Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Fűszerek - Halfűszerek


CITROM, VAGY NARANCSOLAJ
Hozzávalók: 2 citrom, vagy narancs héja 3 dl olaj

Elkészítése: Csak a gyümölcsök sárga héját reszeljük le, mert a fehér bundától keserűvé válik, hűtve érleljük, leszűrni nem kell, jó rostonsültekhez, halakhoz.

CURRY-KEVERÉK HALAKHOZ
Hozzávalók: Koriander, köménymag, feketebors, szegfűszeg, kardamom, gyömbér, szerecsendió, tamarind, chili, ánizs, édeskömény, ginzeng, bazsalikom, mustármag, fahéj

Sri Lankán kókusztejjel ízesítik a curryt, Thaiföldön rákkal.
Használjuk tojásos, rizses, paradicsomos ételekhez, halakhoz, mártásokhoz.

DELIKÁT FŰSZERKEVERÉK
Ezt a delikát fűszerkeveréket mártások, krémlevesek, húslevesek, halászlék, sajtos és tojásos ételek ízesítésére ajánljuk. Igazán ínyenc ajándék!

Elkészítése: Keverjünk össze azonos mennyiségű szárított turbolyát, snidlinget, petrezselymet és tárkonyt. Tegyünk 1 vagy 2 kávéskanál keveréket tüllzacskóba vagy egy négyzet alakú gézbe, kössük össze. A fonál végére kössünk hurkot, hogy könnyen eltávolíthassuk az ételből a főzés befejeztével. A fűszeres zacskókat felhasználásig száraz, légmentesen záródó üvegben tároljuk.

GRILLMÁRTÁS KENNY ROGERS MÓDRA
Hozzávalók: 2,4 dl almaszósz, 1,2 dl ketchup, 3 dl barna cukor, 6 evőkanál citromlé, só, őrölt bors, fél-fél teáskanál paprika, fokhagyma és fahéj

Elkészítése: Vastag falú edényben tegye fel forrni a fentiek keverékét. 4-5 percig folyamatosan keverje. Vegye vissza alacsonyra a hőmérsékletet, és kevergesse tovább 3-5 percet, amíg a cukor teljesen feloldódik. A lehető legkisebb hőmérsékleten, fedő és keverés nélkül főzze tovább 15 percet. Ha hal vagy csirke sütésekor a hús locsolására akarja felhasználni, akkor előzetesen lassan gyöngyöző vízfürdőben melegítse fel, ha hidegen fogyasztja, lezárt edényben 30 napig eláll a hűtőszekrényben. Jól fagyasztható.

HALFŰSZER 01.
Hozzávalók: Két evőkanál olaj, egy-két gerezd tisztított, zúzott fokhagyma, egy mokkáskanál só, fél citrom lereszelt sárga héja, egy mokkáskanál törött fehérbors, egy evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, vagy: két csokor finomra metélt zöld kapor, egy mokkáskanál só, egy mokkáskanál törött fehérbors összekeverve.

A halak pácolásához használjuk.

HALFŰSZER 02.
Hozzávalók: Zöldpetrezselyem, zeller, paradicsom, zöld-pirospaprika, hagyma, szerecsendió, babérlevél, citrom, kapribogyó, mustár, gomba, fekete-és fehérbors, borsikafű.

HALFŰSZER 03.
Hozzávalók: só vöröshagymapor, mustárliszt, bazsalikom, kapor, fehérbors, rozmaring, curry, Cayenne bors és citromaroma

Különféle halak, hallevesek ízesítője.

HALFŰSZER 04.
Hozzávalók: 2 dl olaj, 1 db babérlevél, 1 kis fej vöröshagyma, 5-8 szem fekete bors
HALFŰSZER 05.
Hozzávalók: 2 dl olaj, 1 kávéskanál Univer (ezüst tubusos) halízesítő fűszerkeverék.

KAKUKKFŰOLAJ LEVENDULÁVAL
Elkészítése: 3 szál kakukkfüvet 1 szál levendulát 1 szál virágos levendulát óvatosan leöblítünk, leitatjuk, 3 napig száradni hagyjuk, majd üvegbe tesszük, 500 ml (1/2 l) olívaolajjal feltöltjük, az üveget lezárjuk és legalább 14 napig sötét, hűvös helyen (pincében) állni hagyjuk.
Bárány-, vad- és grillezett halételek vagy párolt zöldség (Ratatouille) és salátamártások készítéséhez használjuk.

MARINÁD HALAKHOZ
Hozzávalók: 2 ek paprika, 1 tk rozmaring, 1 tk kakukkfű, 1 tk zsálya, 1 tk bors, 2 tk citromlé, 1 ek mustár, 1 ek száraz fehérbor, 2 ek olaj

MAROKKÓI HAL-MARINÁD
Hozzávalók: 1/2 tk sáfrány 4 ek citromlébe áztatva, fél csomó apróra vágott korianderlevél, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 tk kömény, 9 ek olívaolaj, 1/2 tk Cayenne-bors, 1/2 kk. só, 1 tk erős házi paprika

A grillezendő húst pár órára bedörzsölöm a marináddal.

PROVENCE-I FUVALLAT
Elkészítése: 3-3 ágacska rozmaringot, levendulát, bazsalikomot, zsályát és kakukkfüvet vízzel jól leöblítjük, megszárítjuk, majd egészben nem felaprítva üvegbe dugjuk, 5 deci lehetőleg hidegen sajtolt olajjal nyakon öntjük, és legalább 3 hétig érleljük.
Főleg mediterrán jellegű fogásokhoz, tésztákhoz, salátákhoz, halakhoz illik.

PROVENCE-I FŰSZEROLAJ
Elkészítése: 3-3 ágacska rozmaringot, levendulát, bazsalikomot, zsályát és kakukkfüvet vízzel jól leöblítjük, megszárítjuk, majd egészben, üvegbe tesszük. 5 deci, lehetőleg hidegen sajtolt olajat öntünk rá.  Legalább 3 hétig érleljük.
Főleg mediterrán jellegű fogásokhoz, tésztákhoz, salátákhoz, halakhoz illik.

SRI-LANKA-I CURRYPOR HALAKHOZ
Hozzávalók: 6 ek koriandermag, 3 ek köménymag, 1 ek ánizskapor mag, 1 tk görögszéna mag, 5 cm fahéj, 1 tk szegfűszeg, 8 zöld kardamom, 6 szárított curry levél, 1-2 tk chilipor

Elkészítése: Szárazon megpirítjuk a koriandert, köményt, ánizskaprot, görögszénát külön-külön.
Együtt pirítjuk a fahéjat, kardamomot, szegfűszeget, míg erősen illatoznak. A pirított fűszereket megőröljük.
Halat, baromfit, húst és zöldséges curryket fűszereznek vele.

VEGYES FŰSZEROLAJ
Hozzávalók: 15 g friss kakukkfű, 10-10 g friss rozmaring és babérlevél, 10 g őrölt fehér bors, egy csipet só, 5 deci olívaolaj

Elkészítése: A 15 g friss kakukkfű, 10-10 g friss rozmaring és babérlevél apróra vágott keverékét 10 g őrölt fehér borssal és egy csipet sóval 5 deci olívaolajba keverjük. Egy hétig érleljük.

Roston sült halakhoz és húsokhoz való.