Csontleves
BROTH MADE FROM BONES FOR SOUP
Friss csontot mindig vehetünk néhány pennyért a hentesnél. Ezeket mindig csapassuk kisebb darabokra. Jól megmosva tegyük méretes fazékba úgy, hogy a csontok kilójaként másfél liter vizet öntsünk rá. Sóval, borssal, kakukkfűvel fűszerezzük, tegyünk hozzá darabolt sárga- és fehérrépát, zellergumót, egészben vöröshagymát és fokhagymagerezdeket. Felforrás után nagyon lassú tűzön, gyöngyözve főzzük hat órán keresztül. A főzés közben a csontról leváló húsdarabokat és porcogót emeljük ki a levesből, vágjuk kisebb darabokra, majd tegyük vissza az edénybe. Amikor elkészül a leves, dobja ki a csontokat és a hagymákat. Borsó- vagy zablisztből, tojással és lehűtött csontléből keverjen nokedli tésztát. Külön lábosba merjen a levesből, s ebbe a zubogó levesbe szaggatva főzzön evőkanálnyi galuskákat húsz-huszonöt perc alatt. Ez a leves mindenképpen a háziasszony dicséretévé válik, mert egyszerűsége és olcsósága ellenére igen finom fogás.
Forrás: Charles Elmé Fracatelli, Őfelsége a brit királynő főszakácsa: Egyszerű szakácskönyv a munkásosztály részére
Fordította: Barna Aladár