Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Legényfogó lepény


Tésztához: 50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 4 dkg élesztő, 1 tk cukor, 1 tk só, 2 tojás, 5 ek étolaj

A tetejére: 2 doboz 175 gr-os tejföl, 3 gerezd fokhagyma, 3 közepes fej vöröshagyma, 50 dkg húsos füstölt szalonna, 40 dkg trappista sajt

A tésztát a szokásos módon elkészítjük, megkelesztjük. Amíg a tészta kel, elvégezzük a következő munkákat:
A foghagyma gerezdeket megtisztítjuk és présen átnyomva a tejfölhöz keverjük. A vöröshagymákat megtisztítjuk és félbe vágva vékonyan felszeleteljük. A szalonna bőrét levágjuk, majd apróra kockázzuk. A trappista sajtot lereszeljük. A tepsinket ki olajozzuk.
Amikor a tészta megkelt kinyújtjuk, és a tepsibe helyezzük. A foghagymás tejfölt a tésztára kenjük. A hagymát lazán rászórjuk a tésztára, a füstölt szalonnát jó vastagon.

A reszelt sajtot rászórjuk, és előmelegített 200°C fokos sütőben 30 percig sütjük, amíg a teteje megpirul.