Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Krumplis rétes


Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 3 dl burgonyapehely, 2,5 dl tej, 2 dl víz, 2 dkg vaj (vagy margarin), 3 db egész tojás, 1 evőkanál tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, fél dl olaj a réteslap kenéséhez

Először elkészítem a rétes töltelékét. A burgonyapehelyre ráöntöm a vizet és a tejet, majd rászórom a sót, a borsot, a megtisztított és zúzott fokhagymát. Tizenöt percig hagyom pihenni, ez alatt a folyadékot magába szívja a burgonyapehely. Jól átkeverem és hozzáadom az olvasztott, de már nem meleg vajat, a felvert tojást és a tejfölt. Még egyszer összekeverem. A két réteslapot nedves konyharuhára teszem, és közüket egyenként megkenem az olajjal, majd a töltelék felét rákenem. A konyharuha segítségével szorosan felcsavarom, és sütőlemezre rakom. A másik két réteslapot ugyanígy elkészítem, ezután mindkettő tetejét és oldalát beolajozom.
Előmelegített forró sütőbe tolom, és szép pirosra megsütöm. Még tűzforrón felszeletelem, de a tepsiben hagyom kihűlni.

Melegen is, hidegen is nagyon finom, és olcsó, kiadós sós sütemény vagy vacsora.

Elkészítési ideje: körülbelül 90 perc