Hírességek - Grigorij Orlov
Gróf Grigorij Orlov Grigorjevič (1734. - 1783.) gróf, (később herceg) II. (Nagy) Katalin cárnő szeretője
BORJÚÉRMÉK ORLOV GRÓF MÓDJÁRA
Hozzávalók: 2 evőkanál olaj, vagy vaj, 8 borjúérme (kb. 2,5 cm vastagok), csipetnyi só, őrölt fekete bors, kb. 1/3 csésze reszelt ementáli sajt
A gombás-hagymás “duxelles“-hez: 2 evőkanál vaj, 5 db póréhagyma vagy 1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva, 40 dkg gomba finomra vágva, 1 teáskanál só, 1/8 teáskanál őrölt fekete bors, csipetnyi őrölt szerecsendió, 2/3 csésze reszelt ementáli sajt
Elkészítése: Előre elkészítjük a Mornay mártást: serpenyőben közepes lángon olvasztjuk a vajat, belekeverjük a lisztet, és ily módon világos rántást készítünk, feleresztjük tejjel és kevergetve, két-három percig forrni hagyjuk, fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, két-hárompercnyi főzés után belekeverjük a reszelt sajtot, és egy percig forrni hagyjuk, majd félretesszük. Az érmék elkészítése: serpenyőben olajat, vagy vajat hevítünk, benne a borjúérméket mindkét oldalukon megpirítjuk, levesszük a tűzről, sózzuk, borsozzuk. Elkészítjük a gombás “duxelles“-t: serpenyőben vajat olvasztunk, benne a póréhagymát vagy vöröshagymát megfuttatjuk, hozzáadjuk a gombát, és kb. öt percig szotírozzuk. Sózzuk, borsozzuk, levesszük a lángról, nyolc egyenlő részre osztjuk. Befejezés: a borjúérméket tűzálló tálba tesszük, mindegyik érmét megkenjük a gombás “duxelles“-el. A Mornay mártást felmelegítjük, két evőkanál tejjel hígítjuk, majd a borjúérméket a mártással is beborítjuk, meghintjük reszelt sajttal, és sütőben kb. tíz percig hagyjuk, amíg a sajt jól ráolvad.
Tálalása: Azon melegében tálaljuk. Rizzsel körítjük.
SCSÍ ORLOV MÓDRA
Hozzávalók: 50 dkg marhahús, 50 dkg fejes káposzta, vagy 25 dkg édes és 25 dkg savanyú káposzta, 20 dkg vegyes zöldség, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál vaj, 1 evőkanál sűrített paradicsom, 1 nagyobb burgonya, 1-2 babérlevél, ízlés szerint só és őrölt bors
Elkészítése: A húsból és a zöldségekből két liter vízzel húslevest főzünk. A karikára vágott hagymát és a finomra gyalult káposztát, vagy savanyú káposztát vajban megpároljuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, felöntjük a leszűrt húslevessel, beletesszük a babérlevelet, fűszerezzük a borssal, s amikor a káposzta már majdnem puha, hozzáadjuk kockákra vágott burgonyát és marhahúst, és addig főzzük, míg a burgonya meg nem puhult.
Tálalása: Azonmód melegében leveses csészékben kínáljuk.
Megjegyzés: Ételünk akkor lesz igazán különleges, ha vegyes káposztából és vadhúsból készítjük el.