Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Kígyórétes


Recept Kisbárapátiból

Hozzávalók: 50 deka liszt, 3 csapott kanál zsír, 1 tojás, 5 dekányi élesztő, 10 deka cukor, 2 deci tej, csipetnyi só

A töltelék lehet mák, dió, túró, meggy. Egy rúdhoz körülbelül 15 deka töltelék kell ízlés szerinti cukorral, s fél liter tejjel leforrázzuk.

A lisztet, a zsírt, tojást, sót, cukrot, a felfuttatott élesztőt jól sodorható tésztává gyúrjuk, majd három részre osztjuk.

Fél óráig pihentetjük, s tepsibe sodorjuk.

Három részre osztjuk, a középsőbe tesszük a tölteléket, a két szélét ujjnyi vastag csíkokra bevagdaljuk.
A bal oldali csíkot jobbra, a jobb oldalit balra hajtjuk a tölteléken át.
A három fonott tésztát zsírozott tepsibe tesszük, s fél órát pihentetjük.
Sütés után szeleteljük, porcukorral hintve kínáljuk.