Piramis-szeletek
Hogy miért Piramis-szeletek? Egyszerű, a három egyforma, lépcsőzetesen épült lakóház egyikében élünk, a köznyelv csak Piramis-házak néven illeti őket. Mi más neve lehetne egy itt született húsételnek?
Hozzávalók: fejenként (vagy étvágy szerint) 1-2 szelet karaj, vagy filézett csirke, esetleg pulykamell
A páchoz: só, őrölt bors, kávéskanálnyi mustár, teáskanálnyi pirospaprika, zúzott fokhagyma, ízlés szerint
A sütéshez: 20 dkg vaj, vagy margarin
A szószhoz: 1-2 ek liszt, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma és 2 dl tejszín
Elkészítése:
A páchoz a hozzávalókat alaposan összekeverjük (mennyiség ízlés szerint), kevés vízzel tejföl sűrűségűre kikeverjük.
A hússzeleteket vékonyra kiveregetjük, bekenjük a kész páccal. Másnapig hűtőszekrényben lefedve érleljük. Ha marad a pácból, a tetejére öntjük.
Másnap a vajat, vagy margarint egy magasabb serpenyőben felolvasztjuk, a pácolt hússzeleteket mindkét oldalukon halványpirosra sütjük, majd félretesszük. Ha a hússzeletek mind megsültek, a serpenyőben maradt zsiradékot felforraljuk, 1-2 kanálnyi liszttel besűrítjük, belerakunk 3-4 gerezd zúzott fokhagymát, kicsit összepirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel és felforraljuk. Visszarakjuk a már kisütött húsokat, és 5-6 perc alatt készre pároljuk. (Érdemes közben ellenőrizni a húsok puhaságát!)
Köretként Bostoni burgonyát, vagy burgonyakrokettet adunk hozzá, valamint vegyes salátát.