Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Meggyes lepény


Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 2 db tojássárgája, 3 dl tejföl, 1 citrom, 5 g só, 10 dkg porcukor, 1 dkg vaníliás cukor, 20 g élesztő, 1 tojás

A töltelékhez: 1,5 kg meggy, 15 dkg kristálycukor, 1 citrom, 1 dkg vaníliás cukor, 12 dkg dió

A citrom héját lereszeljük. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal és az élesztővel, hozzáadjuk a többi anyagot, és gondosan összegyúrjuk. Két cipót alakítunk ki belőle, majd hideg helyen pihentetjük. A tölteléket elkészítjük. A kimagozott meggyet összekeverjük a reszelt citromhéjjal, a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a darált dióval. A két cipóból két azonos méretű, körülbelül 1 cm vastag téglalapot nyújtunk. Az egyik lapot sütőlemezre fektetjük, villával megszurkáljuk, és félig megsütjük. Ha a töltelék levet enged, kissé kinyomkodjuk, majd a félig megsütött tésztalapon egyenletesen elosztjuk. A másik tésztalapot ráborítjuk, eligazítjuk, bekenjük a felvert egész tojással. A meggyes lepényt középmeleg sütőben aranysárgára sütjük, majd kihűtjük, és téglalap vagy négyzet alakúra daraboljuk.
Tetejét meghintjük vaníliás cukorral.

Amennyiben a lepény néhány napot hűvös helyen áll, tésztája még finomabb, tölteléke még teljesebb ízű lesz.