Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Dámvad


DÁMVADROSTÉLYOS SÖRREL
Hozzávalók: 60 dkg dámvadrostélyos, só, 4 gerezd fokhagyma, 2,5 dl sör, törött bors, zsír vagy olaj, 4 db egész tojás, 1 fej vöröshagyma

Elkészítése: A konyhakész húst szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, besózzuk, s bedörzsöljük fokhagymával, majd leöntjük sörrel és egy napon át, a hűtőszekrényben érleljük. Azután a szeleteket enyhén megszórjuk törött borssal, és felhevített olajon mindkét oldalról négy-négy percig sütjük. A sült rostélyos szeleteket meleg tányérra csúsztatjuk, mindegyikre egy-egy tükörtojást helyezünk, s megöntözzük mustárral és megszórjuk hagymakarikákkal.
Főtt krumplival vagy friss kenyérrel kínáljuk.

TÁRKONYOS DÁMLEVES
Hozzávalók: dámnyak, tárkony, sárgarépa, fehérrépa, vöröshagyma, fokhagyma, só, karalábé, rizs, zöldpaprika, paradicsom, vadak fűszerkeveréke

Elkészítése: A húst addig főzzük kevés sóval és tárkonnyal, míg a csontról leválik. A leves leszűrjük, a lét visszatesszük a bográcsba. A vágott zöldséggel visszatesszük főni, egy kis fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma-ízesítéssel, tárkony fűszerrel. Közben a csontról lefejtjük a húst, mikor a zöldség már majdnem megpuhult, visszatesszük a levesbe, a párolt rizzsel együtt.
Tálalás: Egy kanál tejföllel és finomra vágott tárkonnyal ízesítjük.

TATÁR VADHÚS
Hozzávalók: 60 dkg kicsontozott vadhús - vaddisznó, őz, szarvas vagy dámvad -, só, törött bors, pirospaprika, zsír vagy olaj, húslé vagy víz, 4-5 db savanyú uborka, 2 db csípős paprika, 3 dkg sima liszt, 2 evőkanál ketchup, 2 dl vörös csemegebor

Elkészítése: A konyhakész vadhúst vastagabb szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, besózzuk és megborsozzuk, azután szélesebb metéltre vágjuk, s megszórjuk pirospaprikával, és két órát pihentetjük. Az előkészített húst azután felhevített olajon kevergetve megpörköljük, és egy kevés vízzel vagy húslével fedő alatt pároljuk. Ha a hús puhulni kezd, belekeverjük a felaprított savanyú uborkát, meg a kicsumázott csípős paprikát, s készre pároljuk. Végül a levét besűrítjük szárazon megpirított sima liszttel, és megízesítjük vörösborral és ketchuppel.