk, kevés borssal meghintjük és megsütjük. Egy tűzálló tál aljára helyezzük a megsütött padlizsánokat, egyenletesen elosztjuk rajta a darált-párolt kecskehúst, és a tetejére ültetjük a megsütött paradicsomokat. Reszelt kecskesajttal megszórjuk, és a sütőben pirosra sütjük.

STOBA (HOLLAND-ANTILLAI)
Elkészítése: 1 kg kecske combot citromos, sós vízben jól megmosunk, majd kockákra vágjuk. Összekeverjük fűszeres sóval, 1 tk őrölt köménymaggal, 5 db boróka bogyóval, 1 ek Piccadilly szósszal (paradicsomfajta), 2 fej apróra vágott hagymával, 2 szál felszeletelt halványító zellerrel. 1 felkarikázott póréhagymával, 2 db apróra vágott paradicsommal, 3/4-3/4 négyféle színű feldarabolt paprikával (piros, zöld, sárga, narancssárga), 3 gerezd fokhagymával, 1 tk reszelt szerecsendióval, 1 pici darab, csípős paprikával, 2 db babérlevélbe szúrt 4 db szegfűszeggel.
2 ek olajat felhevítünk, beleteszünk 3 ek paradicsom pürét és barnára pirítjuk, majd hozzáadjuk a húsos keveréket. Kicsit saját levében pirítjuk, majd 4 dl forró vizet öntünk rá és befedve 45-60 percig főzzük. 30 perc után hozzáadunk még 150 g aszalt szilvát. Ha elkészült kiszedjük a babérlevelet, majd a húst is, amit szitán jól lecsepegtetünk. Forró olajban átsütjük és visszatesszük a szószba. Polentával és sült banánnal tálaljuk.