Húsos rétes
Hozzávalók: fél doboz (25 dkg) gyorsfagyasztott leveles-vajas tészta, 25 dkg kicsontozott hús (bármilyen fajta lehet), 2 db egész tojás, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt (vagy 1 fej vöröshagyma), 1 dl tejföl, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál olaj, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, 1 mokkáskanál majoránna
A húst a megtisztított hagymával együtt a robotgép darálóján, nagylyukú tárcsán ledarálom. Hozzákeverek egy egész tojást és a másik tojás fehérjét, a tejfölt, az összes fűszert és annyi zsemlemorzsát, hogy a keverék közepesen szilárd legyen (vagyis ne folyjon, de azért a villa se álljon meg benne). A felengedett vajastésztát egy lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom, majd rákenem a húsos krémet, és szorosan felcsavarom. Két végét összenyomom, majd sütőlemezre teszem. A rudat megkenem a maradék tojássárgával úgy, hogy a tojás ne folyjon le a két szélére, mert akkor nem lesz szép leveles a tészta. Előmelegített forró sütőbe téve közepes lángon szép pirosra sütöm.
Még melegen felszeletelem.
Hidegen is, melegen is nagyon finom.
Ugyanígy elkészíthető gombás, zöldséges vagy sonkás töltelékkel is.