Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Matyókrémes


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 8 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 1 egész tojás, 2 dkg szalalkáli, késhegynyi szódabikarbóna, 2 dl tejföl

A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, a tejbe beletesszük a cukrot és a tojást, majd könnyű tésztát gyúrunk. Három részre osztjuk, és külön-külön gyenge tűznél világosra sütjük.

Töltelék: 20 dkg cukrot, 1 cs. van. cukrot, 4 dl tejjel felforralunk. 3 kanál tejfölből

3 kanál lisztből és 3 tojássárgából habarást készítünk, felhígítjuk 1/2 liter tejjel, hozzáadjuk a forrásban lévő cukros tejhez. Állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük.
A 3 tojás fehérjét kemény habbá verjük és belekeverjük a még forró krémbe.
A tűzről levéve egy citrom héját belereszeljük, majd még forrón a lapokra kenjük.

Az utolsó lapra csak porcukor kerül.