Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Mandulás lepény


Hozzávalók: 25 dkg vaj (vagy margarin), 25 dkg finomliszt, 25 dkg porcukor, 25 dkg tisztított mandulabél, 4 főtt tojássárgája, 3 nyers tojás sárgája, 10 dkg főző- vagy keserű csokoládé, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeg és őrölt fahéj, csipetnyi só

A vajat habosra keverem a porcukorral, majd hozzáadom a főtt és a nyers tojássárgákat, amivel tovább keverem. Ezután beleszórom a fűszereket, és a liszttel összekevert darált mandulát. Ha nagyon kemény lenne a tészta, egy-két evőkanál vízzel gyúrom össze. Közepes nagyságú tepsibe nyomkodom, és a tetejére rálocsolom a gőzön vagy mikrohullámú készülékben felolvasztott csokoládét. Előmelegített forró sütőbe téve, közepes lángon addig sütöm, amíg a beleszúrt tűre már semmi sem tapad a tésztából.

Még melegen kockákra vágom, de csak akkor rakom tálra, ha már teljesen kihűlt.