Medvehagyma
A medvehagyma népies neve paraszt fokhagyma, egy vadfokhagyma féleség. Csak még erősebb a vértisztító hatása. Ezt a hatását az epeváladék kihajtásával, következésképpen a májműködés fokozásával éri el.
A medvehagyma tehát kiváló vértisztító, ugyanakkor a fokhagymáéhoz hasonló ízű és szagú gyógynövény, amit a konyhában ételízesítésre is használnak.
Tavasszal, március végén, április elején rengeteg terem belőle pl. a Gerecsében, de számos erdőben is megtalálható. Nagyon finom, ízletes, ételek ízesítésére is lehet használni, bár legcélszerűbb közvetlenül fogyasztani, például vajas kenyérrel, szendvicsek díszítésére stb. Kis adagokban, apróra vágva le is lehet fagyasztani, és mint a petrezselyem- vagy zeller zöldjét, a téli hónapokban üdítő ízként fel lehet használni.
Mint csíranövény impotencia, ízületi gyulladás, reuma gyógyítására is használható.
HAGYMASALÁTA
1 nagyobb almát megreszelünk, közben hozzáadunk 1-2 ek citromlevet. 10 dkg medvehagyma levelet felvagdalunk, összekeverünk 10 dkg karikára vágott póréhagymával. Ráöntünk 2,5 dl joghurtot, melyet sóval, borssal ízesítünk. Apróra vagdalt dióval meghintve tálaljuk.
KENDERMAGOS-MEDVEHAGYMÁS TÖNKÖLYPOGÁCSA
Ugyanúgy készül, mint a tepertős pogácsa, csak tepertő helyett megtisztított, megmosott, megszárított, és megőrölt kendermag kerül bele. 1 kg teljes kiőrlésű bio - tönkölybúza- liszthez 10 dkg kendermagőrleményt, 1 dkg szárított medvehagyma-lisztet (vagy 10 dkg friss, apróra vágott medvehagymát) 35 dkg bio margarint, 10 gramm megfuttatott sütőélesztőt, 10 gramm tengeri sót, 4 dl desztillált vizet használunk. 2 órai melegen történő pihentetés után a bedagasztott tésztát kinyújtjuk, és szaggatjuk. Olajozott sütőlapon előmelegített sütőben a szokásos módon megsütjük. 10 dkg-os pogácsákat félbevágva vegaburgerként tölthetjük meg.
MEDVEHAGYMA FŐZELÉK
A leveleket megmossuk, olyan hosszú ideig főzzük, mint a spenótot. A főzővizet leszűrjük, a leveleket kinyomkodjuk és finomra vágjuk. Világos rántást készítünk, húslével feleresztjük, borssal fűszerezzük, felfőzzük. Tálalás előtt tejföllel ízesítjük.
MEDVEHAGYMA GOMBÓC
Hozzávalók: 50 dkg kockázott száraz zsemle, vagy fehér kenyér, 4,5 dl tej, 1 fej finomra vágott vöröshagyma, 10 dkg vaj, 4 tojás, 10 dkg finomra vágott medvehagyma, 1 tk só, 1 gerezd zúzott fokhagyma, frissen őrölt bors
A tejet egy kiskocka vajjal, sóval, borssal és a fokhagymával felforrósítjuk, a hagymát a többi vajon üvegesre pároljuk, és a tejjel és a kockázott zsemlével összekeverjük, körülbelül 10 percig állni hagyjuk.
Tipp: a bajorok ezt főtt füstölt sonkával és párolt savanyú káposztával szeretik
MEDVEHAGYMA KAPRI MÓDRA
Zöld bogyóit június közepén a virágkötés után gyűjtjük. Megsózzuk, néhány napig, amíg némi levet nem ereszt, pihentetjük. Gondosan lecsepegtetjük, tárkonyecetben felfőzzük, tiszta üvegekbe töltjük. 80°C-os vízfürdőbe tesszük a lezárt üvegeket (kb. 10 percre). A csíramentes üvegeket hűvös, sötét helyen tároljuk. A medvehagyma-kapri a legjobb minőségű a hamis kaprik közül.
MEDVEHAGYMA KRÉM 01. (ribizli)
2-3 csomó medvehagyma levél megmosva, megszárítva, 2-3 ek olívaolaj, 3-4 ek tökmag, 1 ek só - össze turmixolni annyi olajjal és tökmaggal, hogy kenhető de ne folyós krém legyen, üvegben, hűtve sokáig eltartható.
MEDVEHAGYMA KRÉM 02.
Hozzávalók: 25 dkg túró, 1/8 liternyi író, körülbelül egy maroknyi medvehagyma, só, bors
A túrót az íróval elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, és a finomra vágott medvehagymát hozzákeverjük.
Tipp: a legjobb valamilyen fűszeres kenyérre kenve.
MEDVEHAGYMA LEVES 01.
Hozzávalók: 10-12 db medvehagyma-levél, 1 fej vöröshagyma, 2 ek folyós vaj, fél liter zöldség- vagy húsleves (kockából is jó), fél liter tejszín, 1 krumpli, só, bors
A vöröshagymát és a medvehagymát apróra vágjuk, a vöröshagymát a vajon megdinszteljük, hozzáadjuk a medvehagymát, röviden átforgatjuk. Felengedjük a levessel és a tejszínnel. A krumplit nyersen finom reszelőn belereszeljük. Sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön 20-30 percig főzzük. Ha kész turmixoljuk, pirított kenyérkockákkal tálaljuk.
MEDVEHAGYMA LEVES 02.
Hozzávalók: kb. 40 levél medvehagyma, 1 ek margarin, 1 zöldségleveskocka (ízfokozó-mentes), 1 dl szójatejszín
A margarinon a kis csíkokra vágott medvehagymát megfonnyasztom, felöntöm 1 liter vízzel, és beledobom a zöldségleveskockát és sót. Mikor felforrt, hozzáöntöm a szójatejszínt és még 1 percig főzöm. A végén kicsit összeturmixolom az egészet, aminek eredményeként a levesnek üde zöld színe lesz, de a hagymadarabok - kisebb méretben - benne maradnak.
MEDVEHAGYMA LEVES 03.
500 g medvehagyma levelet finomra vágunk, 3-4 evőkanálnyi napraforgóolajban megpároljuk, sózzuk. Kb. 1 l víz hozzáadásával 1/2 óra hosszat főzzük. Két kávéskanálnyi keményítőlisztet egy üvegnyi borban feloldunk, hozzáöntjük, végül 4-5 tojássárgáját keverünk bele. Tálaláskor frissen pirított kenyérkockákat hintünk a tetejére.
MEDVEHAGYMA-LEVÉLBEN SÜLT JÓ FALAT
Hozzávalók: 40 dkg trappista sajt, 5 dkg füstölt, főtt sonka, 20 dkg sárgarépa, 2 evőkanál olaj,, jó 2 maréknyi (40-50 db) medvehagyma-levél
A tálaláshoz: 1-1 kiskanál fehér, fekete és vörös bors
A trappista sajtot meg a sárgarépát lereszeljük. Az apróra vágott sonkát hozzáadjuk, az egészet összekeverjük, és négy részre osztjuk. Megvizezett tenyérrel lapos pogácsákká összenyomjuk. Egy négyzet alakú alufólia lapot olajjal megkenünk. 10-12 medvehagyma levelet körkörösen ráfektetünk úgy, hogy középen egymást fedjék - akár a virág szirmai. Egy sajtos-sonkás pogácsát ráhelyezünk, a leveleket sorra ráhajtjuk, és az alufóliába lazán beburkoljuk. A többi pogácsát is hasonlóképpen csomagoljuk be, és a kis batyukat tepsibe rakjuk. Forró sütőben 240°C-on 10-12 perc alatt megsütjük. A fóliából kicsomagolva, mozsárban durvára tört színes borssal megszórva, forrón tálaljuk. Friss fehér kenyér kívánkozik mellé. Az alufóliába bugyolált jó-falatokat faszénparázson is megsüthetjük.
Elkészítési idő: 40 perc.
MEDVEHAGYMAMÁRTÁS 01.
Egy fej finomra vágott vöröshagymát szalonnán pirosra pirítunk. Ehhez maréknyi apróra vágott medvehagymát (levelet) adunk, rövid ideig pároljuk, majd 2 dl vörösborral felöntjük, két kiskanál paradicsompüré hozzáadásával további 5 percig pároljuk. Fűszernek szurokfüvet, kakukkfüvet, borsfüvet és paprikát használunk. Főtt tésztára öntve, sajttal megszórva fogyasztjuk.
MEDVEHAGYMAMÁRTÁS 02.
Hozzávalók: 1 liter zöldség vagy húsleves (kockából is lehet), 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 10 dkg finomra vágott medvehagyma és leve, 1 dl tejszín
A folyós vajat a liszttel elkeverjük, és a forrásban lévő leveshez keverjük, majd a medvehagymát és levet adjuk hozzá. Azonnal, forrón tálaljuk.
Tipp: így a spárgaszezon idején, nem szabad kihagyni a spárgát ezzel leöntve.
MEDVEHAGYMA-OLAJ
2 dl olívaolaj, 3-4 medvehagyma levél apróra vágva, 1 ek só - összekeverni, hűvös helyen, állni hagyjuk 2-3 hétig, aztán leszűrni. Díszítésként lehet néhány csík medvehagymát hagyni vagy frissen beletenni az olajba. Hűtőben jó tárolni. Salátákba, mindenfele ételek ízesítésére használható, tálalás előtt ajánlott hozzákeverni.
MEDVEHAGYMA PUFFANCS
Hozzávalók: 50 dkg túró, 3 tojás, 20 dkg liszt, 8 dkg medvehagyma, só, bors
Masszát készítünk és kanállal kisebb adagokat szaggatva, forró olajban kisütjük.
Tipp: savanyú káposzta nagyon megy hozzá.
MEDVEHAGYMA RÉTES
Hozzávalók: kész rétestészta, vagy leveles tészta, 50 dkg medvehagyma, 1 tojás, Mozzarella, kevés tejszín, só, bors
A medvehagymát megmossuk, finomra vágjuk, és kevés olajon pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, és kevés tejszínnel felöntjük. A masszát hagyjuk kihűlni, majd apróra vágott mozzarellát (vagy más reszelt sajtot) adunk hozzá. Megtöltjük vele a tésztát. A felvert tojással megkenjük, és 170 fokon körülbelül 30 percig sütjük.
Tipp: aki nem feltétlen vegetáriánus barát, az kever a masszába sonkakockát.
MEDVEHAGYMA SALÁTA 01.
Kb. 1/2 kg frissen szedett, mosott, durvára vágott medvehagyma levelet joghurt (2 pohár) alapú, citrommal, sóval, olajjal elegyített salátaöntettel leöntünk. Fél órára hűtőgépbe tesszük érlelni.
MEDVEHAGYMA SALÁTA 02.
Az éppen kihajtó medvehagymákat (300 g) kiássuk, megtisztítjuk, gyökerét levágjuk. 10 percig húslében főzzük, kivesszük, lecsöpögtetjük, éles késsel hagymájával együtt szeletekre vágjuk. Salátástálba tesszük.
Salátaöntetet készítünk 2 evőkanál borecetből, 3 evőkanál napraforgóolajból. Sóval, borssal ízesítjük. A salátára öntjük és megszórjuk metélőhagyma, zsázsa és tárkony finomra vágott keverékével.
MEDVEHAGYMA SALÁTA 03.
Hozzávalók: 30 g medvehagyma levél, 10 dkg retek, 1- 2 db csemegeuborka + fél evőkanál uborkalé, 50 ml majonézes salátaöntet, 1 pohár joghurt, só, bors,5 g cukor
Elkészítés: Mossuk meg, majd szárítás után aprítsuk fel a medvehagyma leveleit, a leveleitől és gyökereitől megtisztított retket és az uborkát. Keverjük össze a zöldségeket, majd locsoljuk meg fél deci salátaöntettel és egy pohár joghurttal. Ízlés szerint az uborka léből is löttyinthetünk rá fél kanálnyit. Fűszerezzük sóval, borssal és kevésnyi cukorral, majd keverjük össze az alapanyagokat.
MEDVEHAGYMÁS BURGONYA
Hozzávalók négy személyre: burgonya 1 kg, olaj 2 dl, medvehagyma 1 cs, só
Elkészítés: A burgonyát megtisztítom, kockára vágom. Vizet engedek rá a felhasználásig. A fiatal medve hagymát alaposan megmosom, lecsepegtetem. (kizárólag a friss, fiatal medvehagyma ehető). Két centis csíkokra darabolom. A burgonyát annyi sós vízzel engedem föl, hogy ellepje, megfőzöm. Ha majdnem puha, leöntöm a vizet a burgonyáról. Olajat öntök alá, hozzáadom a medvehagymát, lepirítom. Vigyázva, hogy ne törjem össze a burgonyát, elkeverem, majd fedő alatt összepárolom.
MEDVEHAGYMÁS BURGONYAPÜRÉ
Személyenként 0,5 liternyi, forrásban levő vízben, 5 percen keresztül forralunk 1 evőkanálnyi natúr vega-mix ételízesítőt, 1 mokkáskanálnyi tengeri sót. Hozzáadunk 1 púpozott evőkanálnyi szárított medvehagyma lisztet, amivel 10 percig állni hagyjuk. Állandó keverés mellett beleszórunk 20 dkg burgonyapelyhet, amit elkeverünk benne. 1 evőkanálnyi bio-margarinnal krémesre keverjük. Az előbbi salátával fogyaszthatjuk
MEDVEHAGYMÁS-CUKKINIS PASTA
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 12,5 dkg kockára vágott húsos szalonna vagy sonka, 50 dkg nem túl vastag cukkini, 2 dl tejszín, körülbelül egy maroknyi medvehagyma, 25 dkg száraztészta vagy spagetti vagy penne, frissen reszelt parmezán sajt, só, frissen őrölt bors
Mialatt a pastához a víz felforr, a kockára vágott vöröshagymát és szalonnát, körülbelül 5 percig együtt dinszteljük. Ehhez almareszelőn hozzáreszeljük a megmosott hámozatlan cukkínit, körülbelül 7 perc alatt majdnem készre pároljuk. A tejszínnel nyakon öntjük, sózzuk (óvatosan!), borsozzuk, lassú tűzön rotyogva hagyjuk egy kicsit besűrűsödni. A végén a durvára vágott medvehagymát beledobjuk, csak röviden rottyantunk egyet rajta és frissen öntjük a pastára. Azonnal, parmezánnal (ne sajnáld!) megszórva asztalra vele!
Aki szereti a pastát, szerelmes lesz bele!
MEDVEHAGYMÁS JUHSAJTKRÉM
Hozzávalók: 3 ek finomra vágott medvehagyma, 20 dkg villával áttört juhsajt, 8 dkg natúr joghurt, 4 kg tejföl, 2 ek olívaolaj, 1 tk citromlé, tengeri só, bors
Mindent villával összedolgozunk, aztán a turmixban krémesítjük.
Tipp: pirítósra, kenyérre vele.
MEDVEHAGYMÁS-KRUMPLIS KUPAC
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 30 dkg medvehagyma, fél liter tejszín, só, bors
A krumplit megmossuk, meghámozzuk, és karikára vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A medvehagymát, megmossuk, lecsöpögtetjük, és finomra vágjuk, hozzákeverjük a krumplihoz. Egy kivajazott hőálló tálba terítjük. A tejszínt forrósítsuk fel, sózzuk, borsozzuk és leöntjük vele a krumplit. A sütőben 180 fokon 30-40 percig sütjük.
Tipp: a legjobban báránysülttel bírják egymást, de egy ropogósra sütött, netán grillezett sertéskarajjal és nagyon jó.
MEDVEHAGYMÁS NATURSALÁTA
Előételként is fogyasztható
A friss medvehagyma leveleket megmossuk. A vizet leitatjuk, a szárat, majd a leveleket cérnavékonyságúra metéljük. Félmaréknyi turbolyát, tyúkhúrt, citromfüvet megmosunk, és szintén feldaraboljuk, vagy kézzel megtépdessük. Jégsalátát, ruccolát, vagy egyéb leveles salátát is megmossuk és feldaraboljuk, majd összekeverjük 1-2 evőkanálnyi olíva olajjal. Mindig frissen fogyasszuk.
MEDVEHAGYMÁS NOKEDLI
Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 tojás, 2 ek olaj, kevés só, medvehagyma-lé
Mindezt a szokásos módon nokedlinak legyártjuk.
Tipp: a legjobb, ha egy „tejszínes-sonkás” mártással nyakon öntjük.
MEDVEHAGYMÁS-PARMEZÁNOS ÓRIÁS NOKEDLI SAJTMÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 25 medvehagyma-levél, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg túró, 5 dkg tejföl, 1 nagy tojás, 3 dkg reszelt parmezán sajt, 8 dkg teljes őrlésű tönkölybúzadara (reformboltból, de lehet közönséges búzadara is), 1 tk rizsliszt, 1,5 dl tej, 1dl víz, 0,5 dl tejszín, 5 dkg roquefort sajt, 1tk medvehagyma pesto, tengeri só, bors, szerecsendió
A jól megmosott leveleket finomra vágjuk. A finomra vágott hagymát vajon megdinszteljük. A túrót a tejföllel és a tojással kikeverjük, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük. A reszelt parmezán sajtot, a tönkölybúzadarát, a medvehagymát és a dinsztelt vöröshagymát meg a pestot jól összedolgozzuk. A masszát 20 percig állni hagyjuk. Közben a sajtmártást elkészítjük. A rizslisztet a tejjel és a vízzel jól elkeverjük, és állandó keverés közben lassan felforraljuk, hagyjuk is körülbelül 3 percig forrni és végül a tejszínt, és a roquefortot belekeverjük. Még pár percig lassú tűznél főzzük. Ha szükséges még átturmixolhatjuk, hogy szép sima legyen. Körülbelül 2 liternyi forrásban lévő sós vízbe - a pihentetés után - két evőkanál segítségével óriás nokedliket szaggatunk a medvehagymás masszából. Ha feljöttek a víz tetejére, kész.
Tipp: lehet egy próba-óriásnokedlit készíteni, miután feljött a víz tetejére és szépen egyben is marad és dagadós is, akkor jó, ha mégis darabokra esne, akkor a masszába keverjünk még darát.
MEDVEHAGYMÁS PIZZA
25 dkg lisztet, 2 dkg langyos, cukros vízben felfuttatott élesztővel, kávéskanálnyi sóval, 2 evőkanál tejjel, 2 evőkanál olajjal és annyi vízzel, hogy félkemény tésztát kapjunk, jól összegyúrunk. Kendővel letakarva 1/2 óráig kelni hagyjuk, majd kikent sütőlapra vékonyan elterítjük. Erre paradicsomszeleteket, reszelt sajtot, 100-200 g-nyi metélt medvehagymát, fűszerként szurokfüvet, bazsalikomot, sót adunk. Sonkával, szalámival, olíva- és kapribogyóval, pepperonival díszíthetjük. Forró sütőben 10-20 percig sütjük.
MEDVEHAGYMÁS POGÁCSA 01.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg medvehagyma-levél, 2 tojás sárgája, 1 dl tejföl, 25 dkg vaj vagy margarin, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, só, 1 dkg cukor
Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk, a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Jól kidolgozzuk félkemény rétestésztának, amit fél óráig pihentetünk. A medvehagyma leveleket megmossuk, jól lecsepegtetjük, és vékony csíkokra vágjuk. A tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a vágott medvehagyma-levél felét, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe egymásra hajtva 20 percig langyos helyen pihentetjük. Akkor ismét kinyújtjuk és megszórjuk a maradék medvehagyma-levéllel és az előbbi módon felcsavarjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét megrácsozzuk és közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle. Tojással megkenjük, a tepsiben még 10 percig pihentetjük, majd sütjük.
MEDVEHAGYMÁS POGÁCSA 02.
Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 10 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 0,5 dl tej, 2 tojás sárgája, 15-20 dkg medvehagyma, só, bors, tejföl.
A medvehagymát apróra vágom. A hozzávalókat összedagasztom, kelesztem. Kiszaggatom, a tetejét bekenem tojással, és megsütöm.
MEDVEHAGYMÁS SALÁTA
A medvehagyma-leveleket laskára felvágjuk, hozzáadunk felaprított fejes salátát, zöldhagymát, hónapos retket, karikázott főtt virslit, főtt tojást, és az egészet leöntjük tartármártással. Nemcsak köretnek, hanem egytálételnek is remek.
MEDVEHAGYMÁS SZENDVICS
Mustárt, Cayenne-borsot, sót, tehéntúrót (300 g) alaposan összekeverünk. Friss házikenyérre kenjük. Retekkarikákkal befedjük, megsózzuk. Apróra vágott medvehagyma levéllel meghintjük.
MEDVEHAGYMÁS TAVASZI SZENDVICS
Hozzávalók: 4 szelet kenyér, 20 dkg túró, só, őrölt bors, néhány csepp olívaolaj, 1 csomó retek, jó maréknyi medvehagyma
A kenyereket vastagon megkenjük túróval. Megsózzuk, ízlés szerint borsozzuk, és néhány csepp olívaolajjal (vagy hidegen sajtolt napraforgóolajjal) megöntözzük. Felaprított retekkel és medvehagymával beborítjuk, és máris kínálhatjuk. Ízes, vitamindús tavaszi szendvics.
Elkészítési idő: 5 perc.
MEDVEHAGYMÁS VAJ
Hozzávalók: 250 gramm vaj, só, fokhagyma, 20 gramm medvehagyma levél
Felezzünk meg egy csomag vajat (ízlés szerint, ki melyik márkát szereti jobban) és tegyük egy mély tálba. Legkönnyebben szoba-hőmérsékletű, puha vajjal dolgozhatunk, ezért várjunk vele, amíg keverhető nem lesz. Ízlés szerint sózzuk és adjuk hozzá a péppé zúzott fokhagymát. Egy villával nyomkodjuk szét és alaposan keverjük össze a vajat. A fokhagymás vajat 1-2 cm vastagságban terítsük szét egy sütőpapíron, négyzet alakúra. A vaj másik felét tegyük ismét a tálba, enyhén sózzuk és adjuk hozzá az apróra vágott medvehagyma-levélkéket, majd villával vagy kézi mixerrel pürésítsük. A jól eldolgozott vajat terítsük rá az előző fokhagymás rétegre, majd a sütőpapír segítségével csavarjuk fel. Tegyük a hűtőbe, amíg kellően meg nem dermed, hogy szeletelhető legyen. Nem csak a frissen sült kenyérhez isteni, jól illik grillezett húsokhoz és frissensültekhez is.
MEDVEHAGYMÁS ZAKUSZKA
Március közepén a medvehagymákat kiássuk. Kb. 500 g-nyi mennyiséget alaposan megmosunk, megtisztítunk, gyökerét levágjuk. Vöröshagymát (2 db) tisztítunk, karikára vágunk. 1/2 liter vizet forralunk, abba sót, ecetet, babérlevelet, borsszemeket, gyömbért teszünk. A hagymákat negyedóráig ebben pácoljuk, utána szitán lecsöpögtetjük.
Tehéntúrót terítünk (500 g) a salátástál aljára, megsózzuk, néhány evőkanál hidegen préselt napraforgóolajjal meglocsoljuk. A pácolt hagymakarikákkal egyenletesen befedjük, borsot darálunk rá. A medvehagymát (hajtását és hagymáját) karikákra vágjuk, a túróra szórjuk. Azonnal tálaljuk.
ZÖLDSÉGES FASÍRT MEDVEHAGYMÁS KRUMPLIVAL
Zabfasírt: 1 + 1/4 csésze zabpehely, 1 kisebb lilahagyma, 2 kisebb sárgarépa, 1 evőkanál szójaliszt, 2 evőkanál bio levespor, 1 teáskanál fűszerpaprika, majoránna, petrezselyem, fűszerkömény, 3 evőkanál teljes őrlésű tönkölyliszt, zsemlemorzsa, olaj
Pesto: 50 gr medvehagyma, 0,5 dl extra szűz olívaolaj, 25 gr pirított fenyőmag, bors, tengeri só, esetleg növényi sajt / igazi vagy “hamis” parmezán,
Köret: 3 nagy szem krumpli héjában megfőzve, 2 kisebb sárgarépa felkarikázva zöldség szeletelővel, 1 dl medvehagyma pesto, 4 – 5 dkg növényi sajt a tetejére, növényi margarin forgácsok
Először készítsd el a pestot, dobd a turmixba a megmosott medvehagyma leveleket, az olajat, a pirított fenyőmagot, s ha használsz sajtot, akkor azt is, de tapasztalatom szerint ez utóbbi el is maradhat (ebben az esetben esetleg egy korty olajjal többet kell használnod), + só, bors.
A krumplikat karikázd fel és egy rétegben helyezd el egy jénaiban. Tetejüket kenegesd meg a pestóval, szórd meg növényi sajttal és szórd meg a növényi margarinnal. 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készül el.
A fasírthoz első lépésben pirítsd meg az apróra vágott hagymadarabokat, majd keverd hozzá a többi hozzávalót, a fenti sorrendet követve. Nem árt, ha pihenteted egy keveset a masszát, hogy a pehelynek legyen ideje megduzzadni. Vizes kézzel formázz Neked tetsző gombócokat belőle, forgasd meg a zsemlemorzsában és forró olajon (nem olajban) süsd mindkét oldalukat 2 – 3 percig.
ZÖLDSALÁTA
1 kivit, 1 közepes méretű cukkinit megtisztítunk, kockára vágjuk, 1 zöldpaprikát csíkokra szeletelünk. 1 zöldalmát lereszelünk, 2 ek apróra vagdalt medvehagyma levéllel összekeverjük. Öntetként 1 ek olíva v. kukoricaolajat elkeverünk 2 ek citromlével 1 ek petrezselyemzölddel. Napraforgómaggal meghintve tálaljuk.
A medvehagymát snidlinggel helyettesíthetjük.