Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Céklás-karfiolos sültcsirke


Hozzávalók: 1-1 evőkanál vaj és olívaolaj, 4 db csirkemell-filé, ízlés szerint só és őrölt bors
A céklához: 1 evőkanál olívaolaj, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál balzsamecet, 1-1 csomó metélőhagyma, petrezselyem és kapor, 8 db apró cékla, ízlés szerint só és őrölt bors

A karfiolhoz: 1 közepes fej karfiol, 4 evőkanál majonézes tormakrém, 1 citrom leve, 2 dl tejszín, ízlés szerint só és őrölt bors

A céklákat héjastul, a karfiolt rózsáira szedve, külön edényben, sós lobogó vízben főzze puhára. Ha megfőttek, szűrje és csepegtesse le. A céklát melegen hámozza meg, és vágja vékony gerezdekre. Serpenyőben melegítse össze az olívaolajat és a vajat. Fektesse bele a félbevágott, sóval és borssal korábban bedörzsölt húsokat. Időnként megfordítva a szeleteket, 12-15 perc alatt süsse puhára és aranybarnára. Közben egy lábosban melegítsen olívaolajat. Tegye bele a zúzott fokhagymát, a szálasra vágott hagymát, és kevergetve párolja világosbarnára. Vigyázzon, meg ne égjen! Adja hozzá a balzsamecetet és a durvára vagdalt zöldfűszereket. Ízesítse sóval és borssal. Húzza félre a melegről, forgassa össze a céklával, és tartsa melegen. Keverje össze a tormakrémet, a citromlevet, a tejszínt és a fűszereket, majd forgassa bele a kihűlt karfiolt.

Tálaláskor a tányér közepére fektessen hússzeletet, mellé egyik oldalra a meleg céklás keveréket, másik felére a hideg karfiolos köretet.

Fordította Barna Aladár