Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Mazsolás rizsfelfújt


Hozzávalók: 15 dkg rizs, 5 dl tej, 10 dkg cukor, 6 egész tojás, 10 dkg mazsola, 7 dkg vaj vagy margarin, 3 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál rum, csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukor

A többször váltott vízben megmosott és leszűrt rizst annyi vízbe teszem, amennyi jól ellepi és csipetnyi sóval addig főzöm, amíg az összes vizet magába nem szívta. Ekkor leöntöm a tejjel és ugyancsak addig főzöm, amíg a tejet el nem fövi. Ezután belekeverek 5 dkg vajat és 5 dkg cukrot. Hagyom hűlni. Közben a tojássárgákat a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal habosra keverem, ezután a már nem meleg tejberizst és a megmosott, leszűrt, szárától megtisztított mazsolát is hozzáadom. Végül beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot. Egy szögletes tepsit vagy tűzálló tálat a maradék vajjal kikenek, és belesimítom a rizses masszát. Előmelegített, forró sütőben addig sütöm, amíg a beleszúrt hurkapálca száraz marad. Egy-két evőkanál vízzel és a rummal hígított sárgabaracklekvárral tálalom a kockákra vágott rizsfelfújtat.