Mákos lepény
Hozzávalók: 20 dkg darált mák, 1 dl tej, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 6 egész tojás, 2 evőkanál rum, 25 dkg porcukor, fél narancs reszelt héja, 1 teáskanálnyi szódabikarbóna, 1 evőkanál kakaópor, a tetejére 3 evőkanál narancsdzsem, 3 evőkanál nagyon apróra vágott cukrozott narancshéj vagy birsalmasajt, 2 evőkanál rum, 3 evőkanál frissen kipréselt narancslé (vagy Olympos narancslé)
A darált mákot a tejjel leforrázom. A tojássárgákat fehéredésig keverem a cukorral, majd a szódabikarbónát, a reszelt narancshéjat és a kakaóport is hozzáadva tovább keverem. Ezután beledolgozom a darált, tejes mákot és a zsemlemorzsát, végül beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot. Ezt a tésztamasszát vastagon kivajazott és liszttel meghintett, közepes nagyságú tepsibe öntöm, és közepes lángnál megsütöm. Míg sül, elkészítem az öntetet a tetejére. A rumot, a narancslevet és a narancsdzsemet folyósra keverem, ha szükséges, egy evőkanál vizet adok még hozzá. A cukrozott narancshéjat nagyon apróra vágom. A megsült, de még forró süteményt a tepsiben megkenem a narancsos öntettel, majd rászórom az apróra vágott narancshéjat.
Csak teljes kihűlése után vágom kockákra.