Párolt szarvas, gombával
Hozzávalók: 1 l marhahúsleves, 1 szál póréhagyma, 1 szál sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 1 db paradicsom, 1 csokor petrezselyem, 1,2 dl száraz vörösbor, 2 kávéskanál paradicsompüré, 1 kg (szarvas) borda, 0,6 dl olívaolaj, 15 dkg gomba, ízlés szerint só és őrölt bors
Elkészítése: Nagyobb edényben a levest, a vékonyra gyalult póréhagymát, a finomra vagdalt vöröshagymát, a szálasra reszelt sárgarépát, az apróra kockázott paradicsomot és a finomra vagdalt petrezselyem felét tegye fel a tűzhelyre. Amikor felforrt, adja hozzá a vörösborral elkevert paradicsompürét is. Ízesítse sóval és borssal. Gyöngyözve főzze két órán keresztül, mialatt 6-7 decinyi, mártássűrűségű elegyet kap. Végül szűrje le. Fektesse a húst egy tepsibe helyezett rácsra és a 200 fokra előmelegített sütőben süsse 25 perc alatt félpuhára. Vegye ki a sütőből. A tetejét nagyon vékonyan kenje be mustárral és hintse meg sóval és borssal elkevert, finom zsemlemorzsával. Tolja vissza a sütőbe, és pirítsa aranybarnára a rajta lévő prézlit. Közben lábosban melegítse fel az olajat. Párolja rajta puhára a vékonyan felszeletelt gombát. Fűszerezze ízlése szerint. Öntse rá a szűrt mártást. Forralja össze, végül a feldarabolt húsra öntve és petrezselyemmel meghintve kínálja.