Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Csongrádi ostorrétes


Hozzávalók: 80 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 6 dl tej, 3 tojás, 25 dkg vaj, 10 dkg dió, 10 dkg cukor

Langyos tejben, kevés cukorral megkelesztjük az élesztőt. Ezután a liszttel, a tojások sárgájával, a maradék tejjel és kevés sóval rétestésztát készítünk. A jól kidolgozott tésztát három cipóra osztjuk, és 20-30 percig pihentetjük. A cipó alakú tésztákat tányér nagyságúra kinyújtjuk. Az első lepénykét olvasztott vajjal meglocsoljuk, rátesszük a másodikat, azt is meglocsoljuk vajjal. Erre helyezzük a harmadik lepényt, és a három réteget együtt nyújtjuk ki, mint a rétest. A kinyújtott tésztát vajjal meglocsoljuk, és feltekerjük. Kígyó alakban csavarva tepsibe tesszük, körülbelül 30 percig kelni hagyjuk. Tojásfehérjével megkenjük, s cukrozott, darált dióval hintve megsütjük.

Tálalásnál nem vágjuk fel, hanem egészben hagyjuk, mindenki tetszés szerint téphet magának belőle.

Vaníliamártást kínálunk hozzá.