Habos lepény
A tésztához: 1/2 kg liszt, 20 dkg vaj, 5 dkg cukor, 3 db tojássárgája, 3 dkg élesztő, 1/2 mk. só, tej vagy tejföl
A töltelékhez: 15 dkg porcukor, 3 db tojássárgája, 1 dl tej, 1 cs vaníliás cukor, 20 dkg darált dió
A habhoz: 6 db tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 1/2 mk. só, 1 mk citromlé
Az élesztőt megfuttatjuk kevés langyos tejben 1 evőkanálnyi liszttel és cukorral. A lisztbe belekeverjük a sót, majd a vajjal elmorzsolgatjuk. Hozzáadjuk a megfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, és annyi tejjel vagy tejföllel gyúrjuk össze, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. A tölteléket elkészítjük: a darált dióhoz adjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, összekeverjük, majd hozzáöntjük a tejjel kikevert tojássárgáját. A tésztát kétfelé vesszük. Az egyik felét kinyújtjuk tepsi nagyságúra, és beletesszük kikent, kilisztezett tepsibe. Erre ráhalmozzuk a tölteléket, simára egyengetjük, és ráfektetjük a másik kinyújtott tésztadarabot. Így kelesztjük a tésztát kb. 1 órán át. Előmelegített sütőbe tesszük, és közepes hőmérsékleten szinte készre sütjük, s kivesszük a sütőből. A tojásfehérjét felverjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a sót, a citromlevet, valamint a porcukrot. Együtt kemény habbá verjük, és óvatosan a tészta tetejére simítjuk. Visszatesszük a habos tetejű tésztát a langyos sütőbe, és készre sütjük. Kivesszük, és éles késsel tetszőleges méretű szeletekre vágjuk.