Kapros-túrós lepény
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg liszt, 12 dkg vaj, 1 dl tejföl, 1 tojás, 1/2 cs. sütőpor, 2 evőkanál tej, 1 mokkáskanál só
Töltelékhez: 25 dkg tehéntúró, 15 dkg mazsola, 2 tojás, 2 evőkanál gríz, 1 evőkanál szárított kapor, 1 teáskanál só
A sütőporos lisztet a vajjal, tojással, tejföllel és a sóval jól összegyúrjuk. A cipóra formált tésztát 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük. Közben a töltelékhez a tojás sárgákat kikeverjük a cukorral, megsózzuk, és hozzáadjuk a villával összetört túrót. Belekeverjük a grízt és a kaprot, s óvatosan hozzákeverjük a fehérjékből vert kemény habot. A tésztát vékonyra kinyújtjuk, félbe vágjuk, s egyik felét tepsiben elnyomkodjuk. Rákenjük a tölteléket, majd befedjük a tészta másik felével, és a tetejét tejjel megkenjük. Villával megszurkáljuk, és forró sütőbe tesszük.
Öt percen át közepes tűznél sütjük, majd a lángot mérsékeljük. 20-25 perc múlva kivesszük, s ha kihűlt, szögletes szeletekre vágjuk.