Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Szlovák paprikás lepény


Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 1 tk cukor, 2 dl olaj+az olajozás, só ízlés szerint (ált. 1 ek), 1 tojás, 1/2 l tej

Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk kevés tejjel, és a cukorral, majd a hozzávalókkal, félkemény tésztát gyúrunk.
Kb. 1 órát kelesztjük, letakarva, meleg helyen. Ha megkelt, nagy tepsibe nyújtjuk, beolajozzuk a tetejét, és addig sütjük, míg megpirul. Ekkor kivesszük, és újabb adag olajat öntünk rá, bőven. Egy jó tanács: hogy az olaj ne folyhasson le a tésztáról, készítsünk peremet a szélére, és a tésztát ujjal, nyomkodjuk lyukacsosra.
Ezután paprikát szitálunk rá, ízlés szerint, a végén pedig sót. Vissza lehet tenni a sütőbe úgy, hogy már elzártuk, pár percre. Épp hogy csak elolvadjon a paprika.
Langyosan szeletelhető.