Gombaleves 02.
Egyik ismerősöm rendszeresen meg szokott lepni gombával, leginkább vargányával. Ilyenkor a menü természetesen gombaleves és rántott gomba. Nem tudom megunni egyiket se.
Egy kisebb fej vöröshagymát finomra vágunk, és kevés olajon megfonnyasztunk. Hozzáadunk 30 dkg tisztított és szeletelt gombát, és puhára pároljuk. Sóval, törött borssal és finomra vágott petrezselyemmel is ízesítjük.
Rászórunk 1 evőkanál lisztet, és kevés hideg vízzel először simára keverjük, majd felöntjük bő 1 liter hideg vízzel. Felforraljuk és belefőzzük a csipetkét. Tejfölözve tálaljuk. Ha erősebb ízeket akarsz, akkor gombaport is tehetsz bele.
A gombaport magad is elkészítheted szárított gombából. Sütőben, egy tepsiben csörgősre szárítod a gombát, majd kávédarálón finom porrá őrlöd. Légmentesen lezárva tárold, mert a nedvességet könnyen magába szívja!