Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Csirkemell fehér mártással


Hozzávalók: 4 kicsontozott csirkemell, fél teáskanál citromlé, negyed teáskanál só, nagy csipet fehér bors, 4 evőkanál vaj

A mártáshoz: 1 dl marhahúsleves, 0,8 dl Madeira, 2 dl tejszín, só, őrölt bors, citromlé, 1 csokor petrezselyem

A félbevágott mellfiléket dörzsölje be kevés citromlével, sóval és őrölt fehér borssal. Tűzálló tálban habzásig melegítse fel a vajat. Hirtelen forgassa mag benne a húsokat, majd a tálat letakarva tegye hat percre előmelegített sütőbe. Fordítsa meg a szeleteket, és még két percig párolja. Ha a szeletek rugalmasan, és halványpirosak, akkor készültek el. Szedje lecsepegtetve őket előmelegített tálra. A visszamaradt pecsenyelébe öntse bele a húslevest és a bort. Magas hőfokon főzze, míg kezd besűrűsödni. Húzza félre, keverje hozzá a tejszínt és ízlése szerint a fűszereket.

Szórja meg a finomra vagdalt petrezselyemmel, ízesítse pikánsra a citromlével, végül a húsra öntve tálalja a fogást.