Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Mazsolás-grízes rétes


Hozzávalók: 2 cs. mirelit rétestészta, 2 dkg élesztő, 9 ek cukor, 4 tojás, 6 dl tej, 10 dkg vaj, 1/2 rúd vaníliás cukor, 25 dkg gríz, 15 dkg mazsola, 10 dkg zsemlemorzsa, 2 dl tejföl, citromhéj, a tetejére porcukor

A töltelékhez az élesztőt 1 dl tejben, kevés cukorral elkeverve felfuttatjuk. A tojások sárgáját 8 ek cukorral kikeverjük. A maradék tejet a vajjal és a vaníliával felforraljuk, majd folyamatosan kevergetve beleszórjuk a grízt, és közepesen sűrűre főzzük. Kihűtjük, és a cukros tojássárgájával összekeverjük. Beletesszük a mazsolát, a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a citromhéjat és alaposan átkeverjük. Végül óvatosan belekeverjük a habbá vert tojásfehérjéket.

A kiterített, olvasztott vajjal átkent réteslapra zsemlemorzsát hintünk, rákenjük a grízes tölteléket, és feltekerjük.

Ne tekerjük szorosra, mert a töltelék még dagadni fog, és szétrepedhet a tészta. 10 percig pihentetjük, majd olvasztott vajjal megkenjük, és ropogós pirosra sütjük.

Porcukorral meghintve tálaljuk.