Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Borsóleves


PEA SOUP

Két és fél kiló pácolt sertéshúst, vagy ugyanennyi sovány birkahúst, esetleg marhanyakat kockázzon fel, majd tegye fel négy és fél liter vízben főni. Adjon hozzá 1 kiló, előző éjszakára beáztatott, szárított feles borsót, két szál sárgarépát, négy fej vöröshagymát, egy öklömnyi zellergumót – ezeket feldarabolva. Ízesítse őrölt borssal, és szükség esetén sóval. Nagyon lassú tűzön gyöngyözve főzze három órán át. A tetején keletkező habot folyamatosan szedje le róla. Ne feledje a közben a felszínre felúszó borsószemeket igyekezzen el-elkeverni. Végül három óra alatt bizton készre fő a sűrű, ízletes leves. Ha friss húst használ az ételhez, akkor mindenképpen bővebben kell bánni a sóval és fűszerekkel, mint pácolt esetén. Tálaláskor apróra vagdalt mentával hintse meg a levest. 

Forrás: Charles Elmé Fracatelli, Őfelsége a brit királynő főszakácsa: Egyszerű szakácskönyv a munkásosztály részére
Fordította: Barna Aladár